Elpusztították a híres palmürai oroszlánszobrot az iszlamisták

Palmyra museum, courtyard--lion catches gazelle
Palmyra museum, courtyard--lion catches gazelle Allat
Vágólapra másolva!
Elpusztították a híres palmürai oroszlánszobrot az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei - jelentette be Maamún Abdelkarim, a szíriai régészeti és múzeumi hatóság vezetője.
Vágólapra másolva!

A főigazgató szemtanúktól értesült arról, hogy fanatikusok a múlt héten lerombolták a palmürai múzeum bejáratánál álló, Allát ókori arab istenség templomából származó hatalmas mészkő alkotást, az antik Palmüra jelképét.

Forrás: AFP/Joseph Eid

Méreteit és értékét tekintve ez az eddigi legjelentősebb műkincs, amelyet az Iszlám Állam elpusztított Szíriában - mondta Abdelkarim. A 3,5 méter magas, 15 tonnás oroszlánszobornak a szíriai polgárháború négy éve alatt nem esett bántódása, mert fémlemezzel és homokzsákokkal védték.

Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen

Az UNESCO világörökségi listáján is szerepelő ókori romvárost azonban május végén elhódították a kormányerőktől az iszlamisták, akik bálványimádásnak tartják az ember- és állatábrázolásokat.
Az időszámítás előtti I. századi műkincset egy lengyel régészeti expedíció fedezte fel 1997-ben. Valaha Allátnak, az ókori araboknál az ég és az eső istennőjének templomában állt.

Forrás: AFP/Joseph Eid

Az iszlamisták elpusztítottak nyolc palmürai szobrot Észak-Szíriában is, ahova egy műkincstolvaj hurcolta magával palmürai sírokról. Az Iszlám Állam fotókat tett közzé, amelyeken látható, amint csákányokkal szétzúzzák az ókori alkotásokat az északi Aleppó városában.

A híres oroszlánszobor Forrás: Flickr/John Winder

Az Iszlám Állam közleménye szerint egy bíróság elrendelte, hogy az elfogott műkincstolvajt korbácsolják meg, a szobrokat pedig pusztítsák el. Fotót tettek közzé a megkorbácsolásról is.

Palmürai szobrokat törnek össze az ISIS katonái Forrás: ISIS