Az igazi Supermant senki sem ismeri

Superman halála, képregény
Vágólapra másolva!
Száz évvel ezelőtt, 1914. október 17-én született Jerry Siegel amerikai képregényíró, aki csak aprópénzt látott a sok millió dolláros Superman-üzletből.
Vágólapra másolva!
Superman az Action Comics 1938-as első számában debütált Forrás: AFP/Jerod Harris

Jerry Siegel litván származású zsidó család hatodik gyermekeként látta meg a napvilágot az ohiói Cleveland városában. Jerry alig múlt tíz éves, amikor apja szívrohamot kapott, a fiú ekkor a képregények világába menekült.

Siegel tizenhat évesen ismerte meg Joe Shustert, akivel később közösen alkották meg Superman figuráját 1934-ben. Superman ötlete Siegel fejéből pattant ki, Shuster pedig testhez simuló, kék-piros kezeslábasba öltöztette az acélembert.

Saját magáról mintázta Clark Kentet

Siegelt mindig is a Lois Lane és Superman között szövődő szerelmi szál érdekelte, a szuperhős negyvenedik születésnapján saját emlékeivel küzdve mesélt arról a vézna, szemüveges fiúról, amilyen Clark Kentet is lehetett.

„Több gyönyörű lányba is szerelmes voltam, de ők vagy észre sem vették, hogy létezem, vagy nem érdekelte őket, hogy létezem. Arra gondoltam, mi lenne, ha olyan képességekkel rendelkeznék, amelyekkel autókat tudok felfordítani, felhőkarcolókat átugrani” - mondta elfogódottan.

Fillérekért adták el Superman jogait

Siegel és Shuster először a DC Comics-ot keresték fel a képregényükkel. A naiv fiatalemberek azt gondolták, jó üzletet kötöttek, amikor 1938 márciusában 130 dollárért eladták a Superman összes jogát, holott ezzel a lépéssel foszlottak szerte álmaik.

Superman azonnal bombasiker lett, de a DC Comics megtagadta, hogy részesedést fizessen a nyereségből. A szerzőpáros az évek során többször is beperelte a DC-t, de a kiadó csak 1976-ban állt kötélnek, amikor Superman filmes és tévés jogaival már több száz millió dollárt kerestek. Később a DC hajlandó volt évi 20 ezer dollárt kifizetni az ötletgazdáknak, és ahhoz is hozzájárult, hogy Jerry Siegel és Joe Shuster neve megjelenhessen a képregényeken.

A Superman halála minden idők egyik legangyobb példányszámban eladott képregénye Forrás: DC Comics

Superman halála

Joe Shuster utolsó éveit vakon és magányosan töltötte. Amikor 1992-ben meghalt, Siegel így vallott fájdalmáról: „egyetlen Superman-képregényt sem vagyok képes a kezembe fogni. Fizikailag megbetegszem tőle. Nagyon szeretem Supermant, számomra mégis olyan, mintha egy idegen bolygóról jött volna”. Jerry Siegel 1996. január 28-án halt meg Los Angelesben.