Szalóki Ágit és Leblanc Gergelyt is kitüntették

Szalóki Ági Szalóki Ági
Szalóki Ági
Vágólapra másolva!
"Szabadságharc nélkül nem lett volna, és ma sincs méltányos kiegyezés" - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából művészeti díjakat adott át kedden a Pesti Vigadóban.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán elmondta: 1848 márciusának napjaiban csak nagyon kevesen voltak, akik előre látták a harcot, a háborút, de a szabadságért harcolni kellett, és 1848-49 megmutatta, hogy a magyarok képesek harcolni a szabadságért. A miniszter szerint 1848 legnagyobb eredménye, hogy

a szabadságban újjászületett magyar nemzet nemcsak túlélte a harcot, hanem meg is erősödött benne,

majd a kiegyezés józan és méltányos kompromisszumként megteremtette a nemzet fejlődésének kereteit.

"A szabadság soha nincs ingyen, a szabadságért harcolni kell. Akik ma ezeket a kitüntetéseket kapják, azok képesek erre:

- tette hozzá, a miniszter, majd azt mondta: az, hogy milyen lesz egy ország, nagy mértékben a kultúrát művelő embereken múlik.

Balog Zoltán Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral együtt átadta a Magyarország Babérkoszorúja, a Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze díjakat, valamint a művészeti középdíjakat, a Balázs Béla-díjat, a Balogh Rudolf-díjat, a Jászai Mari-díjat, a József Attila-díjat, a Blattner Géza-díjat, a Harangozó Gyula-díjat, a Martin György-díjat, az Erkel Ferenc-díjat, a Liszt Ferenc-díjat, a Ferenczy Noémi-díjat, a Munkácsy Mihály-díjat, a Márai Sándor-díjat, a Táncsics Mihály-díjat, valamint a Bánffy Miklós-díjat.

Budapest, 2017. március 14. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, a kulturális díjak átadásán a pesti Vigadó dísztermében 2017. március 14-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A díjazottak névsora pedig a következő:

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjat adott át:

Dr. Kabdebó Tamás József Attila-díjas író, költő, műfordító, a georgetowni The University of Guyana Library és az írországi Maynooth University Library volt igazgatója, a dublini University College volt tanára, Petőcz András József Attila-díjas író, költő, valamint

Vári Fábián László József Attila-díjas költő, műfordító, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére.

Kiemelkedő fotóművészeti, fotóriporteri tevékenysége elismeréseként Balogh Rudolf-díjban részesült Chochol Károly fotóművész és Hamarits Zsolt fotóművész.

Kiemelkedő bábművészeti tevékenységének elismeréseként Blattner Géza-díjat kapott Asbóth Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója, bábszínész.

Kiemelkedő táncművészeti tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjat vehetett át Appelshoffer János, a Magyar Táncművészeti Főiskola művésztanára, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes korábbi tánckarvezetője, Leblanc Gergely, a Magyar Állami Operaház - Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, balettművésze és Molnár Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház - Pécsi Balett táncművésze, magántáncosa.

Leblanc Gergely, amikor a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja lett. Forrás: Opera / Csibi Szilvia

Kiemelkedő népművészeti munkásságának elismeréseként Martin György-díjban részesült

Borbély Jolán néptánckutató, etnográfus, pedagógus, Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke, népművelő és Vavrinecz András, a Hagyományok Háza népzenekutatója.

Kiemelkedő zeneszerzői, zenei rendezői tevékenysége elismeréseként Erkel Ferenc-díjban részesült Dubrovayné Ménes Aranka, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője és Virágh András Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanársegédje, a Szent István Bazilika orgonistája, zeneszerző.

Kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjat vehetett át

Fülei Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, tanszékvezetője, zongoraművész, Pálúr János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, orgonaművész, Schöck Atala, operaénekes, Szabó Soma, a Nyíregyházi Cantemus Kórus művészeti vezetője, karnagy és Szalóki Ági énekesnő, előadóművész, dalszerző.

Szalóki Ági Fotó: Hirling Bálint - Origo

Kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenysége elismeréseként Ferenczy Noémi-díjban részesült Harmati Hedvig, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervező Tanszékvezető egyetemi docense, textiltervező iparművész, Kerezsi Gyöngyi, keramikusművész, Kiss Katalin, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium művésztanára, szakvezetője, textilművész, Pápainé Ács Ilona, az ÁP Stúdió Kft. ügyvezetője, bőrtervező iparművész és Zelenák Katalin, iparművész, a zuglói Ifjúsági Centrum művészeti vezetője, kárpitművész.

Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjat vehetett át

Csurka Eszter képzőművész, Kéri László festőművész, Nemere Beatrix Réka, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanársegédje, festőművész, Nemessányi Klára festőművész, restaurátor, Szakáll Ágnes, festőművész, Szmrecsányi Boldizsár - BOLDI, szobrászművész és Verebes György festőművész, a Szolnoki Művészeti Egyesület művészeti vezetője.

Kiemelkedő irodalmi - költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi - tevékenysége elismeréseként József Attila-díjat kapott Cs. Varga István, irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar nyugalmazott egyetemi tanára, Csender Levente író, Dr. Filip Tamás, a Kortárs című folyóirat volt szerkesztője, költő, irodalomtörténész, Jámborné Balog Tünde prózaíró, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, költő, műfordító, irodalomszervező,

Lovas Ildikó író, műfordító, kritikus, szerkesztő, Molnár Vilmos író, szerkesztő és Sipos Lajos irodalomtörténész, szerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja.

Kiemelkedő újságírói tevékenysége elismeréseként Táncsics Mihály-díjban részesült

Keresztes Ilona, az MTVA Kossuth Rádió vezető szerkesztője, Módos Márton, az InfoRádió vezetője és Zimányi Ágnes, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő-műsorvezetője.

A kultúra érdekében - hosszabb időn át - művészeti vagy kulturális intézményben, illetve szervezetnél végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Bánffy Miklós-díjat kapott Balogh Júlia, a Magyar Televízió, a Duna Tv és az MTVA szerkesztő-műsorvezetője valamint Pál Lajos zenész, zenetanár.