Nem tanultunk a Tragédiából

Jankovics Marcell interjú, portré
Vágólapra másolva!
Október 5-én lesz Madách Imre halálának 150. évfordulója, a jubileum alkalmából Jankovics Marcell Kossuth-díjas rendező képeiből nyílik kiállítás a Várnegyed Galériában. Jankovics Marcell 2011-ben fejezte be nagyszabású vállalkozását, Az ember tragédiája animációs filmváltozatát. A Madách 150 címre keresztelt tárlat az egész estés rajzfilm képkockáiból válogat.
Vágólapra másolva!

Jankovics Marcell azért dolgozta fel a Tragédiát, hogy a fiatalok könnyebben megértsék Madách Imre filozofikus gondolatait, de a vizuális nevelést is mindvégig szem előtt tartotta. „Hatalmas mennyiségben ömlik ránk a vizuális információ. A gyerekek ma már ebben nőnek fel, ezért tragédiának tartom, hogy a mai oktatási rendszer mellőzi a vizuális nevelést” – mondta Jankovics Marcell.

Jankovics Marcell Az ember tragédiája Forrás: Origo

Jankovics Marcell a keret- és a történelmi színek mindegyikét különböző technikával, más-más stílusban készítette el, 1988-tól, a gyártás megkezdését követően csaknem 23 éven át dolgozott, mire 2011-re elkészült a nagy mű. Az animációs filmváltozat egyébként szintén egy 150 éves évfordulóra készült el: a drámai költemény első kiadás 1861-ben jelent meg.

Az ember tragédiája rajzfilmváltozatából eddig csak részleteket láthattak a tévénézők, de október 5-én a Madách-évforduló alkalmából a Film Mánia teljes egészében levetíti az animációs filmet. A Madách 150 című tárlat október 31-ig látogatható, de az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent, az animációs filmváltozat képeivel illusztrált kötet bárki számára, bármikor elérhető.