Bekeményítettek Vidnyánszkyék

Vidnyánszky Attila, vita, Katona
Vágólapra másolva!
A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság szerződésbontással fenyegeti azokat a társulatokat, amelyek visszaléptek a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjából. A botrány még áprilisban robbant ki a zsűri összeállítása körül, de azóta sem csillapodnak a kedélyek. Pedig a fesztivál nyitónapja már itt van a nyakunkon.
Vágólapra másolva!

„A Magyar Teátrumi Társaság határozott álláspontja az, hogy a versenykiírásnak megfelelően a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadások csak és kizárólag úgy vehetnek részt a találkozón, hogy vállalják a megmérettetést” – olvasható a társaság keddi közleményében, amelyet a közgyűlés után adtak ki.

Ennek érdekében kezdeményezik a POSZT Kft. taggyűlésének mihamarabbi összehívását, hogy még a június 4-i megnyitó előtt pontot tehessenek az ügy végére.

A társaság azért fog kardoskodni, hogy a versenyből visszalépő produkciók szerződéseit „jogi szakértő bevonásával, a felbontás érdekében, vizsgálja felül.”

Felülvizsgálnák a szerződéseket Fotó: Mudra László - Origo

A zsűri miatt robbant a botrány

A POSZT körül eredetileg azért alakult ki vita, mert a Színházi Kritikusok Céhének jelöltje, Csáki Judit nem került be a zsűribe. A nyilatkozatokból kiderült, hogy Csáki jelölését a Magyar Teátrumi Társaság fúrta meg, indoklást azonban nem fűztek a döntéshez.

Minderre válaszul a céh kilépett a Magyar Színházi Társaságból, az Örkény Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata pedig azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

A visszalépő társulatok kritizálták a háttérben évek óta zajló alkukat, és a döntési folyamatok átláthatatlanságát is.

Csáki jelölését a Magyar Teátrumi Társaság fúrta meg Forrás: MTI/Filep István

A megosztottság bebetonozása

Ezt követően a szakmai tulajdonosok új szempontrendszert dolgoztak ki a zsűri kialakítására, megegyezve abban, hogy a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság 4-4 tagot delegálhat a testületbe. Az Origo is megírta: a kettéosztott zsűri sokak szerint azzal a veszéllyel fenyeget, hogy bebetonozza az egész konfliktust kirobbantó politikai megosztottságot. Múlt héten a zsűri is összeállt, amelyben Balázs Péter és Ókovács Szilveszter is helyet kapott.

Balázs Péter is a zsűriben Forrás: MTI/Zih Zsolt

A Magyar Teátrumi Társaság ezután reményét fejezte ki, hogy a kilépett társulatok visszalépnek a versenyprogramba. Ez eddig nem történt meg, erre válaszul kezdeményezték most a szerződésbontás jogi lehetőségeinek vizsgálatát.

A közönség érdeke a legfontosabb

A közleményt a Magyar Színházi Társaság sem hagyta szó nélkül, kijelentve, hogy nem támogatja az érintett produkciók kizárását a versenyből. Nagyon sajnálják, hogy a megállapodás nem hozta meg a kívánt eredményt.

ezért nem támogatjuk azt az megoldást, hogy a három színház egyáltalán ne jelenjen meg a POSZT-on. Információink szerint a jegyek többsége elkelt, és az összeállított műsor megbolygatása a részt vevő többi társulat számára is felbecsülhetetlen károkat okozna. Ezek a kérdések ismét megerősítettek bennünket abban, hogy vitasorozatot kell indítanunk a fesztivál jövőjével kapcsolatban” – áll a Teátrumi Társasághoz intézett nyílt levelükben.