Meztelenül is kampányoltak Clinton mellett

2016 USA választás  Eva Longoria Bill Clinton Hilary Clinton     OCRATIC PARTY POLITICAL SUPPORTER ACTRESS CELEBRITY
Actress Eva Longoria (L), Chelsea Clinton (second from left), democratic presidential candidate Hillary Clinton (C), actress America Ferrera (second from right) and former US president Bill Clinton (R) arrive for a campaign event ahead of the Nevada Caucus in Las Vegas, Nevada on February 19, 2016. AFP PHOTO / JOSH EDELSON / AFP PHOTO / Josh Edelson
Vágólapra másolva!
Ha a sztárokon múlna az amerikai elnökválasztás, akkor nem kérdés, hogy ki nyerne: Hollywood és a zeneipar krémje egyértelműen a demokrata jelölt, Hillary Clinton mellett tette le a voksát. Igaz, hogy sokan vannak olyanok is, akik nem kifejezetten Clinton mellett, hanem inkább Donald Trump ellen kampányolnak. Idióta, bohóc, a legrosszabb dolog, ami Amerikával történhet – csak néhány példa, hogy mit gondolnak a hírességek a republikánus jelöltről. Viszont olyan is van, aki szívesen lenne Trump alelnöke.
Vágólapra másolva!

Csak Trumpot ne!

Abban semmi meglepő nincs, hogy az alapvetően liberális szórakoztatóipar inkább a demokrata jelöltet támogatja a republikánussal szemben. Donald Trump azonban egészen szélsőséges indulatokat váltott ki a hírességekből.

Az Oscar-díjas Jennifer Lawrence arról beszélt, hogy Trump megválasztása a világ végét jelentené, a tinisorozattal híressé vált énekesnő, Miley Cyrus pedig kilátásba helyezte, hogy ha ez bekövetkezik, elköltözik az országból.

A horror nagymestere, Stephen King szeptemberben a Washington Postnak azt mondta, hogy Trump elnöksége sokkal jobban megijeszti, mint bármi más a világon.

Robert de Niro spontán akciója is híressé vált: a színész majd egy percig szidta a republikánus jelöltet, amikor arról akartak kampányfilmet forgatni vele, hogy miért fontos szavazni. Arról beszélt, hogy Trump gazember, hülye, nemzeti sorscsapás, és mélyen elszomorítja, hogy egy ilyen ember idáig eljutott. Azt is kijelentette, hogy szívesen arcon ütné.

A népszerű színésznő, Olivia Wilde ennél szubtilisabb formáját választotta a Trump-ellenes kampányolásnak. Szeptember 24-én egy soha Trumpot (#NeverTrump) hashtaggel ellátott Twitter-üzenetben jelentette be, hogy kislánya születik.

- írta, utalva ezzel Donald Trump nőkkel szembeni szexista kijelentéseire.

Ráadásul nemcsak egyes színészek vagy előadók szólaltak fel Trump ellen, hanem olykor egész stábok is: a női börtönben játszódó Netflix-sorozat, az Orange Is the New Black szereplőgárdája Vaginas Against Trump (vaginák Trump ellen) feliratú pólóban pózolt október közepén, miután napvilágra került egy 2005-ös felvétel, amelyen Trump azt ecseteli, hogyan szokott letámadni nőket.

A republikánus jelölt többször tett olyan kijelentéseket is, amelyek felháborították az amerikai latin közösséget, így nem csoda, hogy a latin származású sztárok közül is sokan felszólaltak ellene. Ricky Martinnak már tavaly elege lett Trump xenofób kijelentéseiből, és arra szólította fel a spanyol ajkú lakosságot, hogy közösen lépjenek fel ellene.

A Brujeria nevű mexikói-amerikai metálbanda pedig egy egész turnét szentelt az elnökjelöltnek F— Donald Trump címmel, és írtak róla egy dalt is. A Viva Presidente Trump csak a címében élteti Trumpot, a szövege viszont szélsőségesen Trump-ellenes.

Több zenész pedig összefogott, hogy a választás utolsó harminc napjában harminc Trump-ellenes dalt jelentessen meg,

hogy ezzel lépjenek fel az elnökjelölt szerintük megosztó és gyűlöletkeltő politikája ellen. A kezdeményezéshez a híres alterrockbanda, az R. E. M. is csatlakozott, akik már korábban is szidták Trumpot, amiért a republikánusok egy kampányrendezvényen felhasználták egyik számukat. A basszusgitáros, Mike Mills odáig ment, hogy a Twitteren Orange Clownként (narancs bohócként) utalt az elnökjelöltre.

Az R. E. M.-en kívül egyébként többek között a Rolling Stones, Neil Young, a Queen, Adele és Luciano Pavarotti örökösei is megtiltották, hogy Trump-rendezvényeken használják a zenéjüket.

Tőle kell megvédeni Amerikát

A Trumppal szembeni ellenérzéseket jól példázza, hogy még az elkötelezetten republikánus sztárok közül is volt, aki felszólalt ellene. Arnold Schwarzenegger korábbi kaliforniai kormányzó augusztusban közleményben tudatta, hogy amióta 1983-ban amerikai állampolgár lett, most először nem a republikánus jelöltre fog szavazni.

– írta Schwarzenegger.

Trump ellen ráadásul sok olyan híresség is kikelt, akik nem amerikaiak, de úgy érezték, hogy megválasztása az egész világra akkora veszélyt jelent, amit nem hagyhatnak szó nélkül. A U2 egyik jótékonysági koncertjén még egy virtuális vitát is lefolytatott Trumppal: bevágtak egy videót néhány megszólalásáról, amelyet a bevándorlókról tett, Bono pedig arról beszélt, hogy az elnökjelölt el akarja lopni az amerikai álmot.

A több évtizede New Yorkban élő angol zenész, Sting pedig azt mondta az olasz Radio 105 adásában, hogy „Nem szavazok az Egyesült Államokban, de ha amerikai állampolgár lennék,

inkább választanék meg egy állatkerti csimpánzot,

mint Donald Trumpot".

A maroknyi Trump-tábor

Sokkal könnyebb dolgunk van, ha Donald Trump ellenségei helyett támogatóit szeretnénk összegyűjteni. Nyíltan ugyanis nagyon kevesen álltak ki a republikánus jelölt mellett, és legtöbbször ezek a hírességek is óvatosan fogalmaztak.

Gene Simmons a Kissből a Rolling Stone magazinnak márciusban azt mondta, hogy Trump jót tesz a politikai rendszernek. "Ő a legőszintébb politikai állat, akit valaha láttam a porondon" – mondta. Később viszont igyekezett leszögezni, hogy ezzel nem azt akarja mondani, hogy támogatja, csak szimpatikusnak tartja, hogy Trump nem olyan, mint a többi politikus. Nem érdekli a pénz, és kimondja, amit gondol.

Egy másik rocker, Kid szintén a Rolling Stone magazinnak azt mondta, hogy kedveli Trumpot, és szórakoztatónak tartja a kampányát.

- mondta.

Nem elég, hogy Trump ilyen felemás elismeréseket kap a sztároktól, ráadásul az ő oldalán közel sem találunk olyan nagy neveket, mint akiket Clinton fel tud sorakoztatni.

Pankrátorok, pornós valóságshow-sztár, botrányairól ismert rapper – többek között ilyen hírességekből áll Trump bázisa a szórakoztatóiparban. Magyarországon a legtöbbjük neve teljesen ismeretlen, de néhány híres színészt érdemes kiemelni Trump táborából. Az Oscar-díjas Jon Voight, Angelina Jolie édesapja szerint az Obama elnöksége alatt okozott károkat egyedül Trump tudja helyrehozni, Kirstie Alley pedig áprilisban a Twitteren jelentette be, hogy támogatja Trumpot.

Ez viszont nem tartott sokáig, a már emlegetett, nőket becsmérlő hangfelvétel kiszivárgása után a Cheers című sorozat és a Nicsak, ki beszél! filmek sztárja visszavonta a támogatást.

- írta.

A pankrátort és színészt, Hulk Hogant is a Trump-tábor oszlopos tagjának szokás tekinteni, mert a TMZ-nek egyszer azt mondta, hogy szívesen lenne az alelnöke a republikánus jelöltnek. Az amúgy is elég komolytalan támogatás értékéből viszont levon, hogy Hogant rasszista kijelentések miatt a legfontosabb, pankrációval foglalkozó cég, a World Wrestling Entertainment nemrég kirúgta.

Megszerették Hillary Clintont

Míg Trump a republikánus jelöltekhez képest is kifejezetten népszerűtlen a szórakoztatóiparban, Hillary Clinton oldalán rengeteg A listás sztár felsorakozott az utóbbi hónapokban. Ez azért is nagy dolog, mert 2008-ban ez még nem volt így: akkor Hollywood és a zeneipar nagy része Barack Obamát támogatta a demokrata indulók közül.

Hillary Clinton 2015-ben és 2016-ban viszont jelentős celebbázist épített ki maga köré.

A Los Angeles Times október elején frissített listája szerint jelenleg majd 90 színész, rendező, tévés személyiség, zenész és producer támogatja, de a névsor korántsem teljes. A felsorolt sztárok között vannak, akik pénzt adtak Clinton kampányára, mások a médiában, a közösségi oldalakon vagy rendezvényeken álltak ki mellette. Donald Trump esetében mindössze 20 ilyen hírességet tudtak felsorolni, és mint láttuk, ők sem éppen a legnépszerűbbek közül valók.

Clinton kampányára viszont adakozott többek között Ben Affleck, Christina Aguilera, Jon Bon Jovi, Leonardo Di Caprio, Eva Longoria, Jesse Eisenberg, Bryan Cranston, Richard Gere, Tom Hanks, Elton John, Beyoncé, Kanye West, Tobey Maguire, Julianne Moore, Reese Witherspoon és Steven Spielberg is.

Többen pedig hangot is adtak annak, hogy Hillary Clintont szeretnék az USA következő elnökének. George Clooney feleségével, Amal Clooney-val együtt egy adománygyűjtő rendezvényt szervezett a demokrata jelöltnek, és nyílt levélben írt arról, hogy miért támogatja. Clooney szerint Clinton egész életében a kevésbé szerencsésekért harcolt, és megfelelő tapasztalattal rendelkezik az ország irányításához. Robert De Niro úgy fogalmazott, hogy Clinton megérdemli, hogy vezesse ezt az országot, Pharrell Williams szerint pedig itt az idő, hogy végre egy nő legyen az elnök, mert a férfiak sokszor pusztítást hoznak.

Egy kampányrendezvényen minden nőt arra buzdított, hogy szavazzon Clintonra:

- mondta.

Julianne Moore márciusban egy Hillary Clintonnak szervezett adománygyűjtésen Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Renneisen

Girl power

Clintont tehát sok férfi sztár támogatja, de nem meglepő módon a színésznők és énekesnők körében a legnépszerűbb a demokrata jelölt. A Twitteren és az Instagramon az ImWitHer (vele vagyok) hashtag alatt gyűlnek a Clintont támogató kommentek.

A volt külügyminiszter és first lady egyik legnagyobb, feltétel nélküli rajongója és támogatója Katy Perry, aki folyamatos Twitter-üzenetekkel bombázza a követőit, több kampányeseményre is elkísérte Clintont, és

még le is vetkőzött az ügy érdekében.

Készített ugyanis egy vicces promóvideót, amelyben mindenkit arra buzdít, hogy menjen el szavazni, csak arra figyeljen oda, hogy vegyen magára valami ruhát.

Ez a fajta kampányolás Madonnának is megtetszett, és a Twitterre töltött fel magáról egy azóta törölt képet, amelyen félmeztelenül volt látható, a képaláírásban pedig Clintont támogatta. Egy másik képen pedig az elnökjelölt nyakába photoshopolták.

Azt nem tudni, hogy Hillary Clinton mennyire örül a támogatás ennyire extrém formáinak, de Katy Perryvel végig szorosak együttműködött a kampány során. A demokraták elnökjelölő konvencióján is az énekesnő volt a fő fellépő, és érzelmes beszédben állt ki Clinton mellett. Katy Perry egyébként a korai szavazás lehetőségét kihasználva már elment szavazni, amit Instragramján meg is örökített, legutóbb pedig azzal került a hírekbe, hogy halloween alkalmából Hillary Clintonnak öltözött.

Rajta kívül

Lady Gaga, Cher, Cyndi Lauper, Beyoncé és Sia is kiállít Clinton mellett,

nemrég pedig még egy hihetetlenül népszerű énekesnővel bővült a tábora.

Adele október 25-i miami koncertjén arra kérte a rajongóit, hogy ne szavazzanak Trumpra, és elmondta, hogy ő maga 100 százalékban Clinton mellett áll. Hozzátette, hogy britként nem szavazhat Amerikában, de a döntés őt is érinti. Ezen a koncerten egyébként maga Hillary Clinton is ott volt, amiért Donald Trump később kritizálta is.

Miley Cyrust pedig megörökölte Clinton a másik jelentős demokrata indulótól, Bernie Sanderstől. Cyrus annyira elkötelezett Clinton-támogató lett, hogy októberben egy virginiai egyetem kollégiumában, a lakókhoz bekopogtatva kampányolt mellette.

Persze olyanok is vannak, mint Susan Sarandon, aki szintén Bernie Sanderst támogatta, Clinton jelölése után pedig arról beszélt, hogy veszélyesebb az országra, mint Donald Trump. November 4-én újra megerősítette, hogy semmi estre sem szavaz Clintonra.

- mondta arról, hogy szerinte meg kell várni a megfelelő női jelöltet.