Az amerikaiak a jól vasalt elnököt szeretik

obama schiffer cikk
US President Barack Obama arrives before designating 346,177 acres (140,093 hectares) of national forest land in the San Gabriel Mountains as a national monument during a speech at Frank G. Bonelli Regional Park in San Dimas, California, October 10, 2014. AFP PHOTO / Saul LOEB
Vágólapra másolva!
Ahogy az államférfiak helyét egyre inkább átvették a politikusok, úgy tűnt el a stílus a nemzetközi közéletből. Kennedy és Reagan még tudták, milyen a stílusos megjelenés. Most Barack Obama öltözködését vettük górcső alá.
Vágólapra másolva!

Nincsenek már olyan emlékezetes megjelenésű figurák, mint Helmut Schmidt, Von Weizsäcker, Margaret Thatcher vagy akár Valéry Giscard D’Estaing.

Napjaink vezető politikusainak megjelenése sajnos egyre átlagosabb. Csupán néhány kivételt tudunk említeni, Sárközy elnök vagy a botrányhős olasz miniszterelnök, Berlusconi öltözködési stílus tekintetében igazán figyelemreméltók.

Kennedy és Reagan még tudták, milyen a stílusos megjelenés

Az amerikai elnökök közül a fiatal Kennedy igazi stílusikon volt, ám az utána következő elnökök közül csupán Reagan emelkedett ki kifinomult, Hollywoodban kiérlelődött stílusával. A filmsztár elnök nemegyszer viselt szokatlan, gesztenyebarna és világos szövetből készített vagy akár skótkockás sportzakókat, minden esetben méretre szabva, tökéletesen illeszkedő kiegészítőkkel.

Reagan emelkedett ki kifinomult, Hollywoodban kiérlelődött stílusával Forrás: RIA Novosti/Vyatkin Vladimir

Megjelenése minden esetben elegáns és nagypolgári volt. Mintákkal, színekkel, az öltözködés örömével ellenpontozta a kommunista világrend utolsó vezetőinek merev és fantáziátlan öltözködését.

Barack Obama az első olyan amerikai elnök, aki felkerült az évtizedek óta készülő, elismert best dressed listára, amelyet az amerikai társasági és stílusmagazin, a Vanity Fair ("a hiúság vására") ad ki. Az elnök a legjobban öltözött politikusok listáján a holland miniszterelnökkel és az osztrák kancellárral, valamint Cameron brit kormányfővel szerepelt egy névsorban.

Családi séta Forrás: AFP/Rod Lamkey Jr.

Ez a lista persze inkább társadalmi és társasági barométer, mintsem objektív összeállítás, hiszen rengeteg jól öltözött ember nem kerülhet fel rá, ha nem művész, milliárdos, gazdag özvegy, playboy, szappanoperahős vagy éppen valamely ország első embere.

Barack Obama az első olyan amerikai elnök, aki felkerült az elismert best dressed listára Forrás: AFP/Saul Loeb

Magánemberként a lezser, túlméretezett ruhákat kedveli

Obama öltözködése nem különleges vagy rafináltan kitalált, megjelenése mégis következetes és hiteles. Az elnök hivatalos és magánöltözetei élesen elválnak egymástól. Miközben Amerika első embereként feleségével együtt minden esetben makulátlanok az összeállításai, addig magánemberként – mint egy igazi amerikai – a lezser, túlméretezett ruhákat kedveli.

Chino nadrágok, pólók, rövid ujjú, széles ingek, tréningnadrágok és bermudák alkotják hétköznapi ruházatát. Gyakran visszatérő kombinációja a felgyűrt, roppanósra vasalt fehér ing nyakkendővel. A legtöbb olyan eseményen, amikor a dinamikáé és a meggyőzésé a főszerep, így lép a hallgatóság elé.

Laza elegancia Forrás: Origo

Hivatalos, ámde laza programjai esetén gyakran viseli a mindenkori amerikai elnökök jól ismert ikonikus darabjait, a címeres, kék Air Force One lemberdzseket vagy fehérházi dzsekijét nyakkendő nélkül, világos nadrággal.

Obama kedveli a kék Air Force One lemberdzseket Forrás: AFP/Jewel Samad

Semmi harsányság, semmi extravagancia

Szemben a már említett, igen választékos reagani stílussal, Obama megjelenése a nem túl változatos, de jól kitalált elemekre alapoz. Rendszeresen visel szürke és kék, kétgombos, aránylag széles vállú, egyszínű üzleti öltönyöket egyenes szabású nadrágokkal, kék vagy fehér, finom mintás ingekkel és apró mintás nyakkendőkkel.

Obama megjelenése a nem túl változatos Forrás: AFP/Saul Loeb

Kerüli a mintás szöveteket, a kocka- és csíkminták együttes viselését, a figuratív mintázatú nyakkendőket és a csíkos ingeket. Megjelenésének lényege az állandóság és a következetesen jelen lévő, visszafogott elegancia. A divat pillanatnyi változásait messze elkerülő, átgondolt, klasszikus ruhatára van, amely erőt és magabiztosságot üzen.

Obama kerüli a harsány színeket, ruházata mindig kontrasztos, a sötétebb öltönyök klasszikusan keretezik a világos ingeket. Olyan konfekció-ruhadarabokat visel, melyeket sokan megengedhetnek maguknak, öltönyei nem méretre szabottak vagy különlegesen kidolgozottak. Megjelenésének lényege nem a különleges anyagokon vagy a tökéletes szabáson, a kézi kidolgozáson alapul, hanem a színek és anyagok finom illesztésén, a kitalált összképen.

Az amerikaiak ebben a kérdésben nem ismerik a viccet

Minden helyzetben jólvasaltság Forrás: AFP

Ma ez is elég ahhoz, hogy a legjobban öltözöttek között legyen, pedig szerte a világon férfiak milliói öltözködnek hasonlóan az üzleti világban. Obama megjelenése jó példa arra, hogy a helyesen megfogalmazott nonverbális kommunikáció stílust teremthet, és hozzáadhat a személyiséghez.

Az amerikaiak visszafogott öltözetet, jól vasaltságot várnak az elnöküktől, ezért amikor Obama augusztusban az ISIS dzsihádista csoport elleni fellépést világos, nyári öltönyben jelentette be, sokan felháborodtak lezserségén.

Amerika első embere csak komoly öltözékben nyilvánulhat meg ilyen fajsúlyú témákról, az egyébként toleráns amerikaiak ebben a kérdésben nem ismerik a viccet. Barack Obamának maradnak hát a jól vasalt, sötét öltönyök, a hófehér ingek és a finom színvilágú nyakkendők.


Schiffer Miklós Budapesten született, itt végezte iskoláit, az ELTE jogi karán jogi doktorátust szerzett. A divat világának meghatározó alakja kezdetben egy német–magyar cég művészeti igazgatójaként, majd ügyvezetőjeként híres márkaneveket vezetett be a magyar piacra, később saját üzletet, márkanevet és tanácsadócéget alapított.

Giorgio Armani dedikálta egy öltönyét, illetve olyan nagy nevekkel került személyes kapcsolatba, mint Gianfranco Ferré, Yves Saint Laurent vagy Pierre Cardin.

Schiffer Miklós a divat, az öltözködési kultúra és a vizuális kommunikáció területén Magyarország egyik legismertebb és legelfogadottabb szaktekintélyévé nőtte ki magát. Jobb- és baloldali politikusok és üzletemberek öltözködési tanácsadója, hovatartozástól függetlenül. Nagy cégeknél tart több száz fős workshopokat, nem egy vállalatnak ő írta a „company dress code”-ot, azt a kis útmutatást, hogy miben illik dolgozni járni.

Nevéhez fűződik az esztétikai profizmus elmélete, a jól megválasztott vizuális kommunikációval elérhető tökéletes megjelenés elméleti és gyakorlati módszere.

Számos könyvet publikált, a Stílusról férfiaknak vagy A stílusos nő a 2000-es évek elején jelentek meg először.