Bármit kérdezhetünk Murakamitól

Murakami Haruki
TO GO WITH STORY "JAPON-EDITION-LITTERATURE-CULTURE-PEOPLE" BY KARYN POUPEE This handout picture taken in Spain in 2011 shows Japanese author Haruki Murakami posing. Murakami's recent novel "Colourless Tsukuru Tazaki and the Year of his Pilgrimage" will be published in France on September 4, 2014. AFP PHOTO / IVAN GIMENEZ / TASQUETS EDITORES---EDITORS NOTE---HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / IVAN GIMENEZ / TASQUETS EDITORES" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Bármilyen témában szívesen fogad kérdéseket rajongóitól egy frissen elindított honlapon Murakami Haruki japán író, aki csaknem tíz év után döntött úgy, hogy ismét lehetőséget ad olvasóinak egy kis online kérdezz-felelekre.
Vágólapra másolva!

A Murakami helye elnevezésű külön oldalt a Shinchosha Publishing Co. kiadó indította el csütörtökön saját honlapján. A látogatók január végéig küldhetik el - legfeljebb 1200 karakterből álló - kérdéseiket, vagy bármilyen mondanivalójukat az írónak, aki a következő két hónapban válaszol rájuk. Azért a japán nyelvű oldalon nekünk nem könnyű eligazodni.

A nyilvánosság elől elzárkózó világhírű írónak bármivel kapcsolatban tehetnek fel kérdéseket az internetezők. Ő maga szívesen beszél a macskák iránti szeretetéről, kedvenc japán baseballcsapatáról, a Yakult Swallowsról, regényeiről, a futásról és egyéb kedvenceiről, illetve örömmel ad tanácsot a problémákkal küzdő olvasóinak.

Kérdezzük meg Murakami Harukit Forrás: AFP/Ivan Gimenez

Az író már előre elnézést kért rajongóitól, amiért nem fog tudni válaszolni az összes kérdésre. A kiadó szerint Murakami japán, angol és egyéb nyelveken is fogad leveleket, és csak rajta múlik, melyeket válaszolja meg. Az irodalmi Nobel-díj várományosai között évről-évre előkelő helyen emlegetett szerző az 1990-es évek óta vált hasonló levelezéseket rajongóival. Utoljára 2006-ban állt ilyen formában az olvasói rendelkezésére.

A legnépszerűbb japán szerzők közé sorolt 65 esztendős író az egyetem befejezése után kezdett el írni, miközben egy tokiói dzsesszbárt működtetett. Az 1987-ben megjelent Norvég erdő volt az első bestsellere, amellyel megalapozta hírnevét. Az ideje nagy részét az Egyesült Államokban töltő Murakami szürreális műveit több mint 50 nyelvre fordították le.

Népes rajongótábora nagy várakozással fogadja bonyolult szövésű, popkulturális utalásokkal fűszerezett regényeit a modern élet abszurditásáról és a magányról. A nyilvánosságtól való visszavonultsága ellenére Murakami gyakran szólal fel olyan témákban, mint az atomenergia és a világbéke.