Sportolók is szavaltak a Nemzeti Színházban a magyar nyelv napján

Bajnokok szavalnak a Nemzetiben! című esten a Nemzeti Színházban 2016.11.13.  Drávucz Rita évforduló FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása rendezvény sportoló szaval SZEMÉLY
Budapest, 2016. november 13. Drávucz Rita világ-és Európa-bajnok vízilabdázó verset mond verset mond a Bajnokok szavalnak a Nemzetiben! című esten a Nemzeti Színházban 2016. november 13-án. A rendezvényt a Magyar Paralimpiai Bizottság szervezte a magyar nyelv napja alkalmából. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Vasárnap színészek helyett híres magyar sportolók lepték el a Nemzeti Színház Nagyszínpadát. Nemzeti VERSeny döntőjét is vasárnap tartották a Nemzetiben.
Vágólapra másolva!

A Vers a bajnoktól című esten olimpiai, paralimpiai, világ-, Európa és magyar bajnokok népszerűsítették a verset, a kultúrát és persze a magyar nyelvet vasárnap, a magyar nyelv napján. Először két évvel ezelőtt, ugyanígy november 13-án rendezte meg a Nemzeti Színház a programot.

Vasárnap 18 órától kiemelkedő teljesítményű, közismert és szeretett

magyar sportolók mondták el kedvenc verseiket a Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

A műsorvezető Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművésze volt, a sportolókon kívül a gálán fellépett még a Nemzeti VERSeny első három helyezett versmondója és a Kaposvári Egyetem negyedéves színészhallgatója, Kovács András is. A rendezvény a Sport Szava Alapítvány kezdeményezésével valósult meg.

A képre kattintva fotógaléria nyílik! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nemzeti VERSeny

A Nemzeti VERSeny döntőjét is vasárnap tartották a Nemzeti Színházban. A versenyt József Attila A város peremén című versével nyerte meg Pál Péter, egy lendvai induló. A színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyének döntőjén a 18 éves szlovéniai Pál Péter arany minősítést, a Szilágyi Domokos Halál árnyéka című versét előadó 17 éves pécsi Bánki Beni ezüst minősítést, Tóth Benedek 22 éves apostagi szavaló pedig Fodor Ákos Mikor elmentek című versével bronz minősítést érdemelt a zsűri döntése alapján.

Különdíjat Szabó Regina 17 éves csókai, Kató Hajnalka 24 éves kakasdi és Kiss Boglárka Emma 14 éves berettyóújfalui versenyző kapott. A szavalóversenyen vasárnap 28 versmondó lépett színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megtekintette a közönség a nap folyamán.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között volt ötéves, de

több 90 éven felüli versmondó is szavalt.

Vakok és gyengénlátók, siketek és értelmi fogyatékosok is neveztek határon innen és túl: Magyarországon kívül Erdélyből, a Szilágyságból, a Vajdaságból, a Felvidékről és Kárpátaljáról.

A nevezők két magyar költő versével jelentkezhettek, melyek közül az egyiket kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, ekkor már videoklip formájában.

A döntőben és a középdöntőben is volt lehetőség közönségszavazásra, így a Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Lutter Imre előadóművész, Szabó László kommunikációs szakértő és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke alkotta zsűri döntése és a nézők szavazatai alapján alakult ki a döntős mezőny.