Lelki-mentális orgazmussal tarolt a magyar társulat Izraelben

2017.02.16. 12:41

Egy hét alatt több mint hétezren látták a magyar Recirquel Társulat öt egész estés előadását az Izraeli Operaházban. A Meztelen Bohóc című darabot nemcsak a közönség, de a kritika is jól fogadta. 

Hatalmas sikert aratott a Recirquel Társulat Izraelben A Meztelen Bohóc című előadásával. A darabot február 6-án adták elő először, és még négyszer játszották az Izraeli Operaházban.

A legnépszerűbb izraeli hírportál, a Ynet.co.il  Cirkusz, amilyet még sohasem láttatok című cikkében erősen ajánlott varázslatos show-ként mutatja be A Meztelen Bohócot. Azt írják, hogy az előadás gyönyörű atmoszféráját a cirkusz, a színház és az akrobatikus testmozgás összekapcsolása adja. A lap szerint különleges koreográfiájú kortárs magyar cirkuszban egyszerre van jelen a hihetetlen emberfeletti teljesítmény, a kifinomult testmozgások és a melankolikus lírai érzékenység.

A Meztelen Bohóc IzralbenForrás: Recirquel - Elena Zapassky

Egy másik izraeli lap, a Mako színikritikusa

újfajta lelki-mentális orgazmusként írja le

a Recirquel produkciója nyújtotta látványt, amit szerinte szavakkal nem is lehet visszaadni. Azt írja, "az előadás különleges képei és hangulata napokon keresztül kitörölhetetlenül az agyadban maradnak". 

A Recirquel

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat négy egész estés nagyszínpadi produkciója (Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus) a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig.

Küldetésüknek tekintik, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai és magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta körülbelül 300 előadást tartott, és ezeket több mint 150 ezren láttak világszerte.

A társulat alapító-művészeti vezetője, Vági Bence azt mondta, "Tel-Avivban szinte ismeretlen az újcirkusz műfaj, elvétve mutatnak csak be kortárs, színházi cirkusz produkciókat, így úttörőként érkeztünk Izraelbe". Szerinte az is hozzájárult a közönségsikerhez, hogy

az operaház kérésére héberül mutatták be a darabot.

Jelenet az izraeli előadásbólForrás: Recurquel - Elena Zapassky

Egyébként az izraeli közönségnek lesz még lehetősége látni a Recirquelt, mert a következő előadássorozatról már tárgyalnak az intézménnyel.

A Recirquel darabja, A Meztelen Bohóc nem először aratott szakmai és közönségsikert külföldön. Tavaly a spanyolországi San Sebastianban, illetve Hollandiában, idén januárban pedig Cannes-ban, a Palais de Festivals et des Congres-ben több mint 2400 néző előtt – francia nyelven – mutatták be az egész estés újcirkusz produkciót. A Meztelen Bohóc-ot Magyarországon áprilisban és májusban összesen öt alkalommal adják elő a társulatnak otthont adó Müpában. A Meztelen Bohóc létrejöttéről egyébként készült mozifilm is Mi ez a cirkusz? A filmet február elejétől vetítik a magyar mozik.