Ecsettel végez plasztikai műtétet

desmeules plasztika
Vágólapra másolva!
Ki ne szeretne néha a hírességek bőrébe bújni? A plasztikai sebészet ma már csodákra képes, Marie-Lou Desmeules élő szobraival azonban nem veheti fel a versenyt. A francia-kanadai művésznő pár óra leforgása alatt formálja sztárok torz hasonmásává modelljeit.
Vágólapra másolva!

A rémálomszerű végeredményt nehéz szavakba foglalni: mintha egy őrült portréfestő vásznairól léptek volna le a celebek és politikai vezetők. Hisz Desmoules nemcsak életre kelti, hanem markáns ecsetvonásaival ízeire szedi a képmásokat.

Marilyn Monroe híres rózsaszín portréja alól például finoman kivillan a férfimodell bajsza, Marilyn Manson pedig háromdimenziós kubista festményként elevenedik meg a szemünk előtt. Desmeules persze a politikusokat sem kímélte: Obamából Miki egér, Kim Dzsongunból merev legófigura, Berlusconiból pedig Ronald MacDonald lesz.

Nem véletlen, hogy a művésznő a pop-art pápájától, Andy Warholtól kölcsönözte mottóját:

Marilyn Manson kissé szétcsúszott Forrás: Marie-Lou Desmeules

A tökéletesség ára

A művésznőt maguk az emberek inspirálták a rendhagyó sebészeti projekt elindítására: „Lenyűgöző számomra, hogy a kép, amit magunkról közvetítünk, miként kerekedik felül valódi személyiségünkön” – nyilatkozta a Huffington Postnak.

"A kultúránk elvárja tőlünk, hogy sikeresnek, boldognak és szépnek tűnjünk."

"A hőseinkhez akarunk hasonlítani: ezért barnulunk a szoliban, készítünk szelfiket, varratjuk fel az arcunkat vagy vásárlunk magunknak új orrot és feneket.”

A tökéletességnek persze ára van. A művésznő épp arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a tökély hajszolása során könnyen elveszíthetjük saját identitásunkat. Reméli, hogy művei kissé kibillentik a nézőt a kényelmes, hétköznapi nézőpontból, és máshogy látják majd azokat a képeket, amelyekkel nap mint nap találkoznak.

A művésznő épp Warholon dolgozik Forrás: Marie-Lou Desmeules

A műtét gondos előkészítést igényel

Hogy milyen eljárással készülnek a szokatlan művek? Az első fázis a beszerzőkörút: Desmeules folyamatosan járja a bolhapiacokat újabb parókák, maszkok és ruhák után kutatva. Műterme dugig van ezekkel a tárgyakkal, amelyeket sokszor megérzés alapján választ.

Maga a „műtét” viszont gondos előkészítést és megfeszített munkát igényel, mivel nem akarja a modelleket pár óránál tovább kitenni a művészeti tortúrának. Az inspiráció nagyon fontos számára, így a zenéket előre kiválogatja a performanszhoz.

A munkafolyamatot persze alaposan dokumentálja is, hiszen az élő szobrok hamar visszavedlenek hétköznapi emberekké. A műteremben készült videóból beszédesebb a szavaknál, ha tudni akarjuk, hogy zajlik egy Desmeules-féle plasztikai műtét.

Barack Obama Miki egérként Forrás: Marie-Lou Desmeules

Silvio Berlusconi Ronald McDonaldként Forrás: Marie-Lou Desmeules
Kim Dzsongun legófiguraként Forrás: Marie-Lou Desmeules
Desmeules és Barbie Forrás: Marie-Lou Desmeules
Pamela Anderson zavarba ejtő mosolya Forrás: Marie-Lou Desmeules
Taxisofőr a Szezám utcában Forrás: Marie-Lou Desmeules
A király is életre kel Forrás: Marie-Lou Desmeules
Steve Jobs gondolkodó pózban Forrás: Marie-Lou Desmeules
Sylvester Stallonén is meglátszik a kor Forrás: Marie-Lou Desmeules
Marylin Monroe rózsaszínben, bajusszal Forrás: Marie-Lou Desmeules