Meghalt Bicskey Lukács

Bicskey Lukács
Mogyoród, 2013. szeptember 17. Bicskey Lukács egy jelenethez készül az Argo 2 című film forgatásán Mogyoród közelében 2013. szeptember 17-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Halálos kórral küzdött Bicskey Lukács, aki Pszichót játszotta az Argo-filmekben. A színészt gyors lefolyású betegség miatt kezelték kórházban az utóbbi időszakban, szerda hajnalban hunyt el. Ötvenhárom éves volt. 
Vágólapra másolva!

Bicskey Lukácsért egy ideje már aggódtak kollégái, tavaly novemberben már minden előadását lemondta, és helyettesíteni kellett az Újszínházban - adta hírül a Blikk. Az Argo 2 április végi bemutatóját már nem érte meg.

Nagy Shakespeare-szerepek

Bicskeyt a színpadon főleg Shakespeare-darabokból ismerhette meg a közönség, olyan nagy klasszikus szerepeket alakított, mint Rómeó, Jago vagy Macbeth.

Bicskey Lukács Brezovay szerepében Harsányi Zsolt A bolond Ásvayné című színművében Forrás: MTI/Kallos Bea

1961. május 11-én született Szegeden. Károly néven anyakönyvezték, de felvette dédnagyapja, Lukács nevét, mivel Bicskey Károly a Veszprémi Petőfi Színháznál már a társulat tagja volt. Főként drámai színházi szerepekben játszott, majd 1996-ban amerikai és angol filmesek is felfedezték jellegzetes arcát.

Filmes arca

Amikor először játszott amerikai filmben, még nem tudott angolul. Filmes karrierje kezdeteiről így mesélt egy interjúban:

"18 éve munkanélküliként jelentkeztem egy ügynökséghez. Két nap múlva a fotóm alapján ki is. választottak. Nem beszélem a nyelvet, mégsem akartak elengedni. Kaptam egy másik szerepet, amiben meg sem kellett szólalnom, csak sorban nőket erőszakolnom: Charles Mansont, a szektás sorozatgyilkost alakítottam" Ez a Harc az öböl felett című akciófilm volt, amelynek Rutger Hauer volt az egyik főszereplője.

Később is mindig a főgonosz szerepét osztották rá. Olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint például Ornella Muti, Tom Berenger, Donald Sutherland, Christopher Lambert és Whoopi Goldberg. A részben Magyarországon forgatott A sas című történelmi kalandfilmnek Channing Tatum és Jamie Bell játszotta el a két főszerepét, Bicskey egy druidát alakított benne.

Gyakran vállalt szinkron szerepeket is, számtalan külföldi kasszasiker szereplőinek kölcsönözte hangját. Legemlékezetesebb munkái közé tartozik Jar Jar Binks szinkronizálása a Baljós árnyak című Star Wars-filmben.

Leghíresebb szerepe

A legtöbb emberben az Argo Pszichójaként rögzült Bicskey Lukács. Karaktere nagy népszerűségre tett szert az első rész bemutatója után, ezért pillanatig sem volt kérdés, hogy újra feltűnik-e a második részben.

Bicskey Lukács az Argo 2-ben Forrás: InterCom

Pszichót így írta le nekünk Árpa Attila rendező az Argo 2 első előzetese kapcsán: "azt kell tudni róla, hogy őrült. Az ő tetteiben ne keressünk logikát, így aztán nem meglepő, hogy a film folyamán egy kápolnában meztelenül áll, ami tele van rakva fegyverekkel. Ez illik hozzá. Hogy mit csinált a pappal? Na, azt nem mondom el."

Minden bizonnyal a folytatás egyik legerősebb pillanata lesz az a kardpárbaj, amelyet Kulka János nindzsája és Pszichó vív majd a hortobágyi pusztában, egy gémeskút tetején egyensúlyozva. Bicskey Lukács immáron utolsó filmjét április 30-tól nézhetjük meg a mozikban.