Kádár: „Megyek Imre temetésére. Mindenki ott van.”

Novák Tamás
Vágólapra másolva!
„Az a helyzet, most már rájöttem, ('56. október) 28-ától kezdődött az, amikor ruhára, bőrszínre, nem tudom mire rámutatva fegyvertelen embereket pogrom alapján megöltek. És azokat előbb ölték meg, mint a Nagy Imrééket. Mert ha arról van szó, hogy nem történelmileg nézem, akkor én is nyugodtan azt mondanám, hogy ha én harminc év távlatából nézem, akkor én mindenkit sajnálok" – egyebek mellett ezt mondta Kádár János 1989 áprilisában, az utolsó beszédében. Bocsánatot soha nem kért, de azt mondta: „Sajnálok mindenkit”. Az MSZMP KB központi ülésére váratlanul lépett be, szinte betört Kádár János – akit már egy éve felmentettek főtitkári posztjából. Felállt, és mindenkit arra kért: hallgassák meg. Csaknem egy órán át beszélt. A néhol zavaros, összefüggéstelen beszéde régi bűnök súlyától görnyedt. Némán hallgatták. Grósz Károly próbálta néha megszakítani – szünetet akart kérni, de Kádár nem akarta félbeszakítani a beszédét, amelyben az 1945 után történtekben vállalt szerepével, felelősségével próbált számot vetni. Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján az utolsó beszédből Novák Tamás készített egy kamaradrámát, amelyet az Operaház pincéjében mutattak be október 23-án – és november 4-ig folyamatosan játsszák. A rendezővel, Novák Tamással beszélgettünk. 
Vágólapra másolva!

Kádár János utolsó beszédéről is megoszlanak a vélemények, de egyben többé-kevésbé mindenki egyetért: megdöbbentő beszéd volt. Mi az, amit a darab megmutat, amit üzen a beszéddel kapcsolatban?

Két éve keresett meg Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, hogy Kádár János utolsó beszédéből kamaradarabot kellene rendezni. Az idén februárban ültünk le újra, akkor kezdődött el a munka. Elolvastam Kornis Mihály könyvét Kádár utolsó beszédéről – ez nagy segítség volt. Tanulmányoztam Kádár feleségének és kortársainak visszaemlékezését is.

Amikor elkezdtük a darabot, természetesen ki kellett „egyenesíteni” a beszédet, mert nagyon csapongó, időben is, térben is. A beszéd lényege a szembenézés. Hogy Kádár miért mondta el ott, akkor ezt a beszédet, csak sejteni lehet. Kádár János félt attól, hogy rövid időn belül Grósz Károlyék félreállítják – hasonlóképpen, ahogy ő félreállította Nagy Imrét. Azt már tudta, hogy a hatalom kihullott a kezéből, de paranoiásan félt attól, hogy pert is indítanak ellene, és elítélik a tetteiért. Akkor fogalmazódott meg benne először ez a gondolat, amikor Grószék küldtek egy újságírót, Kanyó Andrást, hogy készítsen vele egy hosszabb beszélgetést. Egy visszaemlékezést. Ez elindított Kádárban valamit.

Novák Tamás Fotó:Talán Csaba

Megelevenedtek az emlékei, és ezzel együtt lelkiismeret-furdalást is okoztak. Ez után dönthetett úgy, hogy beszélni akar az ülésen. A beszéd maga a megelevenedő emlékhalmaz – az egyre zavarosabban beszélő egykori pártfőtitkár megjelenő árnyai.

Először Rajk László jelenik meg a beszédében, majd Nagy Imre is. A végére Kádár összeomlik. Nehezen, de kimondja, hogy ő mindenkit sajnál. Bocsánatot nem kér, de sajnál. Hallani, hogy sokáig küzd ezzel a mondattal, mire kimondja. Ezután hazamegy, és a tudatát már nem nyeri vissza soha többé. A beszéd április 12-én hangzik el, júniusban már a Kútvölgyi Kórházban kezelik egy külön szobában. Nagy Imre újratemetésének napján, június 16-án öltözködni kezdett.

Az orvosa megkérdezte: „Kádár elvtárs, hová megy?" Kádár így válaszolt: „Megyek az Imre temetésére. Mindenki ott van.”

Az orvos lebeszéli erről a tervéről, és Kádár visszafekszik az ágyába. Júliusban pedig meghal. A darab a szembenézésről, az összeomlásról szól, de megpróbáltuk azokat a gondolatokat kiemelni, amelyek nemcsak Kádárról és nemcsak 1989-ről szólnak, hogy ne csak egy történelmi pillanatfelvétel legyen, hanem sokkal általánosabb emberi történet is, rólunk.

Kádár utolsó beszéde megdöbbentő volt Fotó:Talán Csaba

Egy MSZMP KB-ülés volt, ahová váratlanul érkezett Kádár János. Hogyan fogadták az ülés résztvevői? Örömmel vagy döbbenettel?

A visszaemlékezésekből tudjuk, hogy nagyon megdöbbentek az emberek. Kádár készült erre a beszédre. Mindenáron beszélni akart a népével, hogy elkerülje a felelősségre vonást. Tudta, hogy népszerű, és úgy gondolta, csak ezzel tudja megmenteni magát. Fontos volt, hogy eljusson az ülésre, ezért nem is írta be a naptárába se, hogy azon a napon hová készül.

Az orvos is le akarta beszélni, és úgy tűnt, már-már sikerült is, amikor Kádár hirtelen felállt, és elindult. Ekkor az orvos felhívta Grósz Károlyt, és elmondta neki, mire készül Kádár János. A pártközpontban többször próbálták megállítani, de ez sem sikerült. Szinte berontott a terembe, amikor éppen elkezdődött az ülés. Mindenki nagyon megdöbbent.

Kádár szinte berontott a terembe Fotó:Talán Csaba

Miért próbálták ennyire görcsösen megakadályozni, hogy Kádár elmondja a beszédet?

Grószéknak politikailag nem volt jó, hogy a rendszer ikonja – akihez ők is tartoztak – mond egy zavaros beszédet, amellyel leleplezheti önmagát és az egész rendszert.

Tudták, hogy ezután ezt a hajót nagyon nehéz lesz ugyanazzal a zászlóval tovább irányítani – ezzel tisztában voltak. De mivel a sajtó is jelen volt az ülésen, nem akadályozhatták meg, hogy Kádár elmondja a beszédét.

Grósz Károly néhányszor próbálta ugyan félbeszakítani – szünetet akart elrendelni –, de Kádár hajthatatlan volt. Akik egyszerű szemlélői voltak a jelenetnek, megdöbbentek. Volt, aki megkönnyezte, meghatódott ezen a végtelenül zavaros, hosszú beszéden.

Volt, aki megkönnyezte ezt a végtelenül zavaros beszédet Fotó:Talán Csaba

Említette, hogy voltak újságírók is a teremben. A beszéd azonnal nyilvánosságra került?

Természetesen nem – hiszen válogatott újságírók voltak jelen, és Grósz Károlynak sikerült elérnie, hogy ne kerüljön azonnal nyilvánosságra. Szájhagyomány útján viszont terjedt, és nem lehetett később megakadályozni, hogy ilyen-olyan csatornákon nyilvánosságra kerüljön. Kádár halála után pedig már minden csatorna nyitva volt – és meg is jelent az utolsó beszéd. Nehéz végighallgatni. Én rengetegszer végighallgattam, hiszen drámát készítettem belőle. Minél többször hallgattam, annál több minden derült ki belőle.

Amikor az emberek először hallották, mi volt a reakciójuk?

Ez részben attól függött, hogy milyen viszonyban voltak Kádár Jánossal. A beszéd nyilvánvalóan szimpátiát is kiváltott, még ha olyannyira elutasító is volt az ember Kádárral szemben, mint például Kornis Mihály. Ezt egyébként a könyvében is leírta, hogy mennyire gyűlölte, mert leverte az 56-os forradalmat, áruló módján átállt a másik oldalra. De a beszéd végén még Kornis is szánalmat érzett.

az emberekben. Kádár életműve – tetszik vagy nem – a magyar emberek egy részének pozitív volt a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években. Ha már nem lesz egyetlen ember sem, aki élt a Kádár-rendszerben, akkor lehetnek egyébként az elemzések is teljesen függetlenek. Akkor lesz igazán érdekes, hogy milyen Kádár-kép alakul majd ki.

Évtizedek múlva derülhet csak ki, hogy milyen Kádár-kép alakul ki Fotó:Talán Csaba

A bemutató október 23-án volt az Operaház pincéjében – éjjel 11 órakor. Milyen volt a fogadtatás?

Nagyon izgultam, hiszen ez nekem is premier volt – több dokumentumfilmet rendeztem, de színházi darabot még nem. Féltem attól is, hogy késő este, 11 órakor kezdődik az előadás, és hányan lesznek olyan bátrak, hogy elindulnak ilyen késői előadásra. Szerencsére telt ház volt, és úgy érzem, pozitív volt a fogadtatás. Az Operaház segítségével rendkívül jó csapat alakult ki. A darabnak négy szereplője van – a főszereplő Kőrösi András az Operaház tagja, Farkas Dénes a Nemzeti Színház színésze, és játszik benne két főiskolás hallató is, Fülöp Tamás és Stefánszky István is.

A cél az volt, hogy amikor a néző beül, úgy érezze, ő is ott van a 89-es ülésen, és Kádárt hallgatja, majd hirtelen a szocialista szellemvasút utolsó kocsijába ülve egy rázós utazásra indulunk Kádár agyának legmélyebb bugyraiba.

A darab létrejöttét a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatta.

Meddig láthatják a darabot a nézők?

November negyedikéig mindennap – hétfő kivételével. Különleges helyszín az Opera – a darabot a pincében mutatjuk be minden alkalommal, este 11 órakor.