Texasé lett Gabriel García Márquez magánarchívuma

Gabriel García Márquez kolumbiai író
(FILE) Nobel Literature prize-winning writer and journalist, Colombian Gabriel Garcia Marquez, waves while coming out from his house to meet the press during his 87th birthday, in Mexico City, on March 6, 2014. Garcia Marquez died on April 17, 2014 in Mexico at the age of 87, according to local media. AFP PHOTO / Yuri CORTEZ
Vágólapra másolva!
Az austini Texasi Egyetem vásárolta meg a tavasszal elhunyt Nobel-díjas kolumbiai író,Gabriel García Márquez értékes magánarchívumát, amely többek között tíz könyv kéziratát tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Mariana Garces kolumbiai kulturális miniszter szerint az egész nemzet számára veszteség, hogy a hagyaték az Egyesült Államokba került, az író családja azonban azt állítja, hogy a kormány nem is kereste meg őket a kéréssel, hogy megvásárolja az archívumot, számolt be a BBC.

Az austini egyetem központi irodalmi archívuma, a The Harry Ransom Center bejelentette, hogy tulajdonába került a több mint ötven év írásos és tárgyi emlékeit felölelő gyűjtemény, köztük a Száz év magánynak kéziratanyaga, az a beszéd, amelyet a Nobel-díja átvételekor mondott el, valamint kétezer, többek között Carlos Fuentesnek, Graham Greene-nek és Günter Grassnak küldött levél.

Az archívummal Márquez több írógépe és számítógépe, fotóalbuma és emlékkönyve is az egyetemhez került. A gyűjtemény írott anyaga zömmel spanyol nyelvű, és az intézmény nem hozta nyilvánosságra, mennyit fizetett a gyűjteményért, amelyet mások is szerettek volna megvenni.

Gabriel García Márquez a legnépszerűbb spanyol nyelvű író Cervantes óta Forrás: AFP/Yuri Cortez

Mexikóban alkotott

Gabriel García Márquez Kolumbiában született, de élete nagy részét Mexikóvárosban töltötte, és 87 esztendős korában ott is érte a halál áprilisban.
1982-ben kapta meg a Nobel-díjat. Művei közül a legismertebb a Száz év magány című regénye, amely több mint 50 millió példányban kelt el és legalább 25 nyelvre fordították le. Márquezt széles körben a legnépszerűbb spanyol nyelvű írónak tartják a 17. században élt Miguel de Cervantes - a Don Quijote szerzője - óta. Irodalmárok, kritikusok Mark Twainnel és Charles Dickensszel említik egy lapon. Több művét is (Szerelem a kolera idején, Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, Bánatos kurváim emlékezete, A szerelemről és más démonokról) megfilmesítették.

A Ransom Center hatalmas irodalmi gyűjteménnyel rendelkezik, mások mellett jelentős Jorge Luis Borges, William Faulkner és James Joyce archívuma is van, de őriznek kéziratokat a Nobel-díjas Samuel Beckett-től, T. S. Eliottól, Ernest Hemingwaytől és John Steinbecktől is, emlékeztetett az MTI.