Most megnézheti Leonardo láthatatlan festményét

Leonardo da Vinci
Vágólapra másolva!
Hosszas restaurálással alakok, részletek és színek tűntek elő Leonardo da Vinci fiatalkori remekművén, a Háromkirályok imádása című festményen. A műalkotás jövőre kerül vissza a firenzei Uffizi-képtárba.
Vágólapra másolva!

A mára teljesen megbarnult, láthatatlanná vált képet 2011-ben kezdték el restaurálni. Csak a festmény állagának felmérése egy évig tartott, és mintegy 140 millió euróba került. A háromnegyedénél tartó restaurálás eddigi eredményeit kedden tárták a nyilvánosság elé.

Leonardo da Vinci: A Háromkirályok imádása Forrás: AFP/Andreas Solaro

A nagyközönségnek azonban 2015 végéig várnia kell arra, hogy a felújított festményt újra, eredeti helyszínén láthassa. Az Uffizi-képtár kiállítótermét addig szintén renoválják, hogy megfelelő hőmérsékletet és fényviszonyokat biztosíthassanak a remekműnek.

Leonardo da Vinci a firenzei San Donato a Scopeto kolostor számára készítette a festményt, de 1482-ben félbehagyta a munkát, mert a milánói udvarba költözött. A kolostorba végül Filippino Lippi festménye került, amely ma szintén az Uffiziben látható.

A festményt laboratóriumi körülmények között tették újra láthatóvá a restaurátorok Forrás: AFP/Andreas Solaro

Leonardo da Vinci képe a 15. század egyik leggyakoribb témáját, Jézus születését és a három napkeleti bölcs Betlehembe érkezését dolgozza fel. Kortársaihoz képest azonban Leonardo újított is: a kép közepén levő Szűz Máriát és gyermekét számtalan alak veszi körül, ráadásul az épület és a természet is nagy hangsúlyt kap.