Az animáció fővárosává válik Budaörs

primanima 2014
Vágólapra másolva!
Október 28. és november 1. között több mint 100 animációs kisfilm mutatkozik be a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon.
Vágólapra másolva!

Magyarország legdinamikusabban fejlődő animációs seregszemléjére idén négyszerannyi nevezés érkezett, mint ahány filmet végül vetítésre bocsátott az előzsűri. A legtöbb munka külföldről jött, közülük többet díjaztak már rangos nemzetközi megmérettetésen.

A Primanimát 2012 óta rendezik meg október legvégén, különlegessége, hogy diákoknak és elsőfilmeseknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. A vetítések helyszíne a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ.

A fiú és a világ (rendező: Alê Abreu) Forrás: Primanima

Diákok és elsőfilmesek

Az idén ötnaposra bővült fesztiválon 110 diák és elsőfilmes alkotó animációja mutatkozik be. Köztük számos olyan animációs rövidfilmmel, mely idén nagy valószínűséggel bekerül az Oscar-válogatóba. Itt láthatja először a magyar közönség többek között a franciaországi Annecyban fődíjat nyert francia–dél-koreai filmet, az Egy férfi ül a székent, és a Santiago felé című humoros El Camino-útinaplót. Igazi csemegének számít a lengyel–magyar Ducki Tomek sokszorosan díjnyertes rövidfilmje, a Fürdő is, vagy Bucsi Réka Arany Medve-jelölt diplomafilmje, a Symphony No. 42.

A Primanimán idén sem csak rövidfilmeket láthat a közönség, több egészestés animáció is műsorra kerül. Itt vetítik először az Oscar-díjra is esélyes brazil egészestés animációs mozit, A fiú és a világot, és bemutatnak egy, a szlovákiai magyar kérdést feszegető animációs dokumentumfilmet is Felvidék címmel.

Délelőttönként animációs mesefilmek szerepelnek a programban, ahova díjmentesen várják a gyermekeket és családokat. Összesen 22 magyar és külföldi kisfilm méretteti meg magát ebben a szekcióban, az óvodásokból és kisiskolásokból álló gyermekközönség előtt.

A vetítések után esténként koncertek lesznek, játszani fog az Úzgin Űver, a Szeder, DJ Sztyepp és a Lóci játszik formáció.

Előzetes A fiú és a világhoz:

Mesék nem csak gyerekeknek

A legjobb mesének járó díjat a gyermekközönség szavazatai alapján osztják ki a filmet készítő alkotónak. A nyereményt az Oscar-jelölt filmrendező, M. Tóth Géza vezette KEDD Stúdió ajánlotta föl.

Az animációs rövidfilmeket idén is háromtagú nemzetközi szakmai zsűri értékeli: Kaspar Jancis Cartoon d’Or-díjas észt animációs filmrendező, Aneta Ozorek lengyel filmes szakember, fesztiválkurátor és Yiorgos Tsangaris ciprusi grafikusművész. Az alkotások többek között a Budaörs Város Önkormányzata által szponzorált fődíjért, valamint a budapesti MELON FX animációs stúdió által a legjobb magyar filmeknek felajánlott díjakért versenyeznek.

A fesztivál október 28-án, az Animáció Nemzetközi Világnapján veszi kezdetét.