Meghalt Leonard Cohen

Leonard Cohen
Canadian singer and poet Leonard Cohen is pictured on January 16, 2012 in Paris. Leonard Cohen's new album "Old Ideas" will be released in France on January 30. AFP PHOTO / JOEL SAGET / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Meghalt Leonard Cohen – derül ki a kanadai énekes, dalszerző és költő hivatalos Facebook-oldalán péntek hajnalban közzétett üzenetből.
Vágólapra másolva!

"Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk" – áll az üzenetben. Hozzáteszik: Cohennel a zene egyik legnagyobb tiszteletben álló és legtermékenyebb látnoka távozott.

A közösségi oldalon közzétett rövid üzenet szerint a művész gyászszertartása Los Angelesben lesz "egy későbbi időpontban", a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson. Leonard Cohen 82 éves volt.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/JS 1/Joel Saget

Leonard Cohen Québecben született 1934. szeptember 21-én. Már elismert író és költő volt, amikor 31 évesen, 1966-ban New Yorkba költözött, ahol zenészként is letette névjegyét. Nem telt el sok idő, és erőteljes líraisággal megírt

dalszövegei miatt a kritikusok csakhamar az idén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylanhez hasonlították.

Cohen rengeteg zenészt megihletett, sok szerzeményét dolgozták fel mások, neve bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és hazája legmagasabb kitüntetését, Kanada Érdemrendjét is elnyerte. Gyakran melankolikus dalai csak ritkán lettek slágerek. Legismertebb dalát viszont, a Hallelujah-t 1984-es megjelenése óta már több százan dolgozták fel.

Leonard Cohen pályafutása során több tucat zenei és irodalmi díjat kapott. A többi között többször elnyerte a kanadai zenészszakma Juno-díját,

kapott Grammy-díjat, amellyel teljes életművét ismerték el,

és 2011-ben a szintén kanadai zongoraművészről elnevezett Glenn Gould-díjat is neki ítélték oda.

Leonard Cohen 1967-től összesen 14 stúdióalbumot készített. Utolsó lemeze, a You Want It Darker mindössze három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg.

Az album címadó dala első helyre került a lemezen.

A refrénben szereplő hineni kifejezés jelentése 'itt vagyok'. Ezt mondta Ábrahám, amikor először szólította az Úr. Ez az itt vagyok nagyjából azt jelenti, készen állok - ezt a refrénben Leonard Cohen oda is teszi a hineni mögé.

Rajongói és kollégái gyászolják

"Újabb mágikus hang némult el" - írta csütörtök este a Twitteren Bette Midler amerikai színésznő. Sean Lennon zenész, John Lennon és Yoko Ono fia az Instagramon közölt egy képet Cohenről. "Nyugodj békében. 2016 már hivatalosan is a legszomorúbb év" - írta a képhez. Lin-Manuel Miranda színész-zeneszerző "szívszaggatónak" nevezte Cohen halálát. Mint a Twitteren írta, hálás a zenéért, melyet Cohen hátrahagyott. "Olyan csodálatos ember, olyan csodálatos lélek. A sötétség most még sötétebb lett" - írta Moby amerikai énekes az Instagramon, utalva Cohen utolsó, mindössze három héttel ezelőtt megjelent, You Want It Darker című lemezére.

"Köszönöm, Leonard Cohen. Gyors újjászületést kívánok, barátom" - írta a Twitteren k.d. lang kanadai énekes. Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál filmszínész "a csendes éjszakákat, az elmélkedéseket, a kitekintést, a szarkasztikus nevetést és a valóságot" köszönte meg Leonard Cohennek.

Los Angelesben lesz a gyászszertartás

A Facebookon péntek hajnalban közzétett rövid üzenet szerint a művész gyászszertartása Los Angelesben lesz "egy későbbi időpontban", a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson.
Leonard Cohen 82 éves volt.