Csomós Marit választották a nemzet színészének

Csomós Mari színésznő interjú a Radnóti színházban 2015 február 15-én
Csomós Mari színésznő interjú a Radnóti színházban 2015 február 15-én
Vágólapra másolva!
Csomós Marit választották a nemzet színészének a címet viselő művészek hétfőn, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, és a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a február 26-án meghalt Berek Kati helyére Csomós Mari kerül a testületbe.

A színház honlapján olvasható közlemény szerint

a nemzet színészei alig több mint félórás tanácskozás után hozták meg döntésüket.

Almási Éva, Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente és Tordy Géza személyesen jelent meg a Nemzeti Színházban, Szacsvay László, Törőcsik Mari, Andorai Péter, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon adták le szavazataikat.

Csomós Marinak elsőként a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila gratulált telefonon, majd sorra a nemzet színészei is.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forintos juttatásban.

Csomós Mari 1943-ban született. 1961-1965 között végezte el a Színművészeti Főiskolát, utána Veszprémbe szerződött. 1968-1971 között a kecskeméti Katona József Színház, 1971-1978 között pedig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1978-1983 között a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1983-ban pedig a Katona József Színház alapító tagjai között volt. Itt 1994-ig marad, utána az Új Színházhoz szerződött.

1997-ben került a Radnóti Miklós Színházba, amelynek jelenleg is társulati tagja.

Csomós Mari több mint öt évtizedes színházi karrierje mellett számos játék- és tévéfilmben is szerepet kapott. Az 1970-es években játszott a Jancsó Miklós rendezte Még kér a nép-ben, Fábri Zoltán 141 perc a befejezetlen mondatból című filmjében, de a 2000-es Jadviga párnájá-ban és a 2004-es Állítsátok meg Terézanyut!-ban is.

Csomós Mari a Radnóti színházban Fotó: Szabó Gábor - Origo

1973-ban Jászai Mari-díj kapott, 1978-ban pedig érdemes művész lett. 1996-ban megkapta a Kossuth-díjat, 1999 óta örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, 2014-ben pedig Prima Primissima díjas lett.

2015-ben interjút készített vele az Origo, akkor arról beszélt, hogy mindig is színész akart lenni, és számára ez jelent mindent.

– mondta.