A Balatonból egész jó a magyar popzene

Strand Fesztivál
Vágólapra másolva!
A magyar eurovíziós előadók délután, 30 fokban léptek fel, Freddie és Kállay Saunders nem vonzott nagy tömegeket a Strand Fesztiválon, aki tehette, a tóban frizbizett. A Belga remek bulit adott, az Irie Maffia nem szólt jól, de sebaj, Kis Grófó már úton van Zamárdi felé.
Vágólapra másolva!

Nem ma kezdtem a fesztiválozást: egymás utáni nyolc nyáron EFOTT-okon voltam, a legelső, 1993-as Sziget után a következő húszra is kimentem, a legtöbbször hetijeggyel. Volt, hogy úgy sátraztam kinn, hogy Óbudára, pár száz méterre kellett volna csak kijárni szobáért, ágyért, de akkor teljes az élmény, ha sátrazás után a csipás, álmos reggelt is látjuk, kinn élünk pár napot.

Jártam Fishing-en, Orfűn, néha lenézek a VOLT-ra. A Balaton Sound azonban zenei programja és fiatal közönsége okán soha nem vonzott, viszont a helyszínt a képek alapján telitalálnak éreztem, úgyhogy nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb megnézem a szintén Zamárdiba szerezett Stand Fesztivált.

Forrás: Origo

Egyszóval régi vágású fesztiválozó vagyok, úgyhogy meg is álltunk az egymás mellé települt két fesztivál az elektronikus zene híveit beszippantó B.My.Lake és a Strand mellé kitelepült ideiglenes vendéglátóipari üzemegységeknél, tapasztalatszerzés és fröccsfelvétel végett.

Több vállalkozó alapozott erre a pár napra, az engedélyeket nem láttuk, de az italáraik rendben vannak (főleg a bentiekhez képest), a szilárd táplálékkal azonban volt gond: hamburger nem volt 1200 alatt, láthatóan nem 100%-os marhahúsból készült a húspogácsa, a gyrosban pedig egymást váltották a meleg és jéghideg húscafatok – de nem enni, hanem bulizni jöttünk.

Forrás: Origo

A fesztivál legnagyobb vonzereje természetesen a tó, amely vize péntekre már 23-24 fokra melegedett, vígan el lehetett benne tölteni egy órát. Mi így tettünk frizbizve, úszkálva hallgattuk Freddie-t, aki

tisztességgel igyekezett, de elég szerencsétlen időpontot kapott,

délután négy és öt között kellett fellépnie, 30 fokban, mikor a tűző nap elől sokan a Balatonban találták meg a megnyugvást. Utána a Kállay Saunders Band jött, őket már közelről is megnéztük, úgy 300 másik látogatóval együtt. Profin nyomták, együtt volt a banda, de itt is igen szellősen ácsorogott a nép.

Forrás: Origo

Az este során meghallgattuk a Supernemet, ekkor már százak ültek fegyelmezetten a tóparton, komótosan nézték a laplementét, a narancsszínben úszó Tihanyi-félszigetet: ilyen békebeli pillanat nincs a Szigeten sem. A Belga a napnyugta után őszinte, dinamikus bulit adott, úgy tűnt, élvezik a fellépést, noha nyilván ők is végigfesztiválozták a nyarat. Majka és Curtis következett, mi ekkor a parton ténferegtünk, de láthatóan jelentős tömeg nyomult be a koncertre.

Forrás: Origo

Tom Odell kimaradt nekünk, a Vad Fruttik jól ment, a Hurts viszont nem volt különösebben izgalmas, azt állapítottuk meg, hogy ha magyar lenne, akkor tizedannyian lézengenének a színpad előtt: így viszont tisztességes telt házat vonzott. Az Irie Maffia éjjel fél egy körül kezdett, szakértők és régi rajongók arról informáltak, hogy a hangosítás pocsék volt. Talán halk is volt, valaki látta menedzsert a hangosító pultnál intézkedni - mindenesetre „hiányzott a spiritusz", ahogy a zenekar egy régi híve fogalmazott.

Strand Fesztivál Forrás: Origo

Az éjjel kettő utáni eseményeket takarja a feledés jótékony homálya. Ma viszont erősebb nap lesz, jön Péterfy Bori, a Kiscsillag, a Kelemen Kabátban, a Hiperkarma, idősebbeknek a KFT, a fiatalabbaknak a Wellhello, a Halott Pénz. Kis Grófó pedig hamarosan, délután fél kettőkor kezd, csodálkoznánk, ha üres nézőtérnek énekelné a No Roxa Ájt.

Forrás: Origo
Forrás: Origo