Blokád alatt a magyar pavilon Velencében

Vágólapra másolva!
Szögesdróttal és plakátokkal vették körbe a magyar pavilont aktivisták a Velencei Binnále-én, így tiltakozva a magyar kormány és Európa bevándorlási politikája ellen. Azt tervezik, hogy estig maradnak.
Vágólapra másolva!

Aktivisták egy csoportja blokád alá vette a magyar pavilont a Velencei Biennále-én - írja az artportal.hu. Az aktivisták az ország déli határára épített kerítés ellen tiltakoznak.

A Biennále magyar pavilonját a kormány által használt plakátokból, illetve szögesdrótból álló akadályokkal zárták el. A magát #fenceforeurope - nak nevező csoport közleményében azt írta, hogy

részben a magyar lakosság félrevezetésére és megfélemlítésére, részben hazánk déli határának lezárására.

Az általuk épített kerítéshez használt plakátok mindegyike a magyar kormány menekültes plakátjainak, illetve a Nemzeti Konzultáció szövegek angol fordításai. A kerítéshez használt NATO drót szintén szabvány-eszköz: ugyanezeket az éles pengéket telepítette a kormány a déli határhoz.

Az artPortal úgy tudja, hogy elég sokan gyűltek össze az akció helyszínén a biennále látogatói közül, akiknek a résztvevők a kormány konzultációs kérdőíveinek angol változatát osztogatják. A rendőrség is megjelent, de csak annyit kértek, hogy a drótokat távolítsák el, mert veszélyesek.

A #fenceforeurope közleménye az európai menekültügyi gyakorlatot is kritizálja. Úgy fogalmaznak, hogy az európai konszenzus ma egyedül a menekülő emberek érdemes és érdemtelen menekültekre történő elkülönítésében van, és

a magyar helyzetet látva biztosra vesszük, hogy hamarosan a fegyveres erőszak bevetésében is hasonló egyetértés fog mutatkozni.

A csoport a blokádot a ma esti zárásig fent akarja tartani.