Külföldön is Esterházy Pétert gyászolják

Esterházy Péter családi ház ÉPÜLET FOTÓ író KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása közéleti személyiség magánélete Lakóépület laza arckép, portré művész SZEMÉLY születésnap
Budapest, 2010. április 13. Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar író, publicista áll budapesti családi házának udvarán 2010. április 12-én. Az író 2010. április 14-én ünnepli 60. születésnapját. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Meghalt a posztmodern irónia magyar mestere – emelte ki az APA osztrák hírügynökség az Esterházy Péter haláláról szóló csütörtök esti tudósításában. A dpa német hírügynökség ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy Esterházy egy humorban gazdag, posztmodern stílust képviselt.
Vágólapra másolva!

A csütörtök délután meghalt író mind Németországban, mind Ausztriában rendkívül népszerű volt. Legtöbb művét német nyelvre is lefordították – emelték ki a hírügynökségek, utalva arra is, hogy ezek a könyvek mindig előkelő helyen voltak az osztrák és a német bestsellerlistákon.

Esterházy "nyelvi gazdagságával és mesélőkedvével" Ausztriában számos hívet szerzett magának – írta az APA, emlékeztetve arra, hogy a magyar író 1999-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díját vehette át.

Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar író, publicista, budapesti családi házának udvarán 2010-ben Forrás: MTI/Kollányi Péter

A tudósítások Esterházy Péter legismertebb művei között említették egyebek között az 1997-ben megjelent Kis magyar pornográfiát és a 2001-ben kiadott családi krónikát, a Harmonia caelestist.

A dpa német hírügynökség arra emlékeztetett, hogy az író 2004-ben ezért a regényéért kapta meg a Német Könyvkereskedelem Békedíját. Idézték az első könyv híres bevezető mondatát, amely úgy szólt:

Utaltak arra, hogy regényeinek fő témája Közép-Európa történelme és több évszázados arisztokrata családjának azzal összefonódó története volt, és előszeretettel "építkezett" más írók műveiből is.

"Lebontott, újjáépített, játszott az idézetekkel" – mondta róla egy német kritikus.

A német nyelvű hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy Esterházy múlt év októberében számolt be először a nyilvánosságnak betegségéről, ami azután közvetve rányomta bélyegét a tavaly decemberben megjelent, Szüts Miklós festőművésszel közös könyvére, A bűnösre.

Az AFP francia hírügynökség az író halálával kapcsolatos tudósításában arra emlékeztetett, hogy a 2009-ben meghalt világhírű amerikai író, John Updike a legjelentősebb amerikai irodalmi hetilap, a New Yorker rendszeres recenzenseként gyakran írt kritikát kelet-közép-európai szerzők műveiről, a többi között Esterházyról is, azt emelve ki, hogy a magyar író prózáját az élettel teli "csibésznyelv" használata jellemezte.