A Zeneakadémia meghirdette a Bartók Világverseny és Fesztivált

Empty advertising frame in airport Large Build Banner Travel People Traveling Picture Frame Merchandise No People Marketing Arranging Blank Airport Lounge Poster Billboard Commercial Sign Backgrounds Business Travel Large White Clean Empty Business Transp
Advertising frame in airport Bartók Világverseny
Vágólapra másolva!
Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából indítja útjára a Zeneakadémia a Bartók Világverseny és Fesztivált, melyre első ízben 2017 szeptemberében kerül sor. A legrangosabb nemzetközi zenei versenyek elitjéhez csatlakozó megmérettetés nem csupán kétévente más kategóriában meghirdetett hangszeres seregszemle kíván lenni: a tervek szerint Bartók életműve köré fölépülő zeneszerzőversennyel, zenetudományi szimpóziummal, és a nagyközönséget megszólító programokkal egészül ki világra szóló fesztivállá.
Vágólapra másolva!

Bartók műveit eljátszani, bármelyikkel versenyen indulni valódi mérföldkő minden művész számára. A legtöbb zenei verseny nem is tesz Bartók-darabokat a kötelező anyag részévé – az első alkalommal hegedű kategóriában meghirdetett Bartók Világverseny és Fesztivál azonban éppen erre vállalkozik.

Meghirdették a Bartók Világversenyt a Zeneakadémián Fotó: Zeneakadémia / Fazekas

Az első alkalommal 2017. szeptember 10–17. között megrendezendő Bartók Világverseny és Fesztivált hegedű kategóriában hirdette meg a Zeneakadémia.

Ez az intézmény volt Bartók alma matere, itt tanított, itt mutatták be több művét, számtalan alkalommal lépett pódiumára, a Nagyteremben adta búcsúkoncertjét, mielőtt Amerikába emigrált volna.

A zenepalota és az intézmény 2013-as megújulása óta a Zeneakadémia koncertszervezőként is jelentős tényező, nemzetközi megjelenése rendkívül erős és közvetlen. A Bartók Világverseny és Fesztivál szakmai koncepcióját dr. Vigh Andrea rektor művészeti irányításával a Zeneakadémia vezetősége dolgozta ki, az első, hegedűsök számára kiírt verseny anyagát pedig az intézmény legkiválóbb hegedű-professzorai állították össze.

Jövő ősszel először a hegedűsök versenyeznek Fotó: Zeneakadémia / Fazekas

A Zeneakadémia sajtótájékoztatóján Dr. Vigh Andrea úgy fogalmazott:

Bartók zenéje univerzális, jelentősége globális, mégis, Magyarországhoz köti anyanyelve és a zenei gyökerek, a Zeneakadémiának pedig – Bartók egykori otthonaként – kötelessége az életművet ápolni, Bartók zenéjének jelentését és jelentőségét világszinten elmélyíteni. A Zeneakadémia rektora kiemelte, hogy a Bartók Világverseny és Fesztivál a szerkezetét tekintve is eltér más megmérettetésektől, komplexitását jellemzi a mindig más kategóriában meghirdetett hangszeres seregszemle, a Bartók életműve köré épülő, egyben mindig a versenyekhez kapcsolódó zeneszerzőverseny és zenetudományi szimpózium, illetve a nagyközönséget megmozgató fesztiválprogramok.

A rendezvény gerincét képező, több mint 40.000 Euró összdíjazású nemzetközi hegedűverseny öt fordulója során Bartók reprezentatív hegedűművei szólalnak meg.

Az első, virtuális válogató forduló a verseny honlapján keresztül beküldött videók alapján zajlik, majd a Zeneakadémián megrendezendő őszi élő fordulók során elsőként a jelentkezők Bartók 1. vagy 2. rapszódiájának egy tételét, illetve Bach hegedű szóló-szonátáinak vagy partitáinak egy tételét adják elő. A középdöntőben Bartók hegedűszonátáiból, illetve a hegedűirodalom legjelentősebb szonátáiból és egy virtuóz darabból összeállított 30 perces programmal mérik össze tudásukat a versenyzők. A döntőbe továbbjutó hat versenyző egy-egy Mozart-hegedűversenyt ad elő, s a helyezésekről végül a finálé dönt, melyben Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével.

Több fordulós lesz a verseny Fotó: Zeneakadémia / Fazekas

A versenyre minden 30 év alatti hegedűs jelentkezhet három videórészlet feltöltésével.

A jelentkezési határidő 2017. március 26, de a február 15-ig jelentkezők 50% kedvezményre jogosultak a regisztrációs díjból, amennyiben továbbjutnak az őszi élő fordulókba.

A zsűri munkájában magyar részről Szabadi Vilmos, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf vesznek részt, mellettük olyan kiváló külföldi hegedűművészek és professzorok fogadták el a Zeneakadémia meghívását, mint Salvatore Accardo, Quian Zhou, Ivan Zenaty, Krzysztof Wegrzyn, Joel Smirnoff és Takashi Shimizu.

A Bartók Világverseny és Fesztivál a legmagasabb zenei felkészültséget megkövetelő repertoáron túl szerkezetével is újat kíván hozni.

A verseny – a tervek szerint – ötéves ciklusban, a Bartók-életmű legjellemzőbb vonulataira: a zongora-, hegedű- és kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki.

Az egyes hangszeres versenyeket kétévente rendezik majd meg, a köztes években pedig zeneszerzőverseny kezdődik, mely mindig a következő hangszeres kategóriához kapcsolódik.

Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár a köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, hogy a Bartók-év méltó kódája lesz a 2017 szeptemberére tervezett Bartók Világverseny és Fesztivál. Azt is elmondta,

Hoppál Péter beszéde végén gratulált a Zeneakdaémiának, hogy a magasan pozicionált nemzetközi versenyek rendszerese megrendezése által emeli Magyarország kulturális presztízsét és vonzását, valamint hozzájárul a kulturális turizmus és a magyarországi kultúrafogyasztás fejlődéséhez.

Szabó Stein Imre a Világverseny arculatának és kommunikációjának vezetője Fotó: Zeneakadémia / Fazekas

A sajtótájékoztatót vezető Szabó Stein Imre szerint a Zeneakadémia célja nem kevesebb, mint hogy a legrangosabb nemzektözi zenei versenyek élmezőnyébe pozicionálja a Bartók Világverseny és Fesztivált. „A Bartók Világverseny és Fesztivál koncepciójának, arculatának és kommunikációs stratégiájának megalkotása során

Abból indultunk ki, hogy az arculat nem pusztán csomagolás, hanem maga a "termék", amely képes akár a tradíciókat helyettesítve, kijelölni egy induló verseny rangját."