A vidéki művészek kegyeit keresi Lázár János

Vágólapra másolva!
Több támogatást érdemelnek a magyar művészek, különösen a vidékiek. Erről beszélt Lázár János miniszter Hódmezővásárhelyen. Azt mondta, szeretnék elérni, hogy a magyar mecenatúra is gazdagodjon, és önkifejezési lehetőséget kapjon.
Vágólapra másolva!

A kormányzat kiemelten fontosnak tartja a művészek támogatását, mert döntő szerep jut nekik Magyarország megerősítésében. Erről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Önkifejezési lehetőséget kapjon

Lázár János szerint a magyar művésztársadalom még ma sem kapja meg azt a támogatást, amely megilletné, és amely jól bizonyítaná, milyen óriási szükség van a művészetre. A kormány a következő esztendőkben különösen fontosnak tartja, hogy a magyar művésztársadalom méltó támogatásban részesüljön.

A miniszter szerint

A kormány szeretné elérni, hogy a következő évek gazdasági fejlődéséből és növekedéséből a magyar mecenatúra is kivehesse részét, és a magyar művészet a hazai gazdaság ereje által is gyarapodjon és önkifejezési lehetőséget kapjon.

A kor legliberálisabb politikusai

Ifj. gróf Andrássy Gyulának, a monarchia utolsó külügyminiszterének, a magyar mecenatúra megalapozójának a magyar nemzeti kultúrfölényt első ízben megfogalmazó szavait idézte. Ha a kor legliberálisabb politikusainak egyike, a páratlan ízlésű műgyűjtő megengedhette magának, hogy nemzeti kultúrfölényről gondolkodjon,

"ez a nemzet és ez az ország a művészek és a művészet által lehet naggyá".

A Vásárhelyi Őszi Tárlat Magyarország egyedi, 1954 óta minden esztendőben megszervezett kortárs képzőművészeti kiállítása. Sehol máshol nincs példa az országban arra – de Európában is csupán néhány helyen van, ilyen a Velencei Biennále –, hogy immár hat évtizede folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét. A december 7-éig látogatható kiállításon, amelynek meghatározó műfaja a festészet, 155 művész 213 alkotását láthatja a nagyközönség. A kiállítás megnyitóján húsz elismerést osztottak ki: a tárlat fődíjával járó Tornyai-plakettet Szabó Ábel festőművész, a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat pedig Szabó Klára Petra képzőművész nyerte el.

Lázár János különösen adakozó kedvében van mostanában, szombaton az egyházi iskoláknak ígérte, hogy különleges támogatásban részesülnek majd.