Az online pornó nem pótolja a szexuális felvilágosítást

internetes zaklatás, gyerek a számítógéppel
Vágólapra másolva!
Az internet hatalmas lehetőségeket rejt a tinédzserek számára, de megvannak a veszélyei is: az online zaklatás például nagyobb traumát okozhat, mintha az iskola folyosóján szégyenítenek meg valakit. A legfontosabb, hogy a felnőttek ne csak sóhajtozzanak, ha a gyerek folyamatosan a neten lóg, inkább üljenek le, és hallgassák meg, mi történik vele. Az internetbiztonság világnapján Reményiné Csekeő Borbálával, a KÉK-Vonal gyermekkrízis alapítvány vezetőjével beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Milyen veszélyek fenyegetik a fiatalokat az interneten?

A segélyvonalunkat felhívó kamaszok kérdéseiből is látszik, hogy a kapcsolatok kialakítása, az ismerkedés, illetve a személyes konfliktusok okozzák a legtöbb nehézséget és szívfájdalmat ebben a korosztályban. Nem meglepő, hogy ugyanez érdekli őket leginkább az online világban is. Az internet nem új problémákat hoz, hanem régi problémáknak ad új felületet, ahol

sokkal nagyobb a közönség, ezért gyorsabban és végletesebben történnek a dolgok.

Az önkép és a többiekhez való viszony kérdései érdeklik a kamaszokat akkor is, ha épp közösségi oldalakról vagy csetszobákról van szó.

Igazi segítség akkor nyújtható, ha meghallgatjuk a gyereket Forrás: Origo

És hogyan lehet kivédeni a negatív hatásokat?

Vegyük például az online zaklatás példáját. Ahhoz, hogy egy szülő vagy egy tanár tudjon segíteni, le kell kicsit fejteni az internetes részét a történetnek. Persze vannak olyan helyzetek, ahol fontos, hogy technikailag védjük magunkat: a zaklatót lehet jelenteni, a közösségi oldal beállításait szigorúbbra állítani, és fel lehet telepíteni szűrőprogramokat is.

Ám igazi segítség akkor nyújtható, ha a felnőtt odalép, meghallgatja a gyereket, és próbál vele közösen gondolkodni, hogy milyen lépések vezettek el a netes zaklatásig. Az ilyen esetek szinte mindig a közösség problémáiban gyökereznek, és valami már offline térben félresiklott.

Az online zaklatás ugyanolyan komoly hatással járhat, mintha az iskola folyosóján történik?

Az a szomorú helyzet, hogy az elkövető nézőpontjából az online zaklatás kevésbé tűnik súlyosnak. Nem érkezik visszacsatolás, nem látja, hogy amit kommentel vagy feltölt a netre, milyen hatással van a másikra.

Ezért sokszor durvábbakat ír vagy tesz, mint amit szemtől szembe mondana.

Az anonimitás tovább halványítja a felelősség érzését. Az áldozat oldaláról viszont gyakran még súlyosabb következményeket látunk, mint az offline zaklatásnál.

Ennek mi lehet az oka?

Egyfelől nagyobb közönség előtt zajlik a dolog. Ha elgáncsolnak az iskola folyosóján, legrosszabb esetben tíz gyerek röhög ki. Ha viszont csinálnak erről egy videót, feltöltik a Youtube-ra, így mindenki lájkolja és kommenteli a Facebookon, akkor már több száz gyerek, vagy akár az egész iskola élcelődik rajtam.

Reményiné Csekeő Borbála Forrás: Origo

Az áldozat nézőpontjából ez egy sokkal kiterjedtebb dolognak tűnik időben és térben egyaránt. Ha offline zaklatnak el tudok menekülni, osztályt válthatok vagy dönthetek úgy, hogy nem megyek többet arra a játszótérre, ahol mindig piszkálnak. Az olnine tér viszont mindenhova elkísér, bármikor kaphatok egy bántó üzenetet.

, mert a többiek a hátam mögött oszthatnak meg olyan dolgokat, amik ott maradnak az interneten, és akár hónapokkal, vagy akár évekkel később is felbukkanhatnak. Ettől sokkal kilátástalanabbnak tűnik egy ilyen folyamat megszakítása.

A tiltás mennyire hatékony eszköz az ilyen esetek elkerülésére?

A tiltás önmagában sokszor visszaüt, ugyanis nehéz megragadni, hogy pontosan mit is tiltunk. Az viszont fontos, hogy a közösségben legyenek olyan normák, amiket mindannyian betartunk – az interneten ugyanúgy, mint az offline térben. Ha az iskolában nem megengedett a másik bántása, gúnyolása, elgáncsolása, akkor ez a közösségi oldalakon is tilos.

Ebben az értelemben van létjogosultsága a tiltásnak, de ez csak akkor ér bármit is, ha a fiatalok is magukénak érzik. Amíg nem látják be, hogy ezt a sok okos felnőtt miért akarja rájuk kényszeríteni a szabályokat, addig nemcsak hatástalan a dolog, de még visszafelé is elsülhet. Ugyanazt csinálják majd, mint addig, csak jobban vigyáznak rá, hogy titokban maradjon.

A netezés nagyon sokmindent jelenthet Forrás: Thinkstock

Az internetbiztonsággal kapcsolatban gyakran felmerül az online pornó témája, ami egyetlen kattintással elérhető. Ez milyen hatással van a fiatalok szexuális fejlődésére?

A serdülés kora óhatatlanul is magával hozza a szexualitással kapcsolatos kíváncsiságot. Régen pucér nős kártyákat csereberéltek, a következő generáció a bátyja személyiével próbált VHS-t kölcsönözni, a mostani tinik pedig az online pornót nézegetik.

Nem gondolom, hogy tűzzel-vassal üldözni kéne, ha egy kamasz ilyen oldalakra keres rá.

Nem szabad azonban abba a tévképzetbe esni, hogy mivel most bármit elérhetnek a gyerekek az interneten, minden tudnak a szexualitásról. A valóságtól nagyon elrugaszkodott netes pornó sok gátláshoz és indokolatlan félelemhez vezethet.

Tehát akkor nem helyettesíti az online pornó a fiatalok szexuális felvilágosítását?

Nem. Épp most lenne nagyon fontos egy sokkal komplexebb edukáció az erotikáról és párkapcsolatokról, amikor a szexualitásnak az érzelmektől megfosztott rétege ilyen könnyen, egy kattintással elérhető. Abból is látszik, mekkora igényük van erre, ahogy a tizenévesek szexualitása megjelenik az online terekben. Az egymásról készített meztelen képek készítése, küldözgetése és kitárgyalása mögött fontos kérdések húzódnak meg: Hol vannak az intimitásom határai? Mi fér bele egy kapcsolatba? Mikor jön el annak az ideje, hogy meztelenül mutassuk meg magunknak a másiknak? Ezekről bőven lenne mit beszélgetni a kamaszokkal.

Egy másik közkeletű sóhaj, hogy a mai fiatalok állandóan a neten lógnak, amivel elveszítik a személyes kapcsolatokat és az intimitást. Erről mi gondol?

Ennek a kérdésnek is több rétege van. Egyfelől természetes, hogy az internetre helyeződik át minden, hiszen olyan lehetőségeket kínál a mostani fiataloknak, amit egyetlenegy korábbi generáció sem tapasztalhatott meg. Sokkal jobb, ha ingyen beszélnek a kamasz közösségek egymással, mintha a telefonszámla szökik az egekbe.

Felelős felnőttként ne az online aktivitást tiltsuk Forrás: Thinkstock

Ezt a folyamatot nem lehet és nem is kell megállítani. Mikor azon sóhajtozunk, hogy a mai gyerekek fel sem néznek a telefonjukból, fontos lenne közelebb lépni és megnézni, hogy valójában mit is csinálnak. Mert az, hogy valaki netezik, nagyon sok mindent jelenthet. A házi dolgozatát írja, prezentációt készít, online játékot játszik vagy az osztálytársával csetel? A tinédzserek sok olyan aktivitást is az interneten végeznek, amik egyáltalán nem az elmagányosodásról vagy a személytelenségről szólnak.

Persze az is fontos, hogy legyen offline élete is egy kamasznak, és ne az internetes játék legyen az egyetlen sikerélménye,

a barátaival se csak a csetszobában találkozzon, hanem a focipályán is.

Ha azonban ezért szeretnénk tenni felelős felnőttként, ne az online aktivitást tiltsuk, inkább próbáljunk vonzó offline aktivitásokat kínálni. Egy focimeccs kellős közepén senki nem csekkolja a Facebook-üzeneteit, mert akkor bemegy a gól. Ha elég vonzó az, ami az offline térben zajlik, akkor van esélyünk arra, hogy ez egyensúlyba kerüljön az online tevékenységgel.