Balázs Péter és Ókovács Szilveszter is ott ül a POSZT zsűrijében

Operaház, főigazgató, Ókovács Szilveszter,
Magyar Állami Operaház főigazgató Ókovács Szilveszter
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijének névsorát, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság is négy-négy tagot delegált.
Vágólapra másolva!

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi társaság elnöksége április 22-i találkozóján egyezett meg abban, hogy a POSZT zsűrije nyolctagú lesz, a két szakmai tulajdonos négy-négy jelöltjéből áll, akiket a saját tagszervezetekkel egyeztetve, önállóan állítanak.

A zsűriben

  • Balázs Péter színművész, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója,
  • Blaskó Balázs igazgató-színművész-rendező,
  • Keserü Katalin művészettörténész,
  • Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója,
  • Nagy Viktória díszlet- és jelmeztervező,
  • Venczel Vera színművész,
  • Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója és
  • Vörös Róbert dramaturg kapott helyet.

A színészzsűri tagja lesz Felföldi Anikó, Mihályi Győző és Sipos Imre.

A Magyar Teátrumi Társaság delegálta Balázs Pétert, Blaskó Balázst, Keserü Katalint és Ókovács Szilvesztert, míg a Magyar Színházi Társaság Nagy Viktóriát, Venczel Verát, Vincze Jánost és Vörös Róbertet.

Ókovács Szilveszter is helyet kapott a zsűriben Fotó: Bielik István - Origo

Remélik, hogy a bojkottálók visszatérnek

Ahogy korábban az Origo megírta, a két szervezet a POSZT-botrány kirobbanása után jutott arra, hogy új szempontrendszert dolgoznak ki a zsűri kialakítására. A kettéosztott zsűri ugyanakkor azzal a veszéllyel fenyeget, hogy bebetonozza az egész konfliktust kirobbantó politikai megosztottságot.

A szervezők azt remélik, hogy ezzel a versenyből kilépni szándékozó színházak visszatérnek, és teljessé teszik a POSZT-válogatók által összeállított programot.

A POSZT körül korábban azért alakult ki vita, mert a Színházi Kritikusok Céhe jelöltje, Csáki Judit nem került be a zsűri tagjai közé. Minderre válaszul a céh kilépett a Magyar Színházi Társaságból, az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata pedig azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

A POSZT szakmai zsűrijét az eddigi gyakorlat szerint a szakmai szervezetek javaslata alapján a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság - a találkozót szervező nonprofit kft. két kisebbségi tulajdonosa - állította össze egyetértésben. A korábbi nyilatkozatokból kiderült, hogy a kritikuscéh jelöltjét a teátrumi társaság nem fogadta el.