Vágólapra másolva!
Hősök, újítók és felfedezők az idei Múzeumok Éjszakájának tematikája. A hősöket és nagy újítókat a múzeumok adják majd, a felfedezők pedig maguk a látogatók lesznek. A rendezvény mindenkinek tartogat érdekes programokat, hiszen még elképzelni is lehetetlen, hogy a 400 intézmény 2200 programjából ne találna bárki legalább egy kedvére valót.
Vágólapra másolva!

A látogatók június 25-én nemcsak a múzeumok és kiállítóhelyek, hanem számos más kulturális, művészeti és közművelődési intézmény, könyvtár, levéltár, kulturális örökségi helyszín, műemlék vagy civil szervezet gazdag programjaiból választhatnak. Tavaly több mint 400 ezren mentek el a Múzeumok Éjszakáján ajánlott programokra országszerte, ezért valószínűleg idén rengetegen lesznek a az elmúlt tizenkét évben hatalmassá duzzadt kulturális rendezvényre. Az idei program tematikája a hősökre, újítókra és felfedezőkre épül, és

Kecskemét lesz a kiemelt helyszín

– itt összesen 42 helyszínen várják a látogatókat. Kecskemét egyébként 10 évvel ezelőtt csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, akkor mindössze három helyszínnel.

2015-ben Kecskeméten több mint 60 ezren vettek részt az éjszakai programokon, ezzel Kecskemét lett az egyik legnépszerűbb vidéki helyszíne a tavalyi Múzeumok Éjszakájának. A Bozsó Gyűjteményt, amely Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész munkáinak állít emléket, tavaly 8200-an nézték meg. Idén a teljes kecskeméti rendezvény programszervezési feladatait ez a gyűjtemény látja el, és ezúttal egy ritka Gutenberg nyomdagépet is ki lehet ott próbálni - egy Katona József életművét megidéző emléklapot készíthetnek a látogatók.

A kecskeméti Bozsó Gyűjtemény állandó kiállítása, amely természetesen június 25-én is látogatható Forrás: Bozsó Gyűjtemény

A kecskeméti Katona József Múzeum az idei hősök és újítók tematikához idomuló tárlattal is készül. A magyar huszároknak tisztelegnek egy nagyobb kiállítással, ennek megfelelően részletes szablyakiállítás lesz, de

rengeteg huszáregyenruhát, csákót, hímzett tarsolyt, tölténytáskát és puskát is kiállítanak majd.

Ezeken kívül pedig a hősi tematikán belül folyamatosan lesznek előadások az első világháborús fegyverekről. Érdekesség, hogy a nagyrészt múzeumi anyagok mellett sok magángyűjteményből származó darabot is kiállítanak. A magángyűjtemények kiállítása egyébként évek óta sikeresen működik a Katona József Múzeumban.

A hősök, újítók tematikához Budapesten 80, Kecskeméten 11, a többi vidéki településeken pedig 129 kiállítással és programmal csatlakoztak az intézmények.

A Múzeumok Éjszakáján, a hősies tematikában kiállítók között egyfajta verseny is volt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatot hirdetett idén. Négy kategóriában választották ki a győzteseket, akik pályázati támogatást kapnak: egymillió forintos nívódíjat.

Szakmai szempontok alapján döntöttek a legjobb, a leginnovatívabb, a legtartalmasabb programokat kínáló kiállítókról, és ezeken kívül egy közönségdíjat is kiosztottak. A Múzeum hősei kategóriában a debreceni Modem Modern és Kortárs és Kulturális központ, a Felfedezők az éjszakában kategóriában a Berettyó Kulturális Központ – Bihari Múzeum, és az Újítóké a jövő kategóriában a Kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény nyerte el a nívódíjat. A napokban lezárult közönségszavazás győztese pedig a miskolci Herman Ottó Múzeum lett.

Több száz helyszín országszerte

Természetesen nem lehet itt felsorolni valamennyi vidéki és budapesti programot, ezért a teljesség igénye nélkül kiemelünk itt néhányat a vidéki helyszínek közül. Többek között az egri Dobó István Vármúzeum is csatlakozott a hősies tematikához. Az elmúlt évek városrehabilitációs és városrekonstrukciós munkálataikor rengeteg lelet került elő, és ezeket mutatják majd be a vármúzeum restaurátorai a Dobó-bástya rendezvénytermében. Ezen kívül kiállításokban, koncertekben és előadásokban lesz erős a Vármúzeum az idei Múzeumok Éjszakáján.

Keszthelyi Helikon Kastélymúzeum szökőkútja éjszaka Forrás: Helikon Kastélymúzeum

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum egész nap folyamatos programcsokrokkal készül. A kastély enteriőr-kiállítása egyébként éppen negyven éve nyílt meg, ehhez kapcsolódva a Sárga szalonban időszaki kiállítás nyílik a negyven évvel ezelőtti kastélyról. Délelőtt múzeumpedagógiai nyílt nappal várják a látogatókat, délután pedig kortárs művészeti kiállításokkal.

Este 6 órától látogatható a Kastélymúzeum, koncert, fényjáték és hintózás is lesz.

A Gödöllői Királyi Kastély este fél 7-kor nyit, a pénztárat pedig éjfél előtt fél órával, a rendezvényt pedig pontban éjfélkor zárják. Parksétára is lehet jelentkezni, de lesz interaktív könyvbemutató, bábelőadás, és a gyerekeknek rajzverseny mesehős témában. A Tihanyi Bencés Apátság június 25-én, este 8 órától éjjel fél egyig látogatható. Az apátság a Barokk kor titkai címmel szervezte meg saját programját, és este három szerzetesi idegenvezetés indul majd. Többek között le lehet menni az amúgy nem látogatható kriptába és be lehet menni a sekrestyébe is.

Heroikus tematika Budapesten

Az idei lesz a második Múzeumok Éjszakája, amikor központi témában is hirdetnek programokat. Budapesten több mint húsz helyszínen kínálnak nagyjából 80 programot ebben a témában. A kiemelt tematika nyilván többlet feladatokat ró egy-egy múzeumra, de így könnyebben tudják magukhoz csalogatni a látogatókat, ráadásul a múzeumok egymásközti kommunikációját és kapcsolatát is segíti a közös háttér.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Hősképző lesz Hogyan legyünk Szuperjancsik alcímmel. Játékos feladatokkal várnak mindenkit, akik nem riadnak vissza a kihívásoktól. A résztvevőket hőssé avatják, ha legalább hét próbát teljesítenek, a múzeum ígérete szerint

nem kell megijedni, nem lesznek nehéz feladatok!

A szomszédos Károlyi-kertbe, a kertészlakba is be lehet majd menni éjszaka. Tésztakölteményként pedig újraalkothatja mindenki Petőfi János Vitézét, lesz stand-up és slam poetry is, ráadásul bulival zárják az éjszakát éjjel 1-től.

A Mesemúzeum szabadtéri programja a Kompánia Társulattal a tavalyi Múzeumok Éjszakáján Forrás: Mesemúzeum

A Döbrentei téri Mesemúzeumba elsősorban a fiatalokat várják. Mesehősök éjszakája címet adták programoknak. A Mesehősök 7 próbájára már délután 4 órától lehet jelentkezni a bátraknak. A tabáni kalandpályán is lesznek játékok, ott Lackfi János költő és a Kompánia Színházi Társulat várja majd a gyerekeket. Maszkokat és bábokat is lehet majd készíteni, de interaktív színház is lesz, amelynek lényege, hogy

a közönségből bárki mesélhet, a Kompánia Társulat pedig zenés kísérettel azonnal elő is adja.

A hősi tematikához a Magyar Nemzeti Múzeum is csatlakozik. A múzeum körül kialakított Hősök terén szuperhősök, mesehősök, rajzfilmhősök tetteiről mesélnek majd, és lesz kerti hőstalálkozó is. Az ’50-es évek tánciskolai hangulatát is megidézik: táncokat oktatnak kora estétől folyamatosan. Vegyesen tanítják majd a különböző táncműfajokat, lesz rock and roll, twist, swing, keringő és klasszikus latin táncok is.

A Magyar Nemzeti Múzeum természetesen idén is meghatározó résztvevője lesz a Múzeumok Éjszakjának Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Magyar Természettudományi Múzeumban főleg olyan hősökről lehet majd hallani, akik nélkül nem születhettek volna meg világrengető sikerek, de a múzeológusok elmesélik az 56-os ostrom idején megsemmisült doktori disszertáció történetét is. Az Elektrotechnikai Múzeumban a hősök elsősorban a feltalálók és találmányaik lesznek, és a múzeum az elektromágnesességet helyezi majd a középpontba. A rendhagyó fizikaórák már évek óta nagy slágerek a múzeumban, idén például a magyar vasút villamosításáról mesélnek majd. A Transzformátor-kiállításon előadnak majd a Ganz-gyár három mérnökéről is, Zipernowsky Károlyról, Déri Miksáról és Bláthy Ottó Tituszról, akik megoldották a villamos energia nagyobb távolságra való gazdaságos szállítását és elosztását.

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház is készül a hősi tematikához illeszkedő programmal. Mai Manó túrát hirdetnek, amelyben meg lehet ismerkedni a 122 éves Mai Manó Házzal, berendezett századfordulós fotográfiai stúdiót lehet majd megnézni, ezen kívül pedig a szemfüles látogatók még ajándékokkal is gazdagodhatnak.

A Mai Manó ház tavalyi rendezvényének egyik vezetett túrája Forrás: Mai Manó Ház

A Fővárosi Levéltárban valódi felfedezőkké válhatnak a látogatók. A Nézz be hozzánk program óránként indít levéltári sétákat, amelyek azért is lehetnek különösen izgalmasak, mert

olyan helyekre lehet ezeken eljutni, amelyek az év többi napján teljesen el vannak zárva a nagyközönség elől.

Raktárakba, munkaszobákba lehet benézni, ahol a Levéltár munkatársai valódi munkát végeznek majd: digitalizálnak, restaurálnak, könyveket kötnek, vagy éppen papírt vasalnak. A hősies tematika jegyében a Levéltár az úgynevezett Görgei sarokkal készül. Görgei Artúr hagyatéki ügyének másolatát meg lehet nézni a Múzeumok Éjszakáján. Görgei egyébként éppen 100 éve, 1916. május 21-én halt meg, éppen ezért is lesz az ő tiszteletére szánt kvíz is – aki kitölti, meglepetés ajándékot kap.

Az Iparművészeti Múzeum hőse nem is lehetne más, mint az épület tervezője, Lechner Ödön. Éppen ezért a pincétől a padlásig tartó Épületsétákat hirdetnek június 25-ére. A hős téma mellett többféle tárlatvezetésen lehet részt venni, de interaktív gyermekprogramok és a gasztronómia jegyében még sörsátor is lesz.

Iparművészeti Múzeum egyik kiállítása a tavalyi Múzeumok Éjszakáján Forrás: Áment Gellért

A Terror Háza múzeum az este 6 órától másnap éjjel 2 óráig látogatható termek mellett szabadtéri kiállítással és különleges vetítésekkel is készül idén. Ritkán bemutatott dokumentumfilmeket lehet megnézni a Terror házában: a Puskás Ferenc életét bemutató Játsszunk nyugodtan és az 56-os fiatalok sorsát elmesélő Pesti srácok című filmeket vetítik. A Múzeumok Éjszakáján a látogatók különleges történelmi totóval is találkozhatnak.

Időszakos kiállításokból is rengeteg lesz elérhető éppen a Múzeumok Éjszakáján. Ezek közül a legtöbb éppen a rendezvény miatt, a hősök, újítók, felfedezők tematikában született. Több múzeum és a Múzeumok Éjszakája programban résztvevő egyéb intézmény hirdet olyan programot június 25-ére, amelyhez előzetesen kell regisztrálni. Ilyenek elsősorban a limitált létszámú séták, múzeumi túrák, és ezek egy része már be is telt. Hiába van még több mint egy hét a rendezvényig,

érdemes idejében átnézni a programfüzeteket, vagy akár a rendezvény honlapját.

Ingyen buszozhatnak a karszalagosok

A Budapest Közlekedési Központ külön buszjáratokat indít a Múzeumok Éjszakáján, egész pontosan 25-én este 6 órától 26-án hajnali fél 3-ig. Ezeket a járatokat teljesen ingyen használhatják majd azok, akik vesznek karszalagot a rendezvényre. Értelemszerűen a járatokat úgy alakították ki, hogy érintsék a budapesti múzeumok nagy részét.

A buszok megállói a nagyobb csomópontok mellett a múzeumok lesznek.

A járatok buszai körbejárnak, és mindig ugyanoda térnek vissza. Összesen hét járat van: Észak-pesti, Budai, Dél-pesti, Törley, Óbudai, Budavári, Bajor Gizi. A buszok nagyjából 5-10 percenként indulnak, kivéve az Óbudai járatot, ami fél óránként megy majd.

Az idei éjszakán a buszjáratok mellett elektromos autóval is lehet közlekedni. Ezekre a kisautókra – a buszokhoz hasonlóan – karszalaggal lehet majd felülni. Három ilyen elektromos kisautójárat közlekedik 25-én, este 6 órától éjfélig. A BKK, a Mol BUBI és a Múzeumok Éjszakája közös akciójában pedig kedvezményesen lehet negyedéves BUBI bérletet venni: 5000 forint helyett a karszalaggal 3900 forintért lehet megszerezni.

Mobilon az egész fesztivál

Idén mobil applikáció is segíti a múzeumlátogatókat a tájékozódásban, és abban, hogy minél könnyebben tudják kiválasztani a nekik tetsző, hozzájuk legközelebb álló és eső programot. Az alkalmazással könnyen ki lehet választani a várost, és onnantól már többféle szűréssel lehet látni a legközelebbi programokat. Listanézetben, vagy akár térképen is lehet válogatni a közeli múzeumok és egyéb helyszínek között.

Saját útvonalakat és közben rögzített élményeket is el lehet menteni az alkalmazásban.

Ezeket az élményekkel teli túrákat egy Facebook-fiókkal egyszerűen fel lehet tölteni a Múzeumok Éjszakája honlapjára, ahol újra be lehet járni virtuálisan a helyszíneket. Az applikáció térképeit le lehet tölteni a telefonra, így nem kell folyamatos internetkapcsolat ahhoz, hogy használni lehessen a legfontosabb funkciókat, ebben az esetben a térképet, amelyen megtalálható az összes résztvevő múzeum.

A cikket az E.ON támogatta.