A brókerbotrány a legszegényebbeket is sújtja

igazgyöngy alapítvány
Vágólapra másolva!
A BudaCash-botrány nem csupán számos magánembert érintett, hanem az L. Ritók Nóra által vezetett, hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával és integrációjával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány munkáját is ellehetetlenítette. A Design Aid szervezői dizájn vásárt rendeznek, hogy az alapítvány berettyóújfalui tevékenysége folytatódhasson.
Vágólapra másolva!

“Gyakran a társadalom legelesettebb tagjaira figyelnek a döntéshozók a legkevésbé. Nem akarok vészharangokat kongatni, de nagy a baj. Azért tartom fontosnak, a Design Aidhez hasonló civil kezdeményezéseket, mert a mélyszegénységben élő gyerekeknek nincs más esélye, mint tanulni, és mi ezért dolgozunk nap mint nap” - nyilatkozta L. Ritók Nóra a május 7-i árverésről.

Az Andrássy úti MAGNET Közösségi Házba május 7-re összehívott Design Aid árverés és vásár elsőszámú célja, hogy a nehéz helyzetbe került Igazgyöngy Alapítványt megsegítse. Az árverésen magyar tervezők és rehabilitációs műhelyek munkáira lehet licitálni.

Nincs más esélye, mint tanulni, és mi ezért dolgozunk nap mint nap Forrás: flickr / Sumanth Garakarajula

A résztvevő 50 műhely és tervező között megtaláljuk Rutkai Borit, a Romani Designt, Tarr Hajnalkát, az autisták által tervezett kendő-projekt megalkotóját, és Horányi Juli jelmez- és díszlettervezőt. A felajánlott tárgyak között van két táska is, amelyeket az Igazgyöngy Alapítványban alkotó gyerekek terveztek és az anyukájuk hímeztek ki.

Az iskola hatása jóval kisebb

"Annak idején azt tanultam, hogy a jó iskola képes akár 50 százalékot lefaragni a szocializáció okozta hátrányokból. Aztán egy olyan iskolába kerültem, ahol nagyon magas volt a cigány gyerekek aránya. Szép lassan kiderült számomra, hogy az iskolai hatás jóval kisebb.

A rajz, az alkotás személyiségfejlesztő folyamat Fotó: Bielik István - Origo

Azt is hamar megértettem, hogy a családjuk nélkül semmire sem megyek. A mi módszerünkben komolyan vesszük, hogy a mélyszegénységben élő gyerekeket szociokulturális környezetükkel együtt kell értelmezni. A szülőkkel partneri viszonyban, sokszor őket is tanítva, segítve kell dolgoznunk" - mesélte nemrég L. Ritók Nóra az Origónak adott interjúban.

Ha nem dől be egy bank

A Design Aid szervezői felhívást intéztek művészkörükhöz, hogy ajánljanak fel egy-egy tárgyat az aukcióra, akik közül 50-en vállalkoztak arra, hogy tárgyaikat elárverezzék. A felajánlott tárgyak mindegyike egyedi darab. A Design Aid május 7-i aukcióján mindenki önkéntesként és ingyen dolgozik, felajánlásokat tesz, és minden befolyó összeg az Igazgyöngy Alapítványt segíti.

L. Ritók Nóra rajzórát tart a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő gyerekeknek Fotó: Bielik István - Origo

“Sok kezdeményezés, terápiás és rehabilitációs intézmény, alapítvány, csoport nélkülöz akkor is, ha nem dől be egy bank. A hirtelen összeomlás csak láthatóvá tette ezt a problémát. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem egyszeri segítségre van szükség, hanem a folyamatos "dizájn-gondolkodás"-ra.

Fontos, hogy valós igényekre szabott tervezési folyamatok induljanak el, a piacképes termékek előállításán keresztül segítve az egyes alapítványok és csoportok életben maradását, fejlődését és társadalmi integrációját. Mi abban tudunk és szeretnénk segíteni, hogy ezek a termékek megtalálják a csatornákat a készítők és vásárlók között, hogy láthatóvá és ismertté váljanak” -nyilatkozták a Design Aid szervezői.

A Design Aid koncepciója, hogy az olyan rehabilitációs művészeti műhelyek mint az Igazgyöngy Alapítvány, professzionális tervezőkkel együttműködve, piacképes dizájn tárgyakkal együtt jelenjenek meg, és így nagyobb keresletre tarthassanak számot.
Ezzel a megközelítéssel a műhelyek nem adományt kérnek, hanem piaci alapú, fenntartható működési modellt tudnak kialakítani. Egyre több olyan műhely működik, ahol olyan tárgyak létrehozása a cél, amelyek kiállják a legmagasabb dizájn-igények próbáját is, és ahol ezeket az igényeket figyelembe véve történik a tervezés és gyártás.