Rég láttunk már eredeti agyagkatonákat

agyagkatona
Vágólapra másolva!
Kicsomagolták az első életnagyságú agyagkatonát csütörtökön az Iparművészeti Múzeumban Az ősi Kína kincsei című, február 6-tól látható kiállítás anyagából.
Vágólapra másolva!

A több mint 150 műkincset felvonultató tárlat legismertebb darabjai az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírjából származó agyagkatonák. A most kicsomagolt, térdelő harcos vélhetően egy fakardot tarthatott a kezében, míg a múzeumban rövidesen látható másik álló agyagkatona fegyvere egy dárda lehetett - közölte Li Tien-kaj muzeológus.

Ho Ta-hszin, a Senhszi Történeti Múzeum muzeológusa a szállítás után ellenőrzi Az ősi Kína kincsei című kiállítás kiemelt műtárgyaként érkező egyik eredeti agyagkatonát Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fajcsák Györgyi, a kiállítás magyarországi szakértője elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum 1987-es kiállítása óta Magyarországon nem lehetett eredeti agyagkatonákat látni.

A kiállítás anyaga szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett meg, és három kínai állami múzeum gyűjteményéből áll.

A tárlat február 6-tól április 19-ig tekinthető meg.

Az agyagkatona feje Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kicsomagolás utolsó fázisai Forrás: MTI/Kovács Tamás