Kinevezték a Nemzeti Filharmonikusok új zeneigazgatóját

Hamar Zsolt karmester
Pécs, 2009. március 15. Hamar Zsolt vezényli a Pannon Filharmonikusokat. Az Országgyűlés elnöke nyitotta meg a Pécsi Nemzeti Színházban az április 7-ig tartó Tavaszi Fesztivált, amelynek nyitóeseménye a Pannon Filharmonikusok koncertje volt. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Vágólapra másolva!
Hamar Zsolt lesz a zeneigazgatója, Herboly Domonkos pedig a megbízott főigazgatója a Nemzeti Filharmonikusoknak - tudta meg az Origo. Korábban Kocsis Zoltán volt a zenekar főzeneigazgatója, halála után ezt a posztot senki sem töltötte be, és ezután sem terveznek felvenni senkit ebbe a munkakörbe. A munka operatív részét az új vezető viszi majd. Információink szerint ma kora délután a miniszter és az államtitkár személyesen egyeztetett a filharmonikusok teljes vezetésével.
Vágólapra másolva!

A Liszt Ferenc-díjas Hamar Zsolt Európa egyik legelismertebb karmestere. 1995-ben 2. lett, és közönségdíjat nyert a Magyar Televízió Nemzetközi Karmesterversenyén. Egy évvel később a spanyolországi Cadaques-ben rendezett karmesterversenyen ismét második, 1997-ben a Portugál Rádió Nemzetközi Karmesterversenyén pedig első lett.

1997-ben Kocsis Zoltán, miután a Nemzeti Filharmonikusok jogelődje az Állami Hangversenyzenekar főzeneigazgatója lett, javaslatára a zenekar első állandó karmesterévé nevezték ki.

1999-ben a Nemzetközi Antonio Pedrotti Karmesterversenyen, Trentóban ismét első lett.
2000-től 2009-ig a Pannon Filharmonikusok, vezető karmestere és művészeti igazgatója volt. 2001 óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban. 2004-től 2007-ig az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere volt.

Hosszabb ideig Zürichben és Wiesbadenben zenei igazgató volt

Pécs, 2009. Hamar Zsolt vezényli a Pannon Filharmonikusokat. Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A Nemzeti Filharmonikusok új megbízott főigazgatója Herboly Domonkos lesz. Herboly eddig a magyar Rádió zenei együtteseknek volt az ügyvezetője. Pont az ő posztját veszi át a Nemzeti Filharmonikusok korábbi vezetője Kovács Géza.

Értesüléseinket Hoppál Péter is megerősítette. A kultúráért felelős államtitkár azt is elmondta, az új kinevezésekkel egy új korszak kezdődik meg, amelynek fő irányvonala a fiatalítás mellett Kocsis Zoltán örökségének magas színvonalú továbbvitele, és a filharmonikusok erőteljesebb külföldi pozícionálása lesz.