Fekete György: Az akadémia egyetlen őrtüzet sem gyújtott

Fekete György  a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke
Vágólapra másolva!
Fekete Györgyöt 165 igen, 8 nem és 12 tartózkodás mellett választották meg a Magyar Művészeti Akadémia tisztújító közgyűlésén a Pesti Vigadóban. Elnöki megbízatása három évre szól, a posztért egyedül indult.
Vágólapra másolva!

Fekete György ígéretet tett, hogy az értelmes és használható javaslatokat a jövőben is megfogadják, ellenben minden szkepszistől megkísérlik megóvni az akadémiát.

"A ránk rótt tennivalókat még nem tudjuk minden esetben ellátni, mert a szervezet felépítése egyelőre nem olyan mértékű" – mondta az újraválasztott elnök.

A legutóbbi, májusi közgyűlés óta eltelt időszakról elmondta: a köztestület életében változást jelentett, hogy megalakult a kilencedik, a művészetelméleti tagozat, valamint megvalósulhatott a Nemzet Művésze díj.

Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke Forrás: MTI/Kallos Bea

Volt kritikus hang

Fekete György elmondta, hogy az elmúlt három évben "az akadémia egyetlen őrtüzet nem gyújtott, senkit nem támadott meg és semmilyen szekértábor-effektusban nem működött közre", holott minden irányból támadás érte.

– mondta az elnök.

A tisztújító közgyűlésen alelnökké választották Dévényi Sándor építészt és Jankovics Marcell filmrendezőt, elnökségi tag lett Dubrovay László zeneszerző, Marton Éva operaénekes, Szemadám György festőművész és Tamás Menyhért költő, író.

A közgyűlésen Keserű Katalin művészettörténész lemondott alelnöki jelöléséről, beszédében kritikát fogalmazott meg az akadémiával szemben, és nyitást sürgetett a nemzetközi színtér és más művészeti szervezetek felé.