Hámori Gabriella és Ugron Zsolna a Várkertbarzárban

Hámori Gabriella bemutató FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása lemezbemutató SZEMÉLY színész
Budapest, 2014. október 16. Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színésznő első, Nem örmény zene című poplemezének bemutatóján a budapesti Musicland lemezboltban 2014. október 16-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Várkert irodalom néven új kulturális sorozat indul januártól a Várkertbazárban. A programsorozat egy-egy estjén Hámori Gabriella, Szávai Viktória, Ugron Zsolna, Adorjáni Bálint és Várkonyi Gábor mutatják meg a magyar irodalom számukra legkedvesebb részeit.
Vágólapra másolva!

A Várkertbazárban januártól indul a Várkert irodalom nevű kulturális programsorozat. Az egykori kávéházi szalonok hangulatát szeretnék feleleveníteni ezekkel az estekkel. A sorozat egyik különlegessége, hogy

az előadók mindig maguk választják a szerzőket és azok műveit.

Ezeket szavalják, mesélik, éneklik, vagy akár anekdotáznak róluk. A lehető legszemélyesebb módon tolmácsolják majd a műveket. Nem titkolt célja a sorozatnak, hogy az előadók így közelebb hozzák és átélhetővé tegyék az irodalmat.

Az irodalmi programsorozat január 6-án, pénteken indul Adorjáni Bálint Különbéke című estjével. A Radnóti Miklós Színház színésze Szabó Lőrinc verseivel és Jacques Brel sanzonjaival készül, és Dinyés Dániel kíséri majd zongorán.

Januártól folyamatosan megy a Várkert irodalom sorozat Forrás: Lantos Gábor

A következő program január 22-én, a magyar kultúra napján egy Weöres Sándor-est lesz. Az ingyenes, Sárkánylehelet című program előadója Szávai Viktória lesz. A színésznő számára az egész est egy Weöres Sándor verseiből összeállított személyes vallomás.

A Várkert irodalom sorozaton belül

lesznek művelődéstörténeti estek is

Rejtélyes történelem címmel. Az első ilyen január 26-én lesz, és Báthory Erzsébetről és a Báthory család más hírhedt tagjairól mesél Ugron Zsolna írónő és Várkonyi Gábor történész Az előadás címe A Báthoryak titkai.

Hámori Gabriella Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplójából ad elő Forrás: MTI/Soós Lajos

Februárban pedig Hámori Gabriella estjével folytatódik a Várkert Irodalom. A színésznő Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplójából állított össze előadását. Az előadáson felhasznált részletek úgy is kerek egészet alkotnak, hogy csupán töredékét mutatják be a teljes naplónak. Az anyag megszerkesztése, az előadás felépítése, a mozgások és a színészi játék

mind azt szolgálták, hogy a néző ott érezze magát Radnótiék lakásában,

mintha Gyarmati Fanni csak hozzájuk beszélne és képzeletben nekik zongorázna.