Közkincs lesz a Happy Birthday to You

Vágólapra másolva!
Január 1-től szabadon felhasználhatóvá válik minden idők egyik legtöbbet játszott dala, a Happy Birthday to You, és közkinccsé válnak mások mellett Moholy-Nagy László és H.G. Wells munkái is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban, így Magyarországon is hatályos szabályozás értelmében december 31-ével megszűnik minden olyan műalkotás szerzői jogi védettsége, amelynek utolsó élő szerzője 70 évvel ezelőtt, azaz 1946-ban halt meg. Így válik szabadon felhasználhatóvá a Happy Birthday to You: a dal szerzőjének tekintett Patty Smith Hill 78 éves koráig, 1946-ig élt, így az EU területén a dal védettsége 2017. január elejétől megszűnik - közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

A filmeket és a feldolgozásokat érinti

"A Happy Birthday védelmi idejének lejárta a családi-baráti születésnapi összejövetelekkel kapcsolatban semmiféle változást nem eredményez, hiszen

magánhasználat esetén eddig sem állt fenn jogdíjfizetési kötelezettség

- mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója. - A vendéglátó- és szórakozóhelyeket szintén nem érinti a közkincsbe kerülés, hiszen ők nem az egyes elhangzások alapján, hanem időszakos zeneszolgáltatásért fizetnek jogdíjat. Az igazi változás a filmes felhasználások, illetve a zenei feldolgozások területén történik."

H.G. Wells műveiért sem kell majd fizetni

2017. január 1-jétől szintén szabadon felhasználhatóvá válnak például Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német írónak, a német naturalizmus egyik vezető alakjának, vagy az elsősorban a tudományos-fantasztikus műfajba sorolható műveiről ismert angol írónak, H.G. Wellsnek a művei is, például a Világok harca (1898) vagy A láthatatlan ember (1897).

Külföldi szerzők esetében a magyar fordítás szerzői jogi védettsége a fordító halála után 70 évig tart.

Szintén lejár a szerzői jogi védettség Moholy-Nagy László műveire. A fotográfus, festő, ipari formatervező, kísérleti filmek egyik hazai úttörője az Egyesült Államokban halt meg 1946. november 24-én.