Újabb világsikert könyvelhet el a magyar fotó

Vágólapra másolva!
Fontos szerephez jut és újabb jelentős nemzetközi sikert könyvelhet el a magyar fotóművészet: Focus on Hungary címen Európa egyik legnépszerűbb és Olaszország egyetlen, több tízezres látogatottságú fotóművészeti vására külön kiállítási szekcióban és szakmai programmal hívja fel a figyelmet a kortárs magyar fotóművészet színvonalára és nemzetközi versenyképességére. A program az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vására és a milánói MIA Photo Fair közötti partneri együttműködés keretében jön létre. 
Vágólapra másolva!

A vendégprogram öt hazai galéria fotóművészeti választékát vonultatja fel, és a kiállításhoz kapcsolódó szakmai beszélgetésen

Budapest regionális fotóművészeti központként mutatkozhat be március 10. és 13. között.

A magyar vendégprogrammal számos sajtóorgánum, többek között Olaszország legnagyobb példányszámú lapja, a Corriere della Sera is foglalkozott.

Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa és más 20. századi mesterek örökségére, illetve a feltörekvő fiatal alkotói generáció által képviselt színvonalra építve Magyarország központi szerepre törekedhet a nemzetközi fotóművészetben. Ráadásul néhány éve Budapest ad otthont Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának is: az Art Market Budapest 2014-ben létrehozott, népszerű fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest minden évben teljes kiállítási csarnokot tölt meg magas színvonalú, nemzetközi fotóművészeti válogatással.

Többek között ezeken a tényezőkön alapul a milánói MIA vezetőinek döntése, amelynek köszönhetően 2017-ben Magyarország különleges művészeti válogatással mutatkozhat be a jelentős fotóművészeti eseményen. Az öt budapesti galériát felvonultató kiállítási szekció kialakítása mellett egy olyan közönségbeszélgetésre is sor kerül Milánóban, amely Budapestnek a fotóművészetben betöltött régiós jelentőségét járja körül.

A MIA Photo Fair 2011-es megalapítása óta kifejezetten a fotó- és videóművészetre koncentrál:

a több mint 5000 négyzetméteren felépülő vásár évről évre több tízezer nemzetközi látogatót vonz.

A Focus on Hungary program kapcsán a MIA szervező partnere az Art Market Budapest illetve annak Art Photo Budapest elnevezésű fotóművészeti szekciója.

A magyar vendégprogram keretében bemutatkozó hazai galériák és művészek a következők:

ART+TEXT Budapest Galéria (Kerekes Gábor, Szöllősi Géza), Inda Galéria (Csáky Marianne, Eperjesi Ágnes, Szász Lilla), Supermarket Galéria (Ács Alíz Veronika, Koleszár Adél, Szombat Éva), TOBE Gallery (Major Ákos, Mészáros László, Robitz Anikó), Várfok Galéria (Czigány Ákos).

A MIA során több művészeti díjat is kiosztanak a kiállító művészek között. A magyar kiállítók közül az Inda Galéria két alkotója is kiemelt figyelemben részesült: Eperjesi Ágnest a vásár főszponzorának, a BNL BNP Paribas csoport díjának döntősei közé válogatták be, míg Csáky Marianne a CODICE MIA portfólió díja keretében került a legjobbak közé.

Az AMB kezdeményezésére kortárs művészetet adományoz a Magyarországi Német Művészeti Alap

Az Art Market Budapest más, Magyarországon egyedülálló együttműködésben is részt vesz. Ennek a művészeti kezdeményezésnek, üzleti, kulturális és diplomáciai szereplők összefogásának köszönhetően kezdte meg működését az a Magyarországi Német Művészeti Alap, amelynek elsődleges célja a német kortárs képzőművészet hazai jelenlétének erősítése és a német-magyar kulturális kapcsolatok támogatása. A Németország Nagykövetségének védnöki közreműködésével létrejött Alap az Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti vásár Németországból érkező kiállítóitól vásárolt kortárs műtárgyakat adományozza évente valamely magyarországi intézmény számára. A támogatók és a Nagykövetség javaslata alapján kiválasztott első kedvezményezett a német tannyelvű Andrássy Egyetem, az Alap által ünnepélyes keretek között átadott hét műtárgy, köztük egy három darabból álló fotóművészeti alkotás az Egyetem falait díszíti majd. A művészeti program 2016-ban az E.ON Hungária és a B.BRAUN Medical támogatásával kezdte meg működését, az idei évben újabb németországi központú vállalatok csatlakozására számítanak a kezdeményezők és a Nagykövetség.

"Különleges öröm számunkra és fontos üzenete van annak, hogy az Alap által adományozott műtárgyak első alkalommal épp az Andrássy Egyetemre kerültek, a fiatalabb generációk bevonása a művészet élvezetébe ugyanis egyik kiemelt törekvésünk." - emelte ki a műtárgyak ünnepélyes bemutatásakor Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.