Járt már valaha vágykeltő jurtában?

MNM Magyar Nemzeti Múzeum Századok sátra Magyar Nemzeti Múzeum Századok sátra
Vágólapra másolva!
Budapesti állomásához érkezett a Magyar Nemzeti Múzeum országjáró körútja. 21. századi látványattrakcióval kecsegtet a századok sátra, az Ötvenhatosok terén felállított kupolában a kivetítőktől, digitális kijelzőktől kezdve az időkapszulán és az interaktív játékokon át egészen a zenekehelyig tényleg minden megtalálható. A kiállítás nem fecsérel időt a múlt felidézésére, helyette inkább a jövőbe kalauzol. A múzeumok jövőjébe.
Vágólapra másolva!

Még mielőtt bárkiben is kétségek merülnének fel: az országjáró múzeum az arculattervezésről és a márkaépítésről szól. Hogy ez mennyire válik a kultúra javára, azon lehet vitatkozni, de akkor is az egyik legpatinásabb múzeumunk lépett erre a kísérletező útra. Alighanem azért, mert kétségbe volt esve. Az eredmények egyelőre őket igazolják, a századok sátrában eddig háromszor annyiran fordultak meg, mint amennyi látogatót a Magyar Nemzeti Múzeumot egy év alatt fogad.

Nesze semmi, fogd meg jól

Az országjáró múzeum természetesen nem egy valóságos, és még csak nem is egy virtuális tárlat, Császtvay Tünde, a projekt szakmai vezetője azonban ezzel tökéletesen tisztában van. A századok sátra tulajdonképpen a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményének esszenciáját foglalja magába, s bár a jurta teljes anyagának a befogadása három-négy napba telne, a kiállítás ezzel együtt is csak benyomásokat kelt és jelzésszintű marad.

Nesze semmi Fotó: Polyak Attila - Origo

Császtvay Tünde szerint a sátor elsődleges feladata a vágykeltés, míg Csorba László főigazgató ugyanezt múzeumi látványcsapdának nevezte. Mindketten a képek erejére céloznak, arra az intenzív, multimediális élményre, ami a múzeumi körút látogatóit a Múzeum körútra is elvezeti.

A Magyar Nemzeti Múzeum Századok Sátra Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Csorba László tarthatna történelem órát is, ehelyett inkább anekdotázni kezd. Egy barátjáról mesél, aki 11 éves korában szemtanúja volt a Belgrádban állomásozó német katonák tisztálkodásának. „Egyszer csak meglát egy fiatal német katonát az egyik tank tetején, amint félmeztelenül, egy lavórban mosakszik. A katona integet neki, majd a jól ismert mozdulattal törölni kezdi a hátát. A barátom innentől kezdve minden reggel látta a német katonát, amikor kilépett a zuhany alól, de ez még semmi, mert én is látom. Mindenki látja a tankot és a sosem látott német katonát is, ahogyan a hátát törli.”

Van képünk hozzá

Ez a történet egyrészt azért fontos, mert most már én is látom a német katonát, és nem szeretném kisajátítani magamnak. Másrészt azért, mert ha a képeknek tényleg ekkora hatása van, akkor beszéljenek helyettem Polyák Attila fotói.

Fátyolvetítés az áttetsző falra, mögötte történelmi divatbemutató Fotó: Polyak Attila - Origo

A feliraton ez áll: Lemosható UV-gyerekfesték, nem mérgező! Fotó: Polyak Attila - Origo

Végül is, a Nemzeti Múzeum egy tapdtat sem mozdult a helyéről Fotó: Polyak Attila - Origo

Az N-betű ledfalán híres, 19. századi személyek elevenednek meg Fotó: Polyak Attila - Origo

1956-os fotómontázs a jurtán Fotó: Polyak Attila - Origo