Meghalt Chuck Berry

Chuck Berry énekes gitáros
Legendary US singer and composer Chuck Berry, one of the pioneers of rock-and-roll, performs at a concert in Montevideo on April 15, 2013. AFP PHOTO/Pablo PORCIUNCULA / AFP PHOTO / PABLO PORCIUNCULA
Vágólapra másolva!
A duckwalk kitalálója, a Maybellene, a Rock and Roll Music vagy a Johnny B. Goode szerzője-előadója 90 éves volt.
Vágólapra másolva!

A Fox News beszámolója szerint otthonában találtak rá, a mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Chuck Berry Forrás: AFP/Pablo Porciuncula

A jellegzetes gitárintró Grammy-életműdíjas kitalálója 90 éves volt, a Missouri-beli Ladue-ban élt.

Az amerikai gitáros-énekes legismertebb slágerei közé tartozott a Johnny B. Goode, a Roll Over Beethoven és a Sweet Little Sixteen.

Új lemezzel készült

Arra készült, hogy 38 év után idén új stúdiólemezt ad ki.

A dalokat St. Louis különböző stúdióiban rögzítették Chuck Berry együttesével, akikkel az utóbbi 20 évben annyit koncerteztek a St. Louis-i Blueberry Klubban. Több gyereke is játszik a St. Louis Band nevű formációban.

A lemezborító Forrás: Facebook.com/ChuckBerry

Chuck Berry szülei még rabszolgák unokái voltak. Az anyja ennek ellenére főiskolán tanult, ami akkor hihetetlenül nagy dolog volt egy fekete nőnek. Apja ácsként dolgozott, emellett pedig a helyi baptista gyülekezet diakónusa volt.

Egy középiskolai tehetségkutatón énekelte Little Walter Confessin' The Blues című számát, a barátja meg gitározott alá. Berry valószínűleg ezen a fellépésen vált a zene rabjává, főleg barátja gitárjátéka bűvölte el. Hangszert tudott szerezni, a környéken pedig nem volt nehéz tanárt keríteni. A híres jazz-zenész, Ira Harris adott neki leckéket.

1951-ben, 25 évesen egy régi osztálytársa hívta a zenekarába játszani. A St. Lous-i fekete klubokban és éjszakai szórakozóhelyeken léptek fel. Hamar sikereket értek el, amiben zenéjük mellett Berry rendkívüli színpadi show-i is sokat segítettek. Gitárjával szinte felszántotta a színpadot.

Ő találta ki a duckwalkot,

amit sokan az AC/DC gitárosának, Angus Young találmányának tartanak.

Forrás: Origo

Egy év múlva Berry már új együttesben játszott. 1952-ben Jonnie Johnson jazz-zongorista hívta meg a Sir John's Trióba. Ezzel a formációval már a legmenőbb St. Louis-i helyeken léptek fel.

A nagy áttörés az 50-es évek közepén jött, amikor Berry már egyedül is turnézgatott többek között Chicagóban. Lemezszerződésre vágyott. Egyik fellépésén találkozott a híres blueszenésszel, Muddy Watersszel, aki a Chess Recordsot ajánlotta neki. Berry ezután körülbelül két hét alatt összerakta a Maybellene című dalát, amit saját maga rögzített is. Azzal ment a független Chess kiadóhoz.

Az első pár hónapban a Maybellene első lett az R&B-, és ötödik a poplistán.

1957-től rengeteg koncertet adott. Turnézott Buddy Hollyval és Jerry Lee Lewisszal is. 1958-ban egy kiskorú megrontása miatt 3 évre ítélte a bíróság. A börtönben élte meg dalainak világhírét, ami miatt kiábrándult a zeneiparból.

Az 1960-as évek közepétől magányos zenészként járja a világot.

Erő, ritmus, vagányság

Jópofa, elsősorban fiataloknak szóló szövegeit jellegzetes hangján adta elő. Ehhez jött a hihetetlen mozgásvilág, amit a színpadon mutatott be, no meg a gitárjáték. Nemcsak a szokatlanul rövid és erős riffek, hanem a mozgás, ahogy bánt a gitárral.

Utoljára 2016 augusztusában koncertezett.