A lány fültágítóval csak pár órát élt meg

banksy fülbevaló
Vágólapra másolva!
Nem először rongálták meg Banksy munkáját, de A lány fültágítóval csak pár órát élt meg. Mindez bizonyítja, hogy a művészt nem kapták el.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban meglepően gyorsan elterjedt egy álhír, miszerint elfogták és leleplezték Banksyt. A nulla igazságtartalommal rendelkező, de ügyesen felépített National Report-hírt mostanáig 177 ezren like-olták és mintegy 3 millióan osztották meg. Ezalatt azonban az igazi Banksy új művével volt elfoglalva.

Az új falfestmény, ami bizonyítja, hogy Banksy továbbra is szabadon alkot, egy bristoli tűzfalon és a művész honlapján tűnt fel. A munka a holland festő, Johannes Vermeer világhírű festménye, a Lány gyöngy fülbevalóval előtt tiszteleg: úgy reprodukálja a művet a hatalmas házfalon, hogy a fülbevaló helyén az épület riasztórendszerének doboza díszeleg.

A betörésjelző mint gyöngyfülbevaló. Forrás: banksy.co.uk

Lány fültágítóval, idős hölgy pénisszel

Az új művet, aminek Banksy a Lány fültágítóval nevet adta, gyakorlatilag nyilvánosságra kerülése után azonnal, kevesebb mint 24 órán belül megrongálták, fekete festékkel összefröcskölték. A helyi hatóságok nem indítottak nyomozást az ügyben, mivel nem érkezett hozzájuk bejelentés szándékos károkozásról.

Vermeer festménye történelmi regényt, színdarabot és hollywoodi filmalkotást is inspirált. A 17. századi festményen szereplő fiatal nő személyazonosságát a mai napig nem sikerült kideríteni, hasonlóan Banksy személyazonosságához.

Forrás: banksy.co.uk

Banksy műveit nem először rongálják meg ismeretlen tettesek. Például korábban ebben a hónapban a Művészetrajongó című, a délkelet-angliai Folkestone-ban lévő munkájára egy péniszt rajzoltak. Az idős hölgynek látszó alak így már nem az üres talapzatban, hanem egy péniszben gyönyörködik.

A kenti hatóságok nyomozásba kezdtek a több mint 116,5 millió forint értékű fontra becsült Banksy-falfestmény megrongálásának ügyében.

A Művészetrajongó eredeti formájában. Forrás: banksy.co.uk