Az vagy, amit a metrón olvasol

utazo olvaso
Az ajtók záródnak, de ez nem zavarja a lányt Tokaji Zsolt Szólítsatok Brad Pittnek! című könyvének olvasásában
Vágólapra másolva!
Egy veszteglő metrókocsi, dugóba került busz vagy a pirosban álló villamos tökéletes helyszín lehet a Száz év magány kiolvasására. Több online közösség is épül a közlekedési eszközökön olvasó utasokról készült képek megosztására.
Vágólapra másolva!

Új láz hódít a neten, egyre több online közösség kattan rá a tömegközlekedési eszközökön olvasó útitársak fényképeinek nézegetésére és megosztására. A februárban indult Hotdudesreading (vagyis Szexi pasik olvasnak) például a maga 362 ezer követőjével az egyik legmenőbb új Instagram, de van magyar sikersztori is: az Utazó Olvasó nevű Facebook-oldal évek óta aktív, a képekből már kiállítást is rendeztek.

A New York-i metróból indult

A jelenség persze nem teljesen új. 2008-ban indult az Underground New York Public Library, ami olyan fényképeket gyűjtött össze, amelyeken a New York-i metró utasai éppen olvasnak. Ez így elsőre talán nem hangzik annyira izgalmasnak, de pillantsunk csak rá erre a nagyszerű képre itt!

Hogyan értjük meg jobban önmagunkat egy közösség részeként Forrás: Underground New York Library Facebook-oldal

A projekt a gyűjtés során az olvasó emberek vizuális könyvtárává vált, és ars poeticájuk szerint arra emlékeztetnek, hogy az ember képes nagy mélységek felé utazni, saját magában és a világban egyaránt.

A projekt elég sikeresen működött évekig, de 2013-ban tisztázatlan okok miatt befejeződött, így új képekkel már nem bővül a gyűjtemény. A fotók önmagukban is ütősek, de még érdekesebb a fotók nézegetése, ha megnézzük, hogy milyen könyveket olvasnak a képek főszereplői.

J. D. Salinger Zabhegyezőjét olvassa a zsúfolt metrón Forrás: Underground New York Library Facebook-oldal
Amíg jön a metró, elolvas pár bekezdést Glenn O'Brien Hogyan legyünk igazi férfiak: A modern úriember viselkedés- és stílusszabályai című könyvéből Forrás: Underground New York Library Facebook-oldal

Szexi pasik a metrón

Máshová helyezi a fókuszt a már említett Hotdudesreading, ami az utóbbi hetekben összesen 26 fényképpel szerezte meg több százezer követőjét. A helyszín ezúttal is a New York-i metró, de ezeken a fényképeken értelemszerűen csak férfiak szerepelnek – na de milyen férfiak! A projekt rövid leírása sem kezd hosszú indoklásba ezzel kapcsolatban:

A Hotdudesreading robbanásszerű sikere annak is köszönhető, hogy ügyesen forgatja ki azt a sztereotípiát, amely az elmélyült regényolvasást inkább nőkhöz köti vagy nőiesnek tartja.

Jean-Honoré Fragonard: Olvasó lány (1770) Forrás: Wikipedia / Public domain

Ehhez hozzáadódnak persze a képekhez fűzött frappáns, vagány kommentárok, amikben a szerző leplezetlenül hangot ad szép férfiak iránti rajongásának, miközben szórakoztatóan szóvá teszi azokat a metakommunikációs gesztusokat is, amik alapjá nap mint nap véleményt formálunk egy idegen útitársunkról.

Például így:

„Figyeld azt a széles, hatalmat sugárzó terpeszállást. Kapaszkodnia sem kell. Ez a szexi hódító ugyanazzal a magabiztossággal birtokolja az egész 4-es metrót, ahogyan megvédi a zónáját a baráti hokimeccsen. Nem esik el, de én már belezúgtam. Kemény.”

„Épp amikor majdnem feladtam a reményt, hogy megtalálom a lelki társamat, megláttam ezt az ideális genetikai organizmus létrehozásáról olvasó pasit, és padlót fogtam. Tedd le a könyvet, ülj le ide, te káprázatos – a szüleid már megfejtették a titkot.”

„Hajaj, ez a Clark Kent-hasonmás most pottyant ide a Kryptonról, hogy némi minőségi időt töltsön el az F járaton velünk, közönséges halandókkal. Produkálni fogok egy ájulást, hogy elkaphasson, de azt még megengedem, hogy elolvassa a Száz év magány utolsó pár oldalát.”

De mi a helyzet a magyar tömegközlekedési eszközökön?

Takács Eleonóra 2012 nyarán kezdte el az Utazó Olvasót a fenti Underground New York Public Library ötletén felbuzdulva.

„Borzasztóan tetszettek a képek, és nagy lelkesen megmutattam barátnőmnek, akivel mindketten a könyvszakmában dolgozunk. Az érdekelt, vajon milyen mintázatot mutatna ez a projekt itthon? Miket olvashatnak a budapesti tömegközlekedési eszközökön utazók? Vannak trendek, divatos könyvek? Megtippelhető a könyv típusa az olvasó külseje, öltözködése, testtartása alapján? Mi a helyzet az e-könyvvel? A fiatalok valóban nem olvasnak már?”

A srác Antoine de Saint-Exupéry A kis hercegét olvassa a vilin Forrás: Utazó Olvasó Facebook-oldal / Fotó: Juhász István

Ezért felkérte egy fotós ismerősét, Juhász Istvánt, hogy munkába jövet-menet fényképezzen olvasó embereket.

„Az oldalt kedvelők száma napról napra gyarapodott. Ahogy a közösség egyre nőtt, igény mutatkozott arra, hogy a közösség tagjai is küldhessenek fényképeket járművön utazó szeretteikről vagy saját magukról. A Könyvesblog is népszerűsített minket. Az egyetemisták között is nagy sikernek örvendő fényképezkedjünk könyvvel divatot Uray Zsófia egyetemi hallgatónak és könyvkiadói munkatársnak köszönhetjük, aki aktív tagjává vált a szerkesztői munkának" – meséli Takács Eleonóra, az Utazó Olvasó szerkesztője.

A lány Hankiss Elemér Proletár reneszánsz című könyvét olvassa, miközben hasít a Combinóval a körúton Forrás: Utazó Olvasó Facebook-oldal / Fotó: Juhász István

Hamar kinőtte magát

Tehát Juhász István profi képeket készít, a többit a közösség tagjai küldik be. Ha valaki nem szeretne egy közösségi oldalon szerepelni, azonnal leveszik a képét, de természetesen Juhász engedélyt kér a fényképezésre a tavaly tavasszal elfogadott törvény hatálybalépése óta. Eddig kétszer fordult elő, hogy levetettek képet. „A megkeresés és kérés kedves volt, nem háborodtak fel a lesifotózás miatt” – teszi hozzá.

„Kedvtelésből, munka mellett csináljuk az oldalt, ami észrevétlenül egyre több kultúrát népszerűsítő tevékenység házigazdája lett. Nem kellett hozzá egy év, és az Utazó Olvasó kezdett önálló életre kelni mint kultúrmissziós brand.

Azt nem tudjuk, milyen zene szüremlik át a sapkán a fülhallgatóból, de azt igen, hogy a könyv J. R. R. Tolkien A szilmarilok című regénye Forrás: Utazó Olvasó Facebook-oldal / Fotó: Juhász István

Az Óbudai Platán Könyvtár hívta fel először a figyelmet arra, hogy ez a kezdeményezés túlmutat azon, mint aminek eredetileg indult, és saját költségén kiállítást szervezett Juhász István képeiből. Ez az olvasást népszerűsítő kiállítás most Pávlicz Adriennek és a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiával foglalkozó munkatársának köszönhetően országos turnéra indult.”

Az ajtók záródnak, de ez nem zavarja a lányt Tokaji Zsolt Szólítsatok Brad Pittnek! című könyvének olvasásában Forrás: Utazó Olvasó Facebook-oldal / Fotó: Juhász István

Lassú étkezés, lassú olvasás, lassú utazás

Az Utazó Olvasóra a 2013 elején kibontakozó hazai Slow mozgalom is felfigyelt. A 80-as évekre visszanyúló Slow mozgalmak alapja a tudatosság, az őszinteség, a közösség és a modern városi élet, illetve a fogyasztói társadalom negatív hatásaival szemben kívánnak alternatívát felmutatni:

De létezik már lassú utazás, gyereknevelés, olvasás, mozi vagy lassú város is. „A Slow Budapest mozgalom alapítója, Krajcsó Nelli kérte fel az Utazó Olvasót egy olvasást népszerűsítő akcióra 2013-ban a Slow-héten, ami végül nagy sikerű, ingyenes könyvosztást eredményezett.”

Japán minőségű okostelefonok, rohanó világ, de Lauren Oliver Mielőtt elmegyek című könyve menekülést kínál Forrás: Utazó Olvasó Facebook-oldal / Fotó: Juhász István

Nyaranta Nyaraló Olvasó játékot szerveznek, illetve ellátogatnak könnyűzenei fesztiválokra, „ahol a fiatalok – akármilyen furcsán hangzik – olvasnak is.”

– mondja Takács Eleonóra. A Facebook-oldal már rég kilépett a virtuális térből, például jelenleg a BKK-val is együttműködnek.

„Lendvai Tímea és Németh Dea figyelt fel az Utazó Olvasóra a BKK-tól. Az együttműködésünkben szervezett akciókkal azt az üzenetet szerettük volna átadni, hogy hasznosan is lehet tölteni az időt a közösségi közlekedési eszközökön."

Esti olvasás a négyes-hatoson, a könyv: Anyám könnyű álmot ígér, Sütő Andrástól Forrás: Utazó Olvasó Facebook-oldal / Fotó: Juhász István

"Többször szerveztünk ingyenes könyvosztást a metró területén, az autómentes hétvégén pedig Utazó Olvasó-buszt állítottunk ki, amin az emberek megpihenhettek, olvasgathattak, QR-kóddal a Magyar Elektronikus Könyvtárból Rejtő-regényeket tölthettek le elektronikus eszközeikre” – meséli Takács Eleonóra, majd hozzáteszi: „Sok tervünk van, remélem, hogy sikerül is megvalósítani őket.”