Hová tűnt Jézus lábfeje?

jézus lábfeje
Vágólapra másolva!
Ha nem vágják le a kép széleit, nem robban bomba a kolostorban és nem zavarnak össze minket az eltérő változatok, a műalkotásoknak akkor is meg kell küzdeniük a legnagyobb ellenségükkel: az idővel.
Vágólapra másolva!

A műalkotást nem lehet befejezni, csak félbehagyni, mondta Leonardo da Vinci, pedig a művek romlását még csak számításba sem vette. Ha be is fejezte volna a Háromkirályok imádása című festményét, ma már akkor is restaurálásra szorult volna a csaknem láthatatlanná vált remekmű. A felújított festményt hamarosan újra láthatja a nagyérdemű, de természetesen nem a Háromkirályok imádása az egyetlen műalkotás, amit másnak hittünk, mint amilyen valójában.

1. Rembrandt: Éjjeli őrjárat

1715-ben a kép széleit levágták Forrás: Huffington Post

Rembrandt egyik leghíresebb, 1642-ben készült festménye, ahogyan azt az eredeti címe is elárulja, Frans Banninck Cocq és Wilhelm van Ruytenburch csapatát ábrázolja. A világszerte Éjjeli őrjáratként ismert Rembrandt-kép valójában nem éjszakai jelenetet ábrázol, csak a besötétedett lakkréteg miatt kezdték így emlegetni a 18. századtól kezdve.

A lakkréteget ugyan évtizedekkel ezelőtt eltávolították, de a nagyközönség most sem láthatja úgy az Éjjeli őrjáratot, ahogyan azt Rembrandt megfestette, hiszen 1715-ben a kép széleit levágták. Az Éjjeli őrjárat eredeti méretéhez és fényviszonyaihoz legközelebb egy 17. századi másolat áll.

2. Mona Lisa

Napóleon hálószobája falán is lógott Forrás: Huffington Post

A Mona Lisa Leonardo da Vinci 1503-1519 között készült leghíresebb festménye, befejezése után nem sokkal már látni lehetett, hogy a felhasznált lakkréteg miatt be fog sötétedni. A műremeket 1797 óta a Louvre-ban, ideális körülmények között őrzik, de addig számtalanszor gazdát cserélt – még Napóleon hálószobája falán is lógott. Leonardo a Mona Lisán és a jobb oldali képen párhuzamosan dolgozott: utóbbi színei adhatnak támpontot ahhoz, hogyan nézhetett ki eredetileg a Mona Lisa.

3. Az utolsó vacsora

Jézus lábát az ajtónyílás tette tönkre Forrás: Huffington Post

Az utolsó vacsora Leonardo da Vinci életművében és a keresztény mitológia ábrázolásában is kiemelt jelentőségű: Leonardo volt az első, aki beültette Júdást az apostolok közé. Leonardo a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor falára festette Az utolsó vacsorát.

A falfestmény állapota már a befejezése után romlani kezdett, Jézus lábát az ajtónyílás tette tönkre még 1652-ben, a második világháború alatt a kolostort bombatalálat érte, Az utolsó vacsora azonban csodával határos módon sértetlen maradt. A 20. századi restauráció alapja Giovanni Pietro Rizzoli korai, 16. századi másolata volt.

4. A sikoly

Munch nem egyetlen festményből készített négy verziót Forrás: Huffington Post

A sikoly Edvard Munch norvég expresszionista festő legismertebb alkotása, A természet sikolya című, 1893 és 1910 között készült sorozat része. Ezek mindegyike jelentősen eltér egymástól, sokan mégsem tudják, hogy Munch nem egyetlen festményből készített négy verziót, hanem négy különböző képen dolgozta fel a halálfélelem témáját.

A bal felső sarokban látható A sikoly eredeti változata, a jobb felsőben a litográfia, a jobb alsóban egy másik festett változat, a bal alsóban pedig a pasztell-változat, ami 2012-ben közel 120 millió dolláros rekordösszegért kelt el.

5. Van Gogh szobája

A három változatot könnyedén meg lehet különböztetni egymástól Forrás: Huffington Post

A Van Gogh szobája Arles-ban a holland impresszionista festő három, egyforma képének a gyűjtőcíme, melyeket Van Gogh csak Hálószoba néven emlegetett. A három változatot könnyedén meg lehet különböztetni egymástól, a sárga festék barnulása azonban komoly problémát jelent.

A Van Gogh által használt színezőanyagot az ipari forradalmat követően fedezték fel a festők, de utólag kiderült, hogy az ólomkromát kémiailag instabil. A fenti kép az amsterdami Van Gogh Múzeum helyreállítási folyamatát mutatja lépésről lépésre.