Meghalt Marc Riboud világhírű fotós

Marc Riboud, fotográfus
French photographer and reporter Marc Riboud, 84, poses at home on March 20, 2009 in Paris, for the inauguration of an exhibition entiltled "L'instinct de l'instant" (The momentum's instinct) celebrating his 50-year career. The show, which displays over 100 photographs on the 20th century's wars and world celebrities, takes place from March 3 until July 26, 2009 at the Musee de la vie romantique/Musee Renan-Scheffer (Romantic Life Museum). AFP PHOTO / Martin Bureau / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Rengeteg képe van, amelyeket a világ minden táján ismernek. A leghíresebb valószínűleg az, amelyiken egy lány áll virággal a kezében, szemben a katonák sorfalával. 
Vágólapra másolva!

Jan Rose Kasmir a tömeggel együtt a Pentagon előtt 1967. október 21-én tüntetett Amerika vietnámi szerepvállalása ellen. A kép az elmúlt 50 évben bejárta a világot, és kijelenthető, hogy

a háborúellenesség egyik leghíresebb szimbólumává vált.

Marc Riboud 1923. június 24-én született Lyonban. Első képeit tinédzser korában, édesapja Kodak fényképezőgépével készítette. Saját bevallása szerint visszahúzódó személyiség volt, így fiatal korában gyakran menekült hat testvére elől az egyedüllétbe, a fotózásba.

A második világháború idején a francia ellenállás tagjaként harcolt - ez nem csak a függetlenség és a kalandok iránti vágyat ébresztette fel benne, de hasznos tapasztalatokkal vértezte fel későbbi ázsiai, közel-keleti, afrikai és európai utazásaihoz is.

Marc Riboud 84 évesen Forrás: AFP/Martin Bureau

A függetlenség iránti vágyát jellemzi az is, hogy amikor a híres Magnum fotóügynökség tagja volt, egyszer visszautasított egy rendkívül fontos National Geographic-felkérést, mert

túl merevnek és professzionálisnak tartotta őket.

Erről a visszautasításról később azt mondta,

Riboud egyébként 1953-tól majdnem három évtizeden keresztül volt a Henri Cartier-Bresson és Robert Capa alapította Magnum ügynökség tagja.

Riboud szerint egy fotós számára az ösztön és a fotográfiára való fogékonyság a kulcsfontosságú. Azt mondta, amikor elkezdett felvételeket készíteni, fogalma sem volt a technikákról. Riboud dolgozott Londonban, ahová Robert Capa küldte "lányokkal ismerkedni és angolul tanulni", valamint Indiában és Kínában is, ahol 1955 és 1957 között utazgatott. Tudósított Észak- és Dél-Vietnamból a háború idején 1968-ban és 1969-ben, a Szovjetunióból 1960-ban és Algéria függetlenségi küzdelméről.

Mindig

megpróbálta a történet mindkét oldalát megmutatni

és sosem volt szenzációhajhász. Úgy gondolta, ha keres valamit, biztos elmegy mellette, ehelyett mindig az ösztöneit követte. 1974 és 1976 között a Magnum elnöke volt, de az ügynökségtől 1979-ben távozott, mert állítólag nem szerette a dicsőséghajhászást, ami ott kialakult.

Képeit sok világhírű magazin – többek között a Life, a Paris-Match és a Stern – tette közzé. Számos elismeréssel tüntették ki, művei a világ legnevesebb múzeumai állították ki. Riboud 93 évesen, hosszú betegség utánhalt meg kedden.