Megmutatjuk, mi a közös Jézusban és Zámbó Jimmyben

Pittmann Zsófi falvédői falvédő
Falvédő
Vágólapra másolva!
Zámbó Jimmy, Mulder ügynök, Hamvas Béla, Bíró Ica, Jézus. Mi a közös bennük? Látszólag semmi, de Pittmann Zsófi kiállítása bizonyítja, nagyon is van közös vonás: iszonyatosan jól mutatnak falvédőn. Különösen hímzett háromdében!
Vágólapra másolva!

A Ferencvárosi Művelődi Központ Pincegalériájában láthatók Pittmann Zsófi különös falvédői. Ezek a textilek első ránézésre pont úgy néznek ki, mint amik nagyszüleink konyhájában védték a falat a koszolódástól, és a rájuk hímzett vicces és/vagy halálosan ciki bölcsességekkel segítették át a család tagjait a hétköznapok egy-egy nehéz pillanatán. Például: „Egy rózsaszál szebben beszél, mint a legszerelmesebb levél.” Vagy:

„Sütni, főzni nem nehéz, ha van hozzá elég pénz.”

Mariguana cha - cha - cha Forrás: Pataky Zsolt

Betépve táncoló ifjú pár

Pittmann falvédőin viszont nem daliás ifjúk, szépen felöltözött leányok, giccses galambok és gazdagon terített asztalok láthatók, hanem mondjuk a fiatal Madonna, mellette egy dalának címe, ami így hímezve egészen sajátos konyhabölcsességgé válik: „Like a virgin”.

Vagy ott van egy másik falvédő, rajta betépve táncoló pár, a felirat:

„Mariguána cha - cha - cha”.

Vagy Zámbó Jimmy egyik sora és a bociszemű dalnok: „Nézz le rám, óh Istenem. Nézz le rám, segíts nekem.”

Nézz le rám, óh Istenem Forrás: Pataky Zsolt

A Jimmy-falvédővel közel egy időben készült személyes kedvencünk, Mulder és Scully kettőse, mellette a felirat, ami kitörölhetetlenül beégett egy egész generáció tudatába: „The truth is out there”. Magyar (félre)fordításban:

„Az igazság odaát van.”

Az igazság odaát van Forrás: Pataky Zsolt

Éva néninek arany keze van

Pittmann Zsófi 2004 óta készít egyedi falvédőket, több kiállítása volt már belőlük, most kábé hetven saját tervezésű falvédője van. „Régen intenzíven gyűjtöttem a falvédőket, természetesen megvan a saját gyűjteményem, de most már nem annyira foglalkoztat. A bájuk miatt kezdtem gyűjteni őket, de később a motívumok miatt is. Lopkodtam róluk rózsákat, indákat, technikákat” – mondja.

A hímzést egyébként nem mindig Pittmann Zsófi csinálja. „Van egy néni, az Éva néni, aki évek óta besegít. Most 87 éves. Előrajzolom vászonra, amit akarok, és azt adom neki. Ő sokkal szebben varr, mint én” – meséli.

Farkas B. és Kubaszov a falvédőn Forrás: Pataky Zsolt

Nem ebből él

Zsófi amúgy véletlenül találkozott Éva nénivel. „Már régen dédelgettem magamban a falvédők gondolatát, amikor az ölembe pottyant Éva néni egy ingatlanvásárlás kapcsán. Sokat beszélgettünk. Elmesélte nekem, hogy szakkört vezetett a faluban, és most is mindene a kézimunka. Úgyhogy megkérdeztem, hogy vállalná-e, amire annyit mondott, megegyezünk. És tényleg megegyeztünk.”

Pittmann Zsófi nem a képzőművészetből él. „Grafikusnak szoktak nevezni, de igazából díszítőfestéssel keresem a pénzt. Múzeumokban festek a falra kiállításokhoz, a Nemzeti Múzeum régészeti tárlatát például egyedül festettem” – mondja.

Mindent bevon a szarkazmus és a szeretet fura máza

Pittmann falvédői a lehető legkülönbözőbb forrásokhoz nyúlnak inspirációért: van itt amerikai popikon, magyar celeb, tévétörténeti jelentőségű sorozat. Úgy tűnik, szinte bármi falvédőre kerülhet, de ez csak a látszat. Pittmann valójában hibátlanul választja ki a tömegkultúra egyszerre utált és körülrajongott ikonjait. Felmerül a kérdés, vajon tényleg őszintén szereti Bíró Icát, Zámbó Jimmyt és az X-aktákat?

Úgy tűnik, szinte bármi a falvédőre kerülhet, de ez csak látszat Forrás: Pataky Zsolt

„Minden általam meghímzett témához van saját viszonyom.

Zámbó Jimmyt például a barátnőm anyukája szereti nagyon.

Bíró Ica azért került falvédőre, mert nagyon cukin nyitotta meg az egyik kiállításomat. Az X-aktákat szerettem régebben” – mondja Zsófi.

Szeretkezz, ne háborúzz! Forrás: Pataky Zsolt

Ez nagyon érződik a falvédőkön. Pittmann Zsófinak valami népmesébe illő csoda folytán sikerül a lehetetlen: bármilyen témát rajzol is elő Éva néninek, a végeredményen valahogy mindent bevon a szarkazmus és a szeretet felszabadító máza, és ez a derű menthetetlenül átragad a nézőkre is.

A giccs szubjektív

Amikor Pittmann Zsófinak – provokatív szándékkal – felvetem, hogy munkáit akár giccsnek is tarthatnánk, így válaszol: „Persze, mindenkinek más az ízlése.

A szótárban egyébként azt írják róla, hogy művészileg értéktelen. Ezt is lehet mondani. Mindenki azt mondhat, amit akar. Sosem elemzem a saját munkáimat, azt mindig meghagyom másoknak” – zárja rövidre a kérdést.

Hajrá magyarok Forrás: Pataky Zsolt

A mostani kiállítás nagy dobása egyébként a három háromdés falvédő. Ez nem valami hülye vicc: ott virítanak a falon a két színnel hímzett Twin Peaks-baglyok, már csak fel kell tennünk a bögreszemüveget, mármint a két összeragasztott tejesbögréből hegesztett háromdészemüveget, és máris beszippant minket a falvédő tere.

Megvan az ára

„Leginkább ezeket az új falvédőket szerettem volna megmutatni. Ezek két színben, piros-kék fonállal készülnek és kétszínű szemüvegben kell őket nézni. Én úgy tudom, hogy ilyet kézimunkával még senki sem csinált. Az egyik annyira friss, hogy ki se volt vasalva. A Jézusosat korábban csináltam, a baglyos egy kiállítást élt meg Pesterzsébeten, kevesen látták” – mondja Pittmann.

Pittmann Zsófi Forrás: Pataky Zsolt

A falvédők amúgy eladóak, de garantálom, hogy senki sem akarja majd őket a konyha falára tenni. A mostani kiállításon látható falvédők ára egyenként hatszáz euró, vagyis körülbelül 180 ezer forint, ami természetesen egy falvédőért sok, egy egyedi műtárgyért azonban indokolt lehet.
____
A kiállítás június 12-ig látható a Ferencvárosi Művelődési Központ Pincegalériájában.