Képregényhősök lettek az Opera csillagaiból

Vágólapra másolva!
Az Operaház február utolsó szombatján rendezett Háry Estélyén Ókovács Szilveszter főigazgató még nem fedhette fel a következő évad tematikáját: beszédében csak arra utalt, hogy immár évek óta tematikus évadokban gondolkodik az intézmény, és ettől a hagyománytól ezután sem térnek majd el. Március 2-án hullt le a titokról a lepel: a Magyar Állami Operaház 2017/18-as szezonja „A Ring gyűrűi" címet viseli.
Vágólapra másolva!
Ókovács Szilveszter Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ünnepélyes évadbejelentés első momentumaként Szemere Zita Oscar áriáját énekelte Verdi: Az álarcosbál-jából, amit az évad programját ismertető Ókovács Szilveszter, több szempontból is stílszerűen, egy, az eredeti mintájára készült Oscar-díjjal jutalmazott.

A 2017/18-as évad műsorának kihirdetése előtt a főigazgató elmondta:

az a céljuk, hogy a következő évad még az eddigieknél is jobban sikerüljön,

annak ellenére, hogy óhatatlanul is rá fogják nyomni a szezonra a bélyegüket az átalakítással járó akadályok, nehézségek. Az Operaház épülete ugyanis ősz elején egy kilenc hónapos felújítás miatt bezár: a szeptember 9-i Évadnyitány-on még ismét láthatóak lesznek a népszerű commedia dell'arte-kamaraoperák a Szfinx-teraszokon, de az évadnyitó premiert,

a Bánk bán ritkán hallható baritonváltozatát

Vidnyánszky Attila rendezésében, Molnár Levente címszereplésével már az Erkel Színházból közvetítik az Andrássy úton felállított kivetítőre. Az Operaház a korszerűsítés lezárultával, 2018. május 24-én várja majd vissza a közönséget – addigra már 21. századi technikával felszerelve - A kékszakállú herceg vára bemutatójának pontos centenáriumán, egy, a műnek szentelt minifesztivállal. Bartók műve teljesen új értelmezésben mutatkozik be a londoni Covent Garden idén leköszönő művészeti igazgatója, a dán Kasper Holten rendezésében.

A gyűrű mind felett

„A Ring gyűrűi" évad nemcsak a jövőre kiteljesedő operaházi tetralógiára kívánja felhívni a figyelmet, de bemutatja Wagner zsenijének előzményeit és hatását is. A programban Bach, Gluck és Weber, Schubert és Spontini, Lortzing, Marschner és D'Albert, Humperdinck, Wolf és Korngold, valamint Richard Strauss, Hindemith és Orff színpadi művei szerepelnek - egy részük szcenírozott, a többiek koncertszerű előadásban. A Gyűrű-tematikát tükrözi – ám annak laza, asszociatív alkalmazására is jó példa – a báli szezont megkoronázó Ring Estély, amelynek sztárvendége Roberto Alagna, világhírű tenor és felesége, Aleksandra Kurzak lengyel szopránénekesnő. Az évadot jövő júniusban megkoronázó Az istenek alkonya-premierrel teljessé válik az M. Tóth Géza-rendezte Ring-tetralógia, amelyet a tervek szerint 2018 novemberétől évente, ciklus-formában játszik majd az Opera.


Az évadra

12 premierrel, 10 ősbemutatóval, 4 balettbemutatóval és 3 fesztivállal készül az Opera.


A már említett Bánk bán-on és A kékszakállú herceg várá-n kívül 10 további operafelújítás debütál az Erkel Színházban illetve az Opera új játszóhelyén, az Eiffel Műhelyházban. Most kerül kőszínházi körülmények közé a már két évada turnézó Mozart: Figaro 2.0, amelynek előadásaira több tízezer diákot várnak, és bemutatják Meyerbeer: A hugenották című művét, amelynek a reformáció 500. évfordulóján kívül az a mára gyökeret vert hagyomány is szolgáltat apropót, hogy minden évadban legalább egy francia produkciót játszik az Opera. A wagneri tematikába illeszkedve színre kerül egy igazi wagneriánus, Humperdinck meseoperája, a Jancsi és Juliska, méghozzá magyarul, és Wagner egyik előképének, Webernek Oberon-ja.

Ókovács Szilveszter 28 premierről számolt be - ezek között 13 egész estés előadás szerepel. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Operaház azt tervezi, hogy bemutatja Gershwin Porgy és Bess című művét, amelyre az a megkötés vonatkozik, hogy csak afroamerikai énekesek adhatják elő – az intézmény jelenleg azon dolgozik, hogy elérjék ennek a feltételnek a feloldását. Tóth Péter Tóték című művével egy estén az Eiffel Műhelyházban kerül színpadra Kenessey: Az arany meg az asszony című műve, játsszák majd Verditől Az álarcosbál-t és Hindemith-től az Oda-visszá-t – annak szellemében, hogy tézisből és antitézisből alakul a szintézis, és ily módon a Wagner-inspirálta évadhoz hozzátartozik egy olyan expresszionista művész alkotása is, aki bevallottan nem akar Wagner követőjéül szegődni.

Az istenek alkonyá-t az Operaház főzeneigazgatója, Kocsár Balázs vezényli majd – 2018. novemberében ezzel teljes lesz a Ring az Opera repertoárján. Richard Strauss Salomé-ját pedig minden augusztusban különleges körülmények között, a cselekmény helyszínéül szolgáló eredeti jordániai palotában fogja előadni a társulat – de addig is a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz a premierje.

Évadbejelentő sajtótájékoztató az Erkel Színházban Forrás: Opera / Csibi Szilvia

Sor kerül 10 ősbemutatóra is: Rossini Olasz nő Algírban című műve, Offenbachtól A rajnai sellők, Loertzingtől Az operapróba és Schuberttől A négy évig tartó őrség egyaránt először szerepelnek a Magyar Állami Operaház műsorán. Az Eiffel Műhelyház színházterme Mozart: A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény című művével nyílik, Bach Vígkantátáit három, rendező szakos egyetemi hallgató állítja majd színpadra. Hindemith Sancta Susanna és A hosszú karácsonyi ebéd című művei a szerző harmadik darabjával, az Oda-visszá-val alkotnak egységet. Szálinger Balázs Siegfried-idill avagy Egy barátság vége címmel, felkérésre írta meg Wagner és Nietzsche levelezése alapján, hogyan fordult át a rajongás a maga ellentétébe.

Négy balettbemutató is szerepel a kínálatban, illetve összesen,

a most is futó előadásokkal együtt 64 különböző produkcióra válthatnak jegyet a nézők.

Három fesztivált is tartogat az Opera következő évada: A Ring gyűrűi-fesztiválon, a 2018. május 11. és 21. között, még A Nibelung gyűrűje-tetralógia befejező részének júniusi bemutatója előtt rendezett RingFeszt-en azokból a művekből válogatnak, amelyek megmutatják, honnan jött Richard Wagner, az összművész, és hagyatéka merre indázik. A Best of Feszt műsora 2018. május 25. és június 24. között az elmúlt hét év metszetét adja, a Kékszakállú100 című fesztivált pedig, nevéből is kikövetkeztethető módon Bartók egyfelvonásosának szentelik: koncertformában játsszák Eötvös Péternek kifejezetten A kékszakállú... párdarabjául írt operáját, a Senza Sangue-t (amely eddig csak egyetlen alkalommal volt hallható Magyarországon: az Armel Fesztivál keretében, Alföldi Róbert rendezésében a Nemzeti Színházban), azt a Galambos Péter-rendezést, amellyel 2013 novemberében megnyílt az Erkel Színház és Vajda Gergely Barbie blue című művét, amely merőben új feldolgozása a Kékszakállú és Judit történetének. Madarász Iván Prológ című, a mű prológusából íródott új darabjával egy estén kerül újra színpadra Nagy Viktor rendezése, abban a híres fadíszletben, amely Makovecz Imre egyetlen díszletmunkája volt. További különlegesség, hogy Bánffy Miklós eredeti, 100 évvel ezelőtti rendezését fogja rekonstruálni korabeli rajzok alapján Szinetár Miklós.

Az évadbejelentésen a majdani előadásokon fellépő művészek közül is többen jelen voltak. Fotó: Polyák Attila - Origo

Igazi szenzációnak ígérkezik, hogy a következő évadban 1986. után újra Simon Boccanegrát énekel az Operában

Plácido Domingo,

de nem ő lesz a szezon egyetlen világsztár fellépője: érkezik többek között

Roberto Alagna, Aleksandrs Antonenko, Leo Nucci, Marcello Giordani, Stuart Neill és az opera egyik legünnepeltebb csillaga, Anna Netrebko.


Az Opera előző évadainak premier-és évadplakátjait nemrégiben gyűjteménybe vette a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, ami jelzi, hogy

az intézmény kreatívjai képzőművészeti szempontból is értéket képviselnek.

Ennek fényében különösen érdekes az új évad kampánya, amely képregényesítette a kreatívokat. A buborékokban szereplő olykor eredeti dalszövegekre, librettókra, máskor eszmei mondanivalókra, vagy épp gegekre épülő magyar szövegeket Ókovács Szilveszter írta.Az ötletgazdák az Opera részéről alaposan kiaknázták a műfajban rejlő lehetőségeket: a friss műsorkalendárium első oldalán a főigazgató képregény-alteregója szerepel, mellette

feliratú szóbuborékkal - a bemutatókhoz kapcsolódó hasonló alkotásokból most itt is közreadunk néhányat.

Forrás: Magyar Állami Operaház
Forrás: Origo
Forrás: Magyar Állami Operaház
Forrás: Magyar Állami Operaház
Forrás: Magyar Állami Operaház
Forrás: Magyar Állami Operaház


Az alkotások megszületésébe pedig a következő werkfilmen keresztül pillanthat be:


Azoknak, akik bérletet szeretnének váltani az Opera előadásaira, fontos információ, hogy ezt mostantól csak az Erkel Színházban tehetik meg.