Vágólapra másolva!
Andorai Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották a nemzet színészének. 
Vágólapra másolva!

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy az elhunyt Bitskey Tibor helyére Andorai Péter kerül a testületbe.

Baradlay Kazimír szerepében Andorai Péter Jókai Mór: A kőszívű ember fiai című történelmi színművének próbáján Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kimagasló érdemek

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Bitskey Tibor február 2-án hunyt el. A színművész munkásságáról bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Váratlan döntés

Váratlanul érte Andorai Pétert, hogy őt választották a nemzet színészei közé. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész kollégái döntése után az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a pályán mindenekelőtt a szorgalom és alázat a legfontosabb számára.

Bodrogi Gyula Stopli bácsi, Sztankay István az Elegáns úr és Andorai Péter Kalap szerepében Fenyő Miklós és Tasnádi István: Aranycsapat című musicaljében Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Mint fogalmazott, nagyon megtisztelő, hogy a nemzet színészének választották, egyelőre alig bírja feldolgozni a történteket. "Akik ezt a díjat odaítélik, mind jeles művészei a színésztársadalomnak, és ha ők rám gondoltak, engem választottak, az nagyon megtisztelő" - mondta.

- fogalmazott. Mint mondta, sokat köszönhet Grunwalsky Ferencnek, Szabó Istvánnak, Dömölky Jánosnak és Szász Jánosnak is, olyan komoly munkákban vehetett részt, amelyek nemzetközi sikereket is elértek.