10 éves a Művészetek Palotája

müveszetek palotaja
Vágólapra másolva!
Különlegesen gazdag programsorozattal ünnepli a Művészetek Palotája a 10. születésnapját március 14-15-én.
Vágólapra másolva!

A Müpa jubileumi évadának „koronaékszere” a tavaszi hétvége, amelyen olyan magyar művészek lépnek fel, akik az elmúlt évtizedben a régió vezető előadó-művészeti intézményének kimagasló koncertélményeit adták. Az ünnepi hétvége alkalmlából a Ludwig Múzeum is speciális programokkal készül.

A születésnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Káel Csaba igazgató felavatta az intézmény első vezérigazgatójáról, Kiss Imréről elnevezett páholyt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Kiss Imréről elnevezett páholyt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Forrás: Posztós János

A 2015/16-os évad művésze Fassang László orgonaművész, az évad együttesei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lett.

A születésnap alkalmából Káel Csabát arról kérdeztük, 10 év távlatából hogy látja, mennyit változott a Müpa?

A videóban látható köszöntők csak példák: a Müpa jubileumi évadában több mint 40 külföldi és magyar előadó (köztük Elvis Costello, Marianne Faithfull, Zubin Mehta, Take 6, Branford Marsalis) köszöntötte fel a Müpát.

A részletes ünnepi programról itt tájékozódhat.

Műfaji sokszínűség

A korábbi évekhez hasonlóan 2015/16-ban is két jelentős, nagy múltra visszatekintő összművészeti fesztivál, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megvalósításában vesz részt a Müpa, melyek kiemelt programjai közül számos eseménynek az intézmény ad otthont.

A 11. évadban is gazdag program lesz Forrás: Kotschy Gábor

A Művészetek Palotája tizenegyedik évadában is világhírű előadókkal várja a közönséget. Itt lesznek a Bécsi Filharmonikusok Valerij Gergijev és Herbert Blomstedt vezényletével, Hélène Grimaud, Anja Harteros, Ferruccio Furlanetto, Diana Damrau, Sol Gabetta és az Orchestre de Paris Paavo Järvi irányításával, Dmitrij Hvorosztovszkij, Gidon Kremer, Mihail Pletnyov, valamint Ton Koopman.

A hagyományoknak megfelelően a Müpa az újévet ismét Haydn A teremtés oratóriumával köszönti, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart ezúttal is Fischer Ádám vezényli. Ismét lesz Régizene Fesztivál a híres francia zenekar, a Le Poème Harmonique közreműködésével, és Budapesti Wagner Napok, utóbbi keretében színre kerül a Nibelung-tetralógia és a 2013-ban zajos sikert aratott A nürnbergi mesterdalnokok.

Műfaji sokszínűség Forrás: Posztós János

A legismertebb sztárokon túl a Müpa továbbra is a megszokott műfaji sokszínűséggel várja a nagyközönséget: a következő évadban is színvonalas jazz- világ- és könnyűzenei koncertek, újcirkusz-produkciók, irodalmi estek, táncelőadások, ifjúsági és gyerekprogramok színesítik az évadot.