Mozikba kerül A Játékkészítő

A Játékkészítő 2015
Vágólapra másolva!
Az biztos, hogy Stohl András gyerekei folyamatosan A Játékkészítő zenei albumát hallgatják, és a színpadi előadás sikere is vitathatatlan, hiszen több mint százezren látták az elmúlt két évben. Május 27-től pedig már a mozikban adják a tavalyi karácsonyi előadás felvételeiből készült mozis verziót. 
Vágólapra másolva!

A sajtó munkatársai, rengeteg gyerek és az alkotók ismerősei voltak A Játékkészítő mozivászonra szánt változatának premier előtti vetítésén, szerdán. A Játékkészítőt 2014 és 2015 karácsonyán mutatták be, először a Tüskecsarnokban, majd a Syma csarnokban.

Az előadást eredetileg nem akarták moziba vinni az alkotók, a 2015-ös előadásokat csak azért vették fel kamerákkal, hogy jó minőségű promóciós videós anyagot készítsenek a külföldi értékesítéshez. A vetítés ötlete

először csak viccként merült fel egy megbeszélésen.

Éppen arról beszéltek, hogy már olyan sokat dolgoztak a produkción, annyit cizellálták a felvételeket, mire valaki előállt a teljes előadás mozis verziójának ötletével. 2015-ös előadásokból nagyjából 24 órányi videoanyag állt rendelkezésükre, ebből bőven tudtak dolgozni a vágásnál, hogy a 119 perces előadás jó minőségben kerüljön a vászonra.

A premier előtti vetítés után Illés Gabriellával, a TulipánTündér Produkció vezetőjével, A Játékkészítő producerével beszélgettünk a filmes verzióról. Az ő ötlete volt az egész Játékkészítő, ő indította útjára a tervezést még 2012-ben, és az előadás életének minden mozzanatánál jelen volt.

Meg lehet unni egy ilyen előadást, a „gyerekét”?

A Játékkészítő minden előadását láttam, a főpróbaheteken is ott voltam. Mondhatjuk, hogy én vagyok az előadás anyukája, hiszen az ötlettől kezdve végigkísértem az életét. Akármilyen hihetetlen, még nem untam meg. Amellett, hogy még mindig szeretem A Játékkészítőt, nagyon sok erőt és jó élményt adtak a gyerekek. Többször fordult elő, hogy csak kapkodtam a fejemet, hogy kinek a gyereke lehet, aki nekem integet, és csak később derült ki, hogy nem is ismerjük egymást, csak nagyon tetszett nekik az előadás, és tudták, hogy az én ötletem volt. Mindig hihetetlenül jó ilyen boldog gyerekeket látni. Tehát nem, egyáltalán nem unom.

Illés Gabriella, A Játékkészítő ötletgazdája és producere a vetítés után mesélt nekünk Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lesz még A Játékkészítőnek színpadi bemutatója?

A Játékkészítőből nem szeretnénk további előadásokat Magyarországon, hiszen az elmúlt két évben több mint százezer ember látta, és azt gondoljuk, hogy ez is már egy olyan rekord, amire nagyon büszkék vagyunk. Emellett nagyon örültünk, mikor a forgalmazó felkeresett az ötlettel. Ugyanis ott tőlünk függetlenül merült fel a mozis ötlet, és Gulyás Balázs, a PARLUX Entertainment Magyarország alapítója 10 perccel azután telefonált, hogy mi egy megbeszélésen kitaláltuk a mozis verziót. A vetítés azért is boldogság, mert így gyereknapra mi is adhatunk valamit, hiszen biztosan voltak olyan családok, akik a távolság vagy az anyagi helyzetük miatt nem tehették meg, hogy eljöjjenek A Játékkészítő karácsonyi előadásaira.

Akkor mi a következő lépés A Játékkészítő színpadi verziójával?

Szeretnénk ezt a produkciót külföldön értékesíteni, ezen már egy ideje dolgozunk. Az egész előadás felvétele megvan, sok külföldi producer látta is az előadást élőben Magyarországon. Közben az is nagyon nagy dolog, hogy az előadás albuma platinalemez lett. Azért is nagyon boldogok vagyunk, hogy szinte nem volt olyan platform Magyarországon, ahol ne lettünk volna jelen. Ásványvizeken jelentünk meg, és társasjáték készült belőlünk, született a meséből könyv és hangoskönyv is, és a multik mellett a kézműves vállalatoknál is megjelentünk. A sok siker miatt is úgy gondoljuk, hogy eljött az ideje egy következő mesének. Az új mese megvalósulásának jelenleg nem is a mi kreativitásunk szabhat határt, hanem az, hogy az év végére találunk-e megfelelő helyszínt. Bízunk benne, hogy a Syma csarnok rendelkezésünkre áll majd decemberben, jelenleg várjuk az engedélyt. Ha megkapjuk, akkor idén karácsonykor is bemutatunk egy mesét.

"Hiszünk abban, hogy sok mesét, sok álmot kell adni a gyerekeknek" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mit lehet tudni erről az új meséről?

Már megvan a mese története, bízunk benne, hogy a TulipánTündér mesés könyve újra kinyílhat. Ahogy a kismamák sem szívesen árulják el egy ideig állapotukat, így én sem szeretnék most nagyon sokat mondani. Ami biztos, hogy karácsonyra tervezzük, és A Játékkészítő analógiájára építettük fel ezt a mesét is. Egy olyan modern mese ez, amelyik a mai gyerekeket szólítja meg, ugyanakkor az emberi értékekre is szeretnénk felhívni a figyelmet. Hiszünk a meseterápiában, hiszünk abban, hogy sok mesét, sok álmot kell adni a gyerekeknek. Arról fog szólni, hogy az álmokat hogyan lehet tovább álmodni, megélni és valósággá változtatni. Maradunk a zenés világnál, maradunk a 3D mapping és a csodálatos koreográfiák világában, de a prózát is szeretnénk tovább erősíteni.

Ennél a mesénél már előre készülnek arra, hogy moziban is adjátok majd?

Mivel látjuk, hogy az előadásnak lehet egy ilyen – mozis – hozománya, ezért úgy gondolom, hogy érdemes lehet így készülni a jövőre.

Meddig lesz A Játékkészítő a magyar mozikban?

Nagyon boldogok vagyunk, mert mikor felmerült a mozis verzió ötlete, akkor mi csak egy event jellegű dologra gondoltunk, hogy jó lenne gyereknapra egy pár napos vetítés. Ehhez képest végül a mozik érdeklődése miatt kellett meghosszabbítanunk ezt a dolgot. Jelenleg 29 moziban ott vagyunk Magyarországon, és határon túli mozik is játsszák majd A Játékkészítőt, úgyhogy heteken keresztül műsoron leszünk. Bízunk abban, hogy szép látogatószámot tudunk elérni.

Azt lehetett tudni már az előadásnál, hogy rengeteg emberrel dolgoztak, a mozi ezt csak növelhette. Végül hány ember dolgozott A Játékkészítőn?

Közel 500-an vettünk részt a produkcióban. A mozi miatt ráadásul három rész kapcsolódik össze: volt a színházi produkció, vagyunk mi, a TulipánTündér Produkciós Iroda, aki egész évben gondozza ezt a márkát, és ott volt a közvetítői csapat, amelyik folyamatosan a kamerák mögött állt, ráadásul az utómunka miatt is többen beszálltak.

"Gyereknapra mi is adhatunk valamit" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Radnai Márkot, A Játékkészítő vizuális rendezőjét is megkérdeztük a mozis verzióról.

Mennyire tudott megjelenni a vásznon a megálmodott és megvalósított világ?

A színpadi verzióban egy beállítással csináltunk látványt, hiszen a nézők mindig egy helyben maradnak, végig egy helyről nézik az előadást, így folyamatosan látják a hátteret is. A mozis verzióban sokkal több közelit lehet látni, emiatt az előadás háttere kevésbé, pontosabban kevesebbszer látszik. Ez nem feltétlenül jelent hátrányt, mert a rengeteg közeli miatt a moziban ülők olyan részleteket láthatnak, amilyet a színpadi előadásban biztosan nem.

Radnai Márk felelt A Játékkészítő látványvilágáért Fotó: Szabó Gábor - Origo

Jól sejtem, hogy már a színpadi előadásra készülve is nagyon komolyan összehangolt munkára volt szüksége a különböző elemek rendezőinek?

Igen, mivel máshogy mesél az író, a színházi rendező és én is, aki a vizuális hatásért felelek. A színpadi rendező a színészekkel meséli el a történetet, én pedig a helyszíneket próbálom életre kelteni a látványon keresztül, és így járulok hozzá az egész meséhez. Ez nagyon izgalmas munka volt a produkcióban még úgy is, hogy eredetileg nem készültünk mozis verzióra.

Bauer Gergő, A Játékkészítő főszereplője azt mondta a mozis verzióról, hogy

A Játékkészítő főszereplője, Bauer Gergő Fotó: Szabó Gábor - Origo

Milyen volt magadat mozivásznon látni?

Igazából jobban szeretem, ha színpadon vagyok, annyira nem szeretem nézni magamat, de ehhez képest is nagyon jó volt, jó élményt adott.

Stohl Andrással még a vetítés előtt beszéltünk röviden. Ő azt mondta,