Fischer Iván újabb Mozart-operát rendez

varázsfuvola fischer iván
Vágólapra másolva!
A Don Giovanni és a Figaro házassága lehengerlő hazai és nemzetközi sikere után ismét Mozart-operát rendez és vezényel Fischer Iván.
Vágólapra másolva!

„A varázsfuvola mindenkinek olyan gyerekkori élménye, ami egész életén végigkíséri. Mert ez az opera egyszerre szól a gyerekhez és a felnőtthöz. Mágikus erejű alkotás ez. Kifürkészhetetlen” - meséli Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója.

"Mozarttal gyerekkorom óta együtt élek, keresem az ideális színpadra állítást, hiszen ezek olyan remekművek, amelyekben a zene, a tartalom és a szöveg tökéletes harmóniával kapcsolódik össze. Nem tudnék már részt venni egy olyan produkcióban, ahol a zene konzervatív, a vizuális megjelenítés viszont valami egész más rendezői koncepció szerint újító, és a kettőnek semmi köze egymáshoz. Túl vagyok már ezen, szerencsére. Megtaláltam a megoldást" - tette hozzá a karmester.

A Budapesti Fesztiválzenekar már 2011-ben feltüzelte és elvarázsolta a New York-i Mostly Mozart fesztivál közönségét különleges Don Giovanni-előadásával, amely a The New York Times kritikusa szerint az egyik leginkább magával ragadó, kreatív és bátor produkció volt, amelyet valaha látott.

Mágikus erejű alkotás Forrás: Horvath Judit

2013-ban aztán a Figaro házasságától zengett New York: a New York Post szerint az operaelőadás „egész egyszerűen őrült jó volt”, a The New York Times azt írta, a Figaro – csakúgy, mint két évvel korábban a Don Giovanni – „a New York-i operaszezon fénypontja volt”, a New York Magazine pedig az év legjobb komolyzenei eseményének választotta meg a sajátos megközelítésű előadást.

Fischer Iván rendezi és vezényli az előadást Forrás: Horvath Judit

„Tíz évvel ezelőtt, a Művészetek Palotája megnyílásakor még senki nem gondolta, hogy a világszínvonalú akusztikával felszerelt Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságai azt is lehetővé teszik, hogy olyan szcenírozott darabok is előadhatóak legyenek, mint Mozart A varázsfuvolája.

A BFZ-vel közös előadás nagyon szép példája nem csak egy művészeti intézmény és egy zenekar együttműködésének, hanem annak is, hányféle módon lehet megközelíteni egy klasszikus zenei darabot” nyilatkozta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Nem véletlen, hogy a Művészetek Palotájával együttműködésben születő Fischer-féle operarendezések harmadik darabját, A varázsfuvolát már megszületése előtt, látatlanban meghívták Abu-Dzabiba, Amszterdamba, Berlinbe, New Yorkba, Londonba és Brugge-be is.

Mesekönyv lapjain valósul meg Forrás: Horvath Judit

A varázsfuvola Fischer Iván elmondása szerint „egy mesekönyv lapjain valósul meg, ami abba a csodákkal teli mesevilágba visz el, amit nemcsak a gyerekek, hanem a gyermeklelküket megőrző felnőttek is imádnak.

Azonosulni tudok az optimizmusával, a humorával, játékosságával, meseszerűségével, és mindenekelőtt a mély humanizmusával. Sokrétű ez a csodálatos remekmű, és éppen ez a sokrétűség áll közel hozzám. Csak az érdekel, hogy az opera minden szinten megvalósuljon.

Nem szabad választani a mese, a beavatási szertartás, a jó és rossz küzdelme, a játékosság között. Mindenre szükség van, hogy A varázsfuvola gyönyörű egysége megjelenhessen" - magyarázta a muzsikus.

A varázsfuvolát háromszor láthatja a hazai közönség március 7-én, 9-én és 11-én a Művészetek Palotájában.