Bezár a Szépművészeti Múzeum

román csarnok szépművészeti
Vágólapra másolva!
2015. február 15-vel bezár a Szépművészeti Múzeum. Addig még három, köztük egy Rembrandt-kiállítást tartanak, de utána átadják az épületet felújításra, amely várhatóan három évig nem nyit ki. 2018-ban azonban már az új Múzeumi Negyed részeként fogad majd látogatókat - közölte Baán László főigazgató.
Vágólapra másolva!

A Szépművészeti Múzeum épületét teljesen felújítják annak a programnak a keretében, amely az új múzeumi negyedről szól. Baán László szerint az átalakítás nagyjából két évig tart majd, 2017 nyarától pedig ismét beköltöznek a Hősök terén található épületbe, hogy 2018 tavaszán már ismét kiállításokat rendezzenek. Addig a Nemzeti Galériában lesznek majd "szépművészetis" kiállítások.

Az úgynevezett Román Csarnok a Szépművészeti Múzeumban jelenleg raktár Forrás: Szépművészeti Múzeum

A múzeumi negyedről a főigazgató annyit árult el, hogy négy épület tervpályázata sikeres volt, várhatóan még idén decemberben hirdetnek eredmény, hogy utána 2015-ben elkezdődjenek a Városligetben a bontási munkálatok.

Az új Nemzeti Galéria tervei közül egyik se nyerte el a zsűri tetszését, így ott csak márciusban várható döntés. Amikor ez is megvan, akkor következik a tájépítési pályázat, hiszen akkor lehet majd tudni, hogy néz majd ki az új Múzeumi Negyed, legalábbis maketten. A tervek szerint mindennel 2018-ra készülnek el.

Zelnik István műgyüjtő a Seuso-kincsekkel Forrás: Délkelet-ázsiai Aranymúzeum

A szűk körű sajtóreggelin szó esett a Seuso-kincsekről is, pontosabban annak másik feléről. Baán László szerint a kormány eltökélte, hogy ezeket is visszaszerzi, de "itt nem számítok gyors tárgyalásokra" - mondta. Jövő nyárra még biztosan nem lesz megegyezés, de talán nem kell 25 évet várni, hogy újra magyar tulajdonba kerüljenek a kincsek - tette hozzá a főigazgató.