70 éves a popzene egyik ikonja

France: Elton John performs in Toulon
Elton Johnt brit énekest 2015 szeptemberében verték át a hírhedt orosz viccmesterek.
Vágólapra másolva!
Ma, március 25-én ünnepli hetvenedik születésnapját Sir Elton John, a senkivel össze nem téveszthető angol rockénekes, zongorista és zeneszerző.
Vágólapra másolva!

A sztár, akit ma mindannyian Elton Johnként ismerünk, London egy jómódú elővárosában született 1947. március 25-én, Reginald Kenneth Dwight néven. Apja a Brit Királyi Légierő tisztje volt, aki katonaként hatalmas elvárásokat támasztott a fiával szemben. Bár ő maga is zenebolond volt, és trombitásként játszott egy félhivatásos zenekarban, azt akarta, hogy fia "rendes" foglalkozást válasszon magának. A kisfiút azonban másra predesztinálta a tehetsége, és ezzel senki nem helyezkedhetett szembe:

a kis Reginald hároméves korában ült először a zongorához, tizenegy éves korában pedig már a Royal Academy of Music tanulója volt.

Ott azzal keltett feltűnést, hogy képes volt egyszeri hallás után hosszú műveket is hibátlanul eljátszani.

Elton John Toulonban, 2016-ban Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Jean-Luc Thibault

A szülők házassága megromlott, és az ifjú Reginald még csak tizennégy éves volt, amikor elváltak. A kamasz fiú nagyjából ebben az időben nyergelt át a klasszikus zenéről a rockra, apja legnagyobb bosszúságára tizenhét évesen pedig félbehagyta az iskolát, hogy a könnyűzene sztárja lehessen.
Egy ideig kocsmákban játszott aprópénzért, majd együttest alapított Bluesology néven. Énekesnek a blues-körökben igen jó nevűnek számító Long John Baldryt nyerték meg, a zongorista a művésznevét is az ő, illetve a szintén zenekari tag szaxofonos Elton Dean keresztnevéből kölcsönözte. Elton John egy későbbi nyilatkozatában

példaképei között Elvis Presleyt, a Beatlest, a Rolling Stonest és a Beach Boyst nevezte meg.

A későbbi világsztár húszévesen egy tehetségkutató révén lett hivatásos slágeríró a Liberty kiadónál, ahol Bernie Taupin szövegíróval kezdett dolgozni. Alkotómódszerük manapság már ritkának számít: az elkészült anyagot mindig levélben küldték el egymásnak, és a munkának ezt a formáját máig fenntartják -

bár már száznál is több szerzeményük van, egyik sem született úgy, hogy mindketten ugyanabban a szobában lettek volna.

Elton John első lemeze Empty Sky címmel 1969-ben jelent meg, de nem keltett különösebb figyelmet. Az Elton John című második lemez és annak Your Song című dala viszont annál inkább.

Az 1972-es Honky Chateau már amerikai listavezető volt, akárcsak a Rocket Man című dal. Angliában a Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player című albumával került először az élre. Máig az egyik legnépszerűbb lemeze az 1973-as Goodbye Yellow Brick Road, és ugyanebben az évben alapította meg Rocket Record nevű lemezcégét. 1974-ben szerepelt John Lennon Whatever Gets You Thru The Night című dalának felvételén, és ugyanebben az évben Lennon volt a zongorista-énekes New York-i koncertjének vendége - Elton John

máig ezt tartja pályája egyik legemlékezetesebb pillanatának.

Ez volt ugyanis Lennon utolsó fellépése. 1975-ben került a boltokba a legjobbak között emlegetett korongja, a Captain Fantastic and Brown Dirt Cowboy, 1976-ban pedig világsláger lett a Kiki Dee társaságában előadott Don't Go Breaking My Heart.

Elton John fellépései mindig is szenzációszámba mentek:

rikító ruhákban, elképesztő kalapokban, magas sarkú cipőben, furcsa szemüvegekben lépett színpadra.

Mindezt azzal magyarázta, hogy nagy pályatársaival ellentétben ő soha nem volt szexszimbólum, így valamit tennie kellett, hogy két órán át, a zongora mellett ülve is figyeljen rá a közönség.

A zenész a sikerei csúcsán, 1976-ban rövid időre visszavonult. Ugyanebben az évben egyébként ő lett kedvenc focicsapatának, a Watfordnak az elnöke.

Ekkoriban hozta egy sajtónyilatkozatban nyilvánosságra, hogy a saját neméhez vonzódik. (2005-ben házasodott össze partnerével, akivel több évtizede együtt élnek, és két gyereket is nevelnek.)

A nyolcvanas évek elején került sor diadalmas visszatérésére: fellépett az 1985-ös Live Aiden, majd George Michaellel hatalmas sikert aratott a Don't Let The Sun Go Down On Me című, a brit listát is vezető dallal.

1984-ben Budapesten is adott koncertet. 1994-ben bekerült a Rock and Roll halhatatlanjainak dicsőségcsarnokába, és ugyanebben az évben Oscar-díjat vehetett át Az oroszlánkirály című Walt Disney-rajzfilm Can You Feel The Love Tonight című daláért, amelynek szövegét Tim Rice írta. A dalszövegíróval közösen vitték sikerre az Aida című musicalt is, amelyet 2000-ben mutattak be a Broadwayn. A darab azóta 1852 előadást ért meg, és négy Tony-díjat kapott.

2005-ben Londonban láthatta először a közönség a Billy Elliot - The Musical-t, amelyet tíz Tony-díjjal jutalmaztak, és már Magyarországon is látható, az Erkel Színházban.

Elton John nevéhez fűződik minden idők egyik legkelendőbb kislemeze is: az eredetileg Marilyn Monroe emlékére írt Candle In The Wind című dalának aktualizált változatát 1997-ben énekelte el Diana hercegnő temetésén. A kislemezből ezután 33 millió példány kelt el - ennél több csak a White Christmas című Bing Crosby-dalból fogyott.

A zenei ikont 1998-ban ütötte lovaggá II. Erzsébet királynő a brit popzenében elért sikereiért és az AIDS elleni tevékenységéért. Elton John ugyanis a brit zeneipar egyik leggazdagabb embere, aki

vagyonából bőkezűen adakozik jótékonysági célokra

- főként az AIDS-betegeket segítő szervezeteket támogatja. 1992-ben saját alapítványt hozott létre, és kiáll a melegek jogai mellett is. Sir Elton, ahogy azóta nevezheti magát, huszonkét év után, 2012-ben került ismét a brit slágerlista élére a Good Morning To The Night című dalának elektronikus remixével. Az énekes, aki 2016-ban adta ki pályafutásának 33. albumát, az idén kezdett bele Paul Rudnick amerikai szerzővel Az ördög Pradát visel című film Broadway-musical változatának elkészítésébe.