Nem akar összejönni a Munkácsy-trilógia

munkácsy debrecen
Debrecen, 2014. július 14. A múzeum munkatársai leemelik a falról Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét a debreceni Déri Múzeumban 2014. július 14-én. A Munkácsy-trilógia része visszakerül a kanadai Hamilton Galériába. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A jegybank hatmilliót ajánl, Pákh Imre kilencmilliót kér a Golgotá-ért. Az új határidő a tárgyalások befejezésére június 25.
Vágólapra másolva!

Jelenleg ugyan a debreceni Déri Múzeumban együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája, egy kép még külföldi tulajdonban van.

Május közepén még arról lehetett olvasni, hogy rövidesen lezárulnak a tárgyalások a Golgota megvételéről, május végén sajtóértesülések szerint már gondok merültek fel, ma pedig a Napi Gazdaság azt írta:

egyelőre nem közelednek az álláspontok, az ajánlatokat 3 millió dollár választja el egymástól.

Pákh Imre, amerikai-magyar üzletember és műgyűjtő 9 millió dollárt kérne a Golgotá-ért, a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár programban csak 6 milliót ajánl. Pákh újabb és újabb határidőket ad a magyar államnak, és egy titokzatos svájci-orosz gyűjtő vételi ajánlatáról beszél.

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta a lapnak: "Az üzlet létrejöttének egyetlen akadálya van. Mégpedig az, hogy Pákh úr lényegesen többet kér a Golgotáért, mint amennyit a kormányrendelet, a szakértői becslés és a piaci ár számunkra megenged."

Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a debreceni Déri Múzeumban Forrás: MTI/Balázs Attila

Állítólag egy orosz milliárdos is érdekődik

A trilógia másik alkotása, a Krisztus Pilátus előtt nemrég került magyar tulajdonba. A Magyar Nemzeti Bank 5,7 millió dollárt fizetett a kanadai Hamilton Galériának a festményért.

„A mostani vétel körüli tárgyalások során Pákh úr több esetben azzal érvelt, hogy ha nem tudunk megállapodni, akkor van egy másik vevője. Egy éve először egy amerikai alapítványra, most pedig egy Svájcban élő orosz milliárdosra, Vaszilij Anyiszimovra hivatkozott” – mondta az MNB alelnöke.

Hozzátette: a kép a piacon szinte eladhatatlan, hiszen az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt már a magyar állam tulajdonában van.

Ahogy azt megírtuk, a Figyelő Online 27-i értesülései szerint Gerhardt Ferenc azt javasolta, ő ugyan az Értéktár Program vezetőjeként kifizet 5,7 millió dollárt a Golgotá-ért, de ha ennyiért annak tulajdonosa, Pákh Imre nem válik meg tőle, akkor adjon még pénzt a kormányzat.

Az értesülést a Magyar Nemzeti Bank nem kommentálta.