Rekordösszeget ajánlottak az Obama házaspár memoárjaiért

Obama Delivers Remarks at the Kennedy Center Honors Reception
United States President Barack Obama and First Lady Michelle Obama applause at the beginning of a show for the Kennedy Center Honorees at the Kennedy Center, Washington, USA, 4 December 2016. The 2016 honorees are: Argentine pianist Martha Argerich; rock band the Eagles; screen and stage actor Al Pacino; gospel and blues singer Mavis Staples; and musician James Taylor. Photo: Aude Guerrucci/Consolidated/dpa
Vágólapra másolva!
A korábbi amerikai elnök és first lady a Fehér Házban eltöltött éveikről ír könyvet, amelyért több mint 60 millió dollárt (17,5 milliárd forintot) ajánlott a kiadó.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban hagyomány, hogy a leköszönő elnök és first lady memoárban emlékezik meg a hivatalban eltöltött évekről. Barack és Michelle Obama is könyvet ír: kedden kötötték meg a szerződést a Penguin Random House kiadóval. "A cég megszerezte a két könyv kiadási jogát az egész világon" – közölte a kiadó. Sem a könyvek címét, sem a szerződés pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A Guardian a Financial Timesra hivatkozva azt írja, hogy több kiadó licitált a várhatóan óriási bevételt hozó könyvek kiadási jogaira, amelyeket végül 60 millió dollár feletti összegért szerzett meg a Penguin Random House.

Ez rekordnak számít: soha ennyit nem fizettek még amerikai elnöki memoárért.

Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy Barack Obama közvetlen elődje, George W. Bush 10 millió dollárt kapott Döntési helyzetek (Decision Points) című könyvének kiadási jogaiért.

Michelle és Barack Obama gyerekeknek olvas fel a Fehér Ház kertjében 2016 húsvétján Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Barack és Michelle Obama korábbi könyveit a Crown adta ki, amely szintén a Penguin Random House-hoz tartozik. A volt elnök Vakmerő remények (The Audacity od Hope) című műve magyarul is olvasható, ezen kívül a Dreams from My Father és az Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters jelent meg tőle eddig. Michelle Obama American Gown címmel a kertészkedésről és a gasztronómiáról írt könyvet.

A Penguin Random House vezérigazgatója, Markus Dohle a közleményében arról beszélt, hogy nagyon izgatottak a kiadási jogok megszerzése miatt. "Szavaikkal és vezetői munkájukkal megváltoztatták a világot, és minden könyvvel, amit kiadunk, ugyanerre törekszünk" – mondta.

Barack és Michelle Obama azt tervezik, hogy

a könyveikből származó bevétel jelentős részét jótékonysági célra ajánlják fel

az Obama Alapítványon keresztül. Az elnöki házaspár könyveit már most nagy várakozás előzi meg, annál is inkább, mert Barack Obamát kifejezetten jó írónak tartják. Arra számítanak, hogy az elnöki memoár műfajában rekordbevételt hoz majd a könyve.

Az AP hírügynökségnek egy, a tárgyalásokban részt vevő forrás azt mondta, hogy Barack Obama elnöki éveire koncentrál majd, míg a volt first lady a saját élettörténetén keresztül szeretné inspirálni a fiatalokat.