Amerikában zenével csillapítják az erőszakhullámot

baltimore
Baltimore, 2015. április 28. Egy fiatalabb tüntetőt vezet el társa a rendőrök sorfala elől a többségében afroamerikaiak lakta Maryland állambeli Baltimore-ban a rendőri őrizetbe vett fekete bőrű, 27 éves Freddie Gray halála miatt tartott tiltakozáson 2015. április 27-én. Graynek elfogása után tisztázatlan körülmények között eltört a gerince, amibe belehalt április 19-én. (MTI/EPA/Noah Scialom)
Vágólapra másolva!
Hétfőn robbantak ki a zavargások Baltimore-ban, amelyeket Freddie Gray halála váltott ki. Az afroamerikai fiatalember a rendőri őrizet során elszenvedett súlyos gerincsérülésbe halt bele. 
Vágólapra másolva!

Azóta bevetették már a Nemzeti gárdát, rendkívüli állapotot és a kijárási tilalmat is elrendeltek, sőt, a helyi baseball csapat a héten első zárt kapus meccsét játssza története során.

A Baltimore-i Szimfonikusok azonban másképp reagáltak a zavargásokra. Ők is utcára vonulnak, de azért, hogy ingyenes koncerttel tiltakozzanak az erőszakhullám ellen.

Még erősebben, még gyönyörűbben és még megszállottabban, mint valaha Forrás: MTI/EPA/Noah Scialom

„Még erősebben, még gyönyörűbben és még megszállottabban zenélünk, mint valaha. Ez a mi válaszunk az erőszakra” – idézte a zenekar a Facebook-oldalán Leonard Bernsteint szenvedélyes kirohanását, aki a Kennedy-gyilkosság sokkjára reagált így 1963-ban.

Több mint fél évszázaddal később, szerdán valóra is váltották ezt a nemes tervet: a zenekar kivonult a koncertteremből az utcára zenélni, hogy így válaszolva a városban kialakult káosz ellen.

Music Director, Marin Alsop, supports our community every day. Here she is conducting "Deep River" at our #BSOPeace gathering this afternoon!

Posted by Baltimore Symphony Orchestra on 2015. április 29.

„Megszakad a szívem a drága városunkért. Minden alkalmat ki kell használnunk a példamutatásra és a többiek inspirálására, hogy közös erővel megváltoztathassuk a világot” – írta a Facebookon Marin Alsop, a zenekar vezetője, aki további művészeti akciókkal szeretné kivenni a részét a béke visszaállításából.